Császárbajszú tamarinok érkeztek Bécsbe

  Gigantikus hófehér bajuszt viselő aprómajmok érkeztek a schönbrunni állatkertbe. A főleg gyümölcsön élő császárbajszú tamarinok II. Vilmos német császárról kapták nevüket.

  Új állatfajjal, császárbajszú tamarinnal gazdagodott a Schönbrunni Állatkert gyűjteménye. A nagybajuszú majmocskák egy tévedésnek köszönhetően kapták nevüket.

   

  Császárbajszú tamarinFotó: Norbert Potensky / Tiergarten Schönbrunn

  A Schönbrunni Állatkert új szerzeményei a lengyelországi Plockból illetve a dániai Odenseeből származnak, és jelenleg a Dél-Amerika Házban láthatók. Tavasszal azonban új helyre költöznek, ők lesznek ugyanis a teljes felújításon áteső, áprilisban újranyíló Majomház első lakói, írja a Compress hírügynökség.

  II. Vilmos császárFotó: Blanc Kunstverlag / Northfoto

  A Dél-Amerika trópusi esőerdőiben őshonos majmocskát 1907-ben fedezték fel, nevét II. Vilmos német császárról kapta, aki szintén hatalmas fehér bajuszt viselt. Igaz, a császári bajusz felfelé, a tamariné pedig lefelé kunkorodik, de a preparátorok ezt nem tudták, így az első példányok kitömésekor – az akkori divatnak megfelelően – felfelé pödörték a kis állatok bajuszát. A tévedésre néhány év múlva jöttek csak rá, amikor már élő példányokat is láttak, a karmosmajmokhoz tartozó állaton azonban rajta ragadt a császárbajszú tamarin név.

  A mindössze 450 gramm körüli tamarinok elsősorban gyümölcsöket és fák nedveit fogyasztják, de fehérjeszükségletüket szívesen fedezik rovarokból, madártojásokból és apró gerincesekből – például gyíkokból vagy békákból. Noha nem számítanak veszélyeztetett fajnak, nagy problémát jelent természetes élőhelyük folyamatos zsugorodása, írja a Compress hírügynökség. A bécsi állatkert is részt vesz a faj fennmaradását szolgáló európai tenyészprogramban.

  A budapesti állatkertbe tavaly tavasszal érkeztek a faj első példányai, őket a Pálmaház egyik oldalszárnyában láthatja a nagyközönség.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!