Frankfurt megér egy Messét

Frankfurtba az utazók többsége a Messe, vagyis a vásár miatt érkezik. Németország ötödik legnagyobb városában mindig van valamilyen vásár, legyen az esküvőkiállítás, könyvvásár, yachtkiállítás vagy éppen zenei szakvásár. De Frankfurt saját jogán is érdekes: a Römer ódon házacskái, a Main Tower felhőkarcoló tetejéről nyíló kilátás, vagy éppen az almaborozók mind remek időtöltést kínálnak.

A Messe közelében rengeteg szálloda közül választhatunk, a környék azonban kissé lélektelen. Frankfurt annyira kicsi, hogy nyugodtan lakhatunk szinte bárhol, a metróval vagy az elővárosi vonattal (S-Bahn) pillanatok alatt ott lehetünk a kiválasztott úticélnál. Kellemes negyed például az állatkert környéke: ez csendesebb, mint a belváros, és az árak is kedvezőbbek.

A Römer házai(Fotó: Marcella Pedone Tips Rf / Northfoto)

A Zoo metrómegálló közvetlen közelében két olcsó háromcsillagos szállodát is találunk, hasonló szolgáltatásokkal 70 euró körüli áron. Az Admiralban kicsit kisebbek a szobák, mint a Hotel am Zoo-ban, viszont nemrég újították fel őket. Mindkettőben fizetős a wifi (kb. 5 euró naponta) és a hotel udvarán parkolás (10 euró naponta). Az Am Zoo jobb reggelit ad, és saját étterme is van, ha vacsorázni szeretnénk. A város legközepe innét gyalog tíz perc, metróval öt.

Ha kicsit jobban el vagyunk engedve, 90 eurótól választhatjuk a négycsillagos Alexander am Zoo hotelt, amely öt percnyi sétára van a metrótól és tizenötre a belvárostól. Ebben nagyobb és szépen berendezett szobák várják a vendéget, ingyen (instant) kávé- és teafőzési lehetőséggel. Van szauna is, az igazán remek azonban a reggeli, hatalmas választékkal: csak reggelizőpehelyből hatfélét számoltunk össze, de van sült kolbász, rántotta, és hozzá sült bacon is. A kétágyas szobában felár nélkül két gyerek is alhat a felnőttek mellett, sőt a kutyát sem kell otthon hagynunk.

Egyik kedvenc ebédelőhelyünk a Sandwegen található minimalista Gutding. A tulajdonos, Hal Elshorst, aki egyben főszakács és pincér is, minden nap kétféle levest, két főételt, két salátát és kétféle desszertet készít. Ebédre és vacsorára is kinyit, a konyha pedig leginkább fúziósnak nevezhető: vannak hagyományos európai ételek és ázsiai vagy amerikai ihletésű fogások is, de sosem ugyanaz. Hal minden nap új fogásokkal várja vendégeit az összesen két asztalból álló helyen, ahol elvitelre is kérhetjük az ételt. Az aznapi menüt a Gutding Facebook-oldalán is megtaláljuk.

A Zeilgalerie bevásárlóközpont(Fotó: Bildagentur-online/w.diederich / Northfoto)

Más német városokhoz hasonlóan Frankfurtban is a népélelmezés alaptételének számít a currywurst, miszerint felkarikázott főtt virsli, chilis ketchuppal. Hozzá friss, ropogós zsömle dukál. A Bergerstrassén található a Best Worscht in Town nevű talponálló, ahol A-tól F-ig terjed a csípősségi skála. F-nél már külön papírt íratnak alá az emberrel tálalás előtt, melyben lemond az esetleges kártérítési igényéről.

Bár Németországról először a sör ugrik be az embernek, mint ital, Frankfurtban mindenképpen érdemes megkóstolni a helyi (hesseni) specialitásnak számító almabort. Jellegzetes, kesernyés utóíze miatt nem mindenkinek ízlik, pedig fröccsként (Sauergespritzer) remek frissítő. Elsétálhatunk például a Maingold kávézóba (Zeil 1.), mely olyan, mintha a nagyi lakását alakították volna át kocsmává. Kényelmes, hatvanas évekbeli ülőgarnitúrák, csillárok és lelkes közönség, este 11 után már nehéz helyet találni. Kiváló Apfelweint adnak, mérettől és higítástól függően néhány euróért, mellé pedig választhatunk a remek házi sütemények vagy egyéb apró falatkák közül.

Látványosságok:

- Römer – a hangulatos dombocskán 14-15. századi épületek és egy templom áll. Java részük a második világháborúban elpusztult, de pontos másukat újjáépítették.

- Zeil – ha vásárolni kedvünk, ezen a sétálóutcán valamennyi fontosabb butikot megtaláljuk.

- Main Tower – A látogatók a 2000-ben épített, 200 méter magas felhőkarcoló 56 emeletéről nézhetnek le a városra. Belépő felnőtteknek 5 euró, gyerekeknek 6 éves kortól 3,50. Igyunk egy kávét három szinttel lejjebb az étterem bárjában, a nyolc méter magas tömör üvegfal ellenére szédítő élmény.

- Zoo – az állatkert gyerekkel ideális program, 6 éves korig ingyenes a belépés, a felnőttjegy 8 euró, a gyerekjegy 4. Oroszlánok, tigrisek, zsiráfok, fókák és a többi. Kiváló gofriárus a fókák mellett.

- Sachsenhausen – sétáljunk át valamelyik hangulatos hídon a túlpartra, és keressünk egy almaborozót az Affentorplatz környékén.

Autósok: csak matricával!

Ha autóval érkezünk, ne feledkezzünk meg róla, hogy a környezetvédelmi zónába (Umweltzone), gyakorlatilag Frankfurt belső részére csak külön engedéllyel hajthatunk be. Ez egy zöld színű, Umweltplakette nevű matricát jelent, amit belülről a szélvédő jobb alsó sarkába kell ragasztani. A matricát online is megigényelhetjük 15 euróért, vagy személyesen a TÜV SÜD helyi irodájában, 5 euróért. Zöld matricát csak az Euro IV-es dízel és EUR 1-es benzines autók kaphatnak, a többieknek sárga vagy piros matrica jár, amivel nem hajthatunk be a belvárosba. A matrica hiánya esetén megbüntethet a rendőr. Ugyanez a rendszer működik egyébként mintegy 40 német városban is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek