Családi síeléshez ne a sógorokat válasszuk!

Kezdők és családosok a több száz kilométeres pályarendszerek helyett kisebb, átláthatóbb, barátságosabb helyekben gondolkodjanak. Szlovénia terepei ilyenek. No meg jó a csevap és a helyi sör is.

 Akár egy hosszú hétvégéről, vagy egész hetes sítúráról van szó, a többség biztosan előbb választja Ausztriát (kapcsolódó anyagunkért kattintson ide), Szlovákiát, de még a hosszú, gyötrelmes buszozással elérhető Franciaországot is, mint Szlovéniát. Pedig érdemes számításba venni a szlovénok remek síközpontjait, főként ha kezdő az ember, vagy gyerekekkel utazik. Mert bár hatalmas élményt nyújthatnak a több száz kilométernyi pályát magukba foglaló alpesi sícentrumok, és az érintetlen, szűzhavas lejtők, ha még csak ismerkedünk a sporttal, vagy azon aggódunk, hogy elveszítjük a pályák rengetegében örökmozgó csemetéinket, érdemes egy kisebb, családiasabb úticélt választani. Szlovénia pont ilyeneket kínál. És persze ne feledkezzünk meg még egy fontos szempontról: jóval barátságosabb lesz a család téli pihenése a pénztárcánk szempontjából is, ha a határhoz közelebb eső, kisebb síterepet választunk.

Forrás: Travelo

Nem jó arra alapozni, hogy úgysem szokott gond lenni: bármikor beüthet a krach, jobb ha felkészülünk rá, ezért van, amin nem érdemes spórolni. Kössünk síbiztosítást, és ha autóval indulunk útnak, gondoskodjunk a megfelelő téli gumiabroncsról és szerezzünk be hóláncot is! Sőt, az sem árt, ha ez utóbbival még otthon tartunk egy száraz edzést, hogy ne a szakadó hóban döbbenjünk rá, hogy még egy ördöglakatot is könnyebben szétszerelnénk, mint hogy a kerékre imádkozzuk hóláncunkat. Ha ezekkel megvagyunk, már csak síterepet és szállást kell választanunk – ehhez adunk tippeket a továbbiakban. Sőt, azt is megtudhatják, hova érdemes már a téli szünetben kiruccanni.

Turistainformációk Szlovéniáról: http://www.slovenia.info

Legfőbb szlovén síterepek: Kranjska Gora, Rogla, Bovec-Kanin, Krvavec, Maribor Pohorje

Kranjska Gora

Forrás: Travelo

Távolság Budapesttől: 545 km, 5 óra 20 perc
20 kilométernyi sípálya (10 km kék, 8 km piros, 2 km fekete)
Bérlet a 2011/12 főszezonra: 1 nap 29€ / 6 nap 151€
Weboldal: http://www.kranjska-gora.si/

A magyar határtól az egyik legtávolabb eső szlovén síterep. Az olasz-osztrák-szlovén hármashatáron fekszik, gyönyörű természeti környezetben. Korábban bájos alpesi falucska volt faházakkal, bárányokkal és tehenekkel, ma felkapott sportcentrummá nőtte ki magát. Ennek ellenére a kisváros kedves utcái még mindig felidézik a település régi báját. Kezdők és olyan társaságok, családok számára ideális hely, ahol nem mindenki síel. A könnyű, széles pályák és a felvonók a város szélén kezdődnek, így a kifáradt kezdők könnyen lecsatolhatnak, és a nem sportoló családtagjainkkal is találkozhatunk a nap folyamán egy hüttézés erejéig. Persze nem csak könnyű pályák vannak erre, a várostól távolabb eső Podkoren II rész haladó síelőknek kiváló. Kranjska Gora nem egy óriási sícentrum, ez tény, de jó kompromisszum lehet mindenkinek, aki egy családias, kezdőknek, de középhaladóknak is megfelelő pályarendszert keres pár kellemes nap eltöltéséhez.

Hütte tipp - Dőljünk ki a Hotel Larix előtti napágyakra, és együnk-igyunk valamit! Innen a legszebb a kilátás a pályákra és a környező hegyekre. Több kisebb vendéglátóipari egység is van itt, zsákmányoljunk valamelyikből egy sült krumplit, csevapot és forralt bort! A gyerekeket a napjában többször végigvezetett rénszarvasok veszik majd le végképp a lábukról.

Szállás tipp - A Hotel Alpina*** kedvező áron, a legszélső sípálya tőszomszédságában helyezkedik el. Reggeli után csak felcsatolunk, és indulhat is a móka. Főként családoknak lehet jó választás, de bárkinek megfelelhet, aki egy jó ár-érték arányú szállodát keres a környéken. Ottjártamkor konyhája nem produkált semmi kiemelkedőt, de rossznak sem mondanám, a svédasztalt pedig mindig lelkiismeretesen feltöltötték. A szobákat nem rég újították fel, és a hotel egy kis wellness részleggel is kiegészült.

A már említett Hotel Larix**** szintén a sípályáknál, azok legaljában helyezkedik el. Remek wellness részleggel rendelkezik, aminek hatalmas üvegablakain keresztül a havas hegyeket és az esti sízőket bámulni a jacuzziból igazán klassz élmény, és a szaunarészleg is kellemes.

Árak:

Hotel Alpina: január 12 - február 11. között 60 eur/fő/éj, félpanzióval, naponta egyszeri ingyenes belépővel a Hotel Larix wellness részlegébe

Hotel Larix: január 12 - február 11. között 84 eur/fő/éj, félpanzióval

Síelés után/helyett

  • Séta a kisvárosban
  • Korcsolyázási lehetőség
  • Esti sízés a kivilágított pályákon
  • A Hotel Larix wellness részlegének kellemes szolgáltatásait 9 euróért bárki igénybe veheti, nem kell hozzá a fenti szállók vendégének lenni

Krvavec

Forrás: Travelo

Távolság Budapesttől: 460 km, 4 óra 50 perc
35 kilométernyi sípálya (9 km kék, 20 km piros, 6 km fekete)
Bérlet a 2011/12 főszezonra: 1 nap 29€ / 6 nap 134€
Weboldal: http://www.rtc-krvavec.si/en/winter/ski-resort/

Krvavecet sokan az ország legjobb síközpontjának tartják. Gyönyörű kilátás, kedves személyzet és jól karban tartott, széles pályák jellemzik. Hátránya, hogy itt nincs igazi pályaszállás, a kabinos felvonó völgyállomásához síbuszok szállítják a sportolókat a parkolókból. A sícentrumban kezdőket könnyű lejtők, a haladókat a legmagasabb pontról induló fekete pálya, a snowboardosokat pedig külön nekik kialakított részek és félcső is várja. Jó tudni, hogy itt minden pályát hóágyúznak, ezért nem csak Szlovénia legjobb, de leginkább hóbiztos centruma is ez. Ezért itt már el is kezdődött a szezon, 50 cm körüli tömörített hóval, 15 kilométernyi működő pályával és 5 üzemelő felvonóval várják a vendégeket. Főszezonban, és a hétvégéken mindenképp számítsunk tömegre, a főváros (Ljubljana) közelsége miatt a helyiek körében is nagy népszerűségnek örvend a hely.

Hütte tipp - Bármelyik kis hegyi hüttébe betérhetünk, a faházaknál hot dogot 2.5, hamburgert 3.5 euróért vásárolhatunk. A beülős hüttékben 7.5-10 euró egy meleg ebéd. Forralt bort 2.5, sört 2.5-3 euróért ihatunk.

Szállás tipp - Ljubljanától pár kilométerre, Krvavec sípályáitól pedig 7 km-re található a Hotel Penzion Jagodic***. Kis kedves, családi vezetésű szálloda 36 szobával, szaunával és ingyenes wifivel. Az ellátás svédasztalos, foglalhatunk csak reggelit, de félpanziót és teljes ellátást is. A sípályákhoz 5 € / 2 fő ellenében biztosítanak privát transzfert (minden további fő +1 €).

Ár: 2 ágyas szoba, 37 eur/fő/éj, félpanzióval

Síelés után/helyett

  • szánkópálya
  • városnézés Ljubljanában

Rogla

Távolság Budapesttől: 392 km, 4 óra
21 kilométernyi sípálya (10 km kék, 9 km piros, 2 km fekete)
Bérlet a 2011/12 főszezonra: 1 nap 29€ / 6 nap 134 €
Weboldal: http://www.rogla.eu/en/winter/skiing/ski-resort-scheme/

A sícentrum az Alpok előhegységében található, érdekessége, hogy a szállodák mind a hegy tetején vannak, és a pályák csak innen fentről érhetőek el. Jópofa dolognak tűnik a hegy tetején lakni, de a síterephez vezető úton szakadó hóban, jeges szerpentinen haladva már kevésbé mókás. No, meg amikor 4 óra körül tömött sorokban várakozunk hosszú percekig, hogy visszajuthassunk a hegytetőre... De ettől eltekintve kellemes, nagyon jól kiépített síterep Rogla. Profi síiskolája, és a völgyben található zrecei termálfürdő miatt (síbérlettel ingyenes fürdőbusz közlekedik!) remek kikapcsolódást nyújthat. Talán azoknak kevésbé jó választás, akik nem síelő családtagot is magukkal visznek, a hegytetőn egész napokat tölteni kicsit unalmas lehet.

Hütte tipp - Együnk egy klassz pizzát a hegy tetején a Pizzerija Planjában a nagy csúszás előtt.

Szállás tipp - A sícentrum központi szállodaépülete, a Hotel Planja szlovénia egyik legkeresettebb hotelje évek óta. Az étterme kiemelkedő, a szlovén specialitásoktól a bio különlegességekig rengeteg fogást kínálnak. Akinek még ez sem elég, a házban található a Stara Koca nevű vendéglátóipari egység, ami hagyományos helyi fogadónak van berendezve, és még helyi borokat is kóstolhatunk. Az aktív kikapcsolódásról a szálloda uszodája, wellness részlege és olimpiai fedett sportcentruma gondoskodik, kosárlabda-, kézilabda- és röplabda pálya, kispályás foci, tenisz, asztali tenisz, fitness, squash lehetőségekkel. Negatívumként a szobák apró alapterületét kell megemlítenünk.

Ár: speciális sícsomag január 14 - február 18. között, szállás félpanzióval és síbérlettel 26 000 ft/fő/éj

Síelés után/helyett

  • Terme Zrece - termálfürdő és szaunavilág a hegy tövében, ingyenes transzfer síbérlettel
  • bobpálya

Maribor Pohorje

 

Forrás: Travelo

Távolság Budapesttől: 346 km, 3 óra 30 perc
41.5 kilométernyi sípálya (23.5 km kék, 13 km piros, 5 km fekete)
Bérlet a 2011/12 főszezonra: 1 nap 29.50€ /
6 nap 158€
Weboldal: http://www.pohorje.org/en/mariborsko-pohorje-winter/

A magyar határhoz legközelebb eső, kellemes síközpont, Szlovénia második legnagyobb városa fölött. Igazán egyedülálló élmény akár nappal, akár villanyfénynél egy nagyváros fölött siklani. Mert bizony itt este sem áll meg az élet: Maribor Pohorjén található Európa leghosszabb kivilágított sípályája. Ha a közvetlenül Maribor fölött elterülő Bolfenk szektort meguntuk, napközben az arehi oldalra is érdemes átbuszozni, remek pályák várnak - a Ruska és a Pisker kifejezetten jók. Ha elfáradtunk, a hegyen egy kisebb wellness részleget találhatunk a Hotel Bolfenkben, a völgyben pedig Maribor vár széles szórakozóhely, étterem és kulturális program kínálattal.

Hütte tipp - A Hotel Areh mellett egyből csatoljunk fel, és a pálya felé nézve balra, az erdő felé kell megindulni, arra, amerre a Pisker2-t jelző tábla mutatja. Egy bájos erdei úton csúszhatunk át a széles, piros pályákkal és egy nagyon barátságos, forralt borozós, palacsintázós, csevapozós hüttével rendelkező részhez, nem sokkal a Pisker2 fenti állomása alatt.

Szállás tipp - A Hotel Bolfenk**** a hegytetőn található apartmantelep központi épülete, tágas, kényelmes, skandináv jellegű szobákkal, nagy erkélyekkel, remek étteremmel és egy aprócska wellness részleggel. Főként a kedvezményes időszakban rendkívül jó ár/érték arány!

Ár: január 4 - feburár 25. között 55 euró félpanzióval /fő/éj, ezt követően, egészen áprilisig (ezt nevezik Boom Holiday időszaknak) 165 euró /fő/3éj síbérlettel, félpanzióval

Síelés után/helyett

  • városnézés és kulturális programok Európa Kulturális Fővárosában, Mariborban
  • wellness lehetőségek a különböző szállodákban (Bolfenk, Arena)
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek