Nassolja végig Bécset!

Akár adventi vásározni, akár más indíttatásból látogat az ember Bécsbe, az biztos, hogy meg fog éhezni - az osztrákok pedig mindent megtesznek azért, hogy ez ne maradjon így. Faljunk bécsi szeletet, kortyoljunk karácsonyi puncsot és majszoljunk utána csokis epret. Fogyókúrázók ne olvassanak tovább!

 Hétvégén Bécsben járva több magyar szót hallottam a belvárosban, mint németet (osztrákot). Természetesen főként a Városháza előtti teret lepték el hazánk fiai, de a múzeumokban, külvárosi éttermekben is sok magyarral találkozni. Ha már ilyen sokan látogatnak az ünnepek időszakában a szomszédok fővárosába, úgy gondoltuk, jól jöhet egy kis bécsi evés-ivás gyorstalpaló, hogy senki ne nézzen bután az ét- és itallapra, ha rendelésről van szó.

Forrás: Travelo

Egy kedves kávézóban indítva a napot, először a forró italok választékán kell úrrá lennünk. A két legnépszerűbb kávétípus, a presszókávé és a cappucino helyi változatait mutatjuk be.

Kleiner Brauner

Vagyis eszpresszó. Első bécsi látogatásomkor komoly fejtörést okoztak a kávék nevei, ugyanis itt a közkedvelt presszókávét kevés tejjel/tejhabbal például kicsi barnának (Kleiner Brauner) hívják. Önöknek már nem lesz ezzel gondja. Ha esetleg tej nélkül szeretné, akkor Kleiner Schwarzert kérjen.

Átlagár: 2 euró körül

Wiener Melange

Cappucinóhoz nagyon hasonlító, krémes kávé. Gőzölt tejből, tejhabból és kevésbé erős kávéból áll. A tetejére általában kakaóport szórnak.

Átlagár: 3 euró körül

Reggeli után irány a vásár, ahol a fogyasztható termékek gyakorlatilag a kicsit édestől a nagyon édesig váltakoznak, legyenek azok italok vagy ételek. Sebaj, advent van, kicsit felfüggesztjük a diétát. Mit igyunk és mit együnk a karácsonyi forgatagban?

Punsch (Orangen-, Beeren-, Eierlikör)

A puncs a karácsonyi vásár sztárja a forralt bor (avagy Glühwein) és a Jagatee mellett. (Utóbbiról bővebben korábbi anyagunkban.) A puncs leggyakrabban narancsos, különböző bogyós gyümölcsös és tojáslikőrös változatokban kapható. Általában teából, fűszerekből (fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, szegfűbors, narancshéj) és rumból áll. A narancsos puncsba narancslé, tálaláskor pedig narancslikőr is kerül. A meggyes alján bogyós gyümölcsökkel találkoztunk, a tojáslikőrös puncs tetején pedig fahéjjal szórt tejszínhab nézett velünk szembe.

Átlagár: 3 euró körül + 2 euró bögre betéti díj (a legszebb bögréket a Prater karácsonyi vásárán láttuk, hintalóval, fekete-fehér kockákkal, angyalkákkal)

Schoko-Erdbeeren/Apfel/Trauben

Forrás: Travelo

Aki nem egy bögre forró valamit szorongat a kezében a városháza előtt, az nagy eséllyel majszol pálcikára húzott, csokoládéba mártott almát (ennek létezik még durvább, cukormázas változata is), szőlőt, banánt vagy epret. Lehet kérni vegyes gyümölcsökkel, de a legfinomabb a sima epres változat. Tejcsokis és keserű csokis is létezik.

Átlagár: 3.50 euró

Brezel

Forrás: Travelo

Vagyis perec. Ha már csömörünk van az édességekből, válasszuk vásártáplálék-alternatívaként a bécsi perecet. Persze teljesen itt sem lehet megúszni az édesség-támadást, a klasszikus sós és sajtos perecek mellett nemcsak pizzás, de még csokis és fahéjas perecet is árulnak. Sőt, volt party-brezel is, de sajnos ez épp elfogyott, pedig kíváncsiak lettünk volna, mit takar a név.

Átlagár: 2 euró

Fene a gusztusát, aki közvetlenül ezek után még képes lenyomni egy-két fogás főételt, főleg, hogy az osztrák éttermekben finoman szólva sem sajnálják a vendégtől a falatot. No, de aki megéhezett, az itt biztos, hogy jól fog lakni.

Wiener Schnitzel

Forrás: Travelo

Bécsi szelet, vagyis a jól ismert rántott hús. Eredetileg borjúból a legjobb, de a legtöbb helyen az olcsóbb disznó (schwein) vagy pulyka (puten) húsból készítik – többnyire nekünk kell eldönteni, hogy melyiket szeretnénk. Általában hagymás krumplisalátával vagy hasábburgonyával tálalják. Jobb helyeken húsból többnyire két óriási szeletet adnak, ami gyakorlatilag az egész tányért lefedi. A kisétkűek meg fognak lepődni, a nagy zabálók pedig boldogan konstatálják majd, hogy itt végre annyit adnak, amennyi pont elég még nekik is.

Átlagár: 8.50 eurótól a csillagos égig

Spare Ribs

Amerikából átszivárgott sült borda, általában különböző szószokkal, salátával és tepsis burgonyával, fatálon tálalva. Aki csak csipegetni akar, véletlenül se válassza ezt az étlapról – igazi nagy, kézzel evős zabáláshoz viszont remek döntés.

Átlagár: 11 eurótól a csillagos égig

Leberkase

Azt, hogy ez a gyanús külsejű fogás pontosan miből van, kevesen tudják, ennek ellenére nagy népszerűségnek örvend a zsíros, leginkább négyzet alakúra sült párizsira emlékeztető húskészítmény. Általában állóbüfékben, önkiszolgáló ebédelő helyeken akadhatunk rá, de a nagyobb élelmiszerboltok húsos pultjánál is vehetünk nyersen, otthoni elkészítésre. Én egyszer kóstoltam, az íze jobb, mint a kinézete, de csak egy fokkal. És hogy miből van? Darált és egybesütött marha- és disznóhúsból, szalonnából és hagymából.

Átlagár: két kenyér közé fogva és továbbszaladva 2 euró körül

Kaiserschmarrn

Császármorzsa. Az itthon is jól ismert édesség tejből, tojásból, cukorból, lisztből, margarinból és mazsolából készül. Tetejét porcukorral hintik meg, gyümölcskompóttal, mártással kínálják.

Átlagár: 4-6 euró

Kedvenc bécsi kávézóink

Kleines Cafe

A Mielőtt felkel a nap című film tette ismertté a Kleines Cafét, de a hírveréstől függetlenül is nagyon kis kedves, aprócska hely ez, pár lépésre a Stephansplatztól, a Franziskanerplatz 3 alatt. Fiatalok és idősek egyaránt látogatják, és bár tényleg árulnak kávét is, azért leginkább söröző-borozó illetőket találni benne az esti óráktól.

Café Hawelka

A Café Hawelka a Grabenről nyíló Dorotheergasse 6 alatt található, legjobban a bohém jelzővel leírható hely. Bár állandóan dugig van turistákkal, valamit megőrzött régi bájából elegáns (és irtó lassan kiszolgáló...) pincéreivel, festményeivel és plakátjaival a falakon.

Zanoni&Zanoni

A Zanoni&Zanoni olasz fagyizó óriási fagylaltkelyhekkel, profiterollal, paninivel, de árulnak bécsi szeletes szendvicset és Sacher tortát is. Szintén pár lépésnyire van a Stephansplatztól, a Lugeck 7 alatt. (De van egységük a Graben/Meinl és a Burgring 1-nél is.) Otthonos hangulatot itt ne várjunk, ez egy több szintes, turistákkal tömött nagyüzemi hely. Viszont a kiszolgálás gyors, és a műfajában kifejezetten jó.

Kedvenc söröző-éttermünk: Centimeter

Ebben a kategóriában egyértelmű győztesünk a Centimeter étteremhálózat, öt étteremmel Bécs-szerte. Két kedvencünk a Rathaus mögötti (karácsonyi vásárban megfáradtaknak telitalálat), illetve az egyetemtől pár villamosmegállónyira található wahringi kirendeltség. Magunknak csapolható sör (a helyi Ottakringer a nyerő!), hatalmas adagok, kellemes légkör és mindehhez nagyon baráti árak jellemzik, csak ajánlani tudjuk.

Top karácsonyi vásárok

Rathausplatz

A bécsi karácsonyi vásárok alfája és omegája. A gyönyörű városháza, a fákon világító szívek, hóemberek és egyéb bájos díszek miatt érdemes ide ellátogatni. Nagyobb összegeket kiadni itt nem érdemes, de egy punccsal a kezünkben körbesétálni a komplett adventi kisvárosnak beillő vásárt annál inkább. (A legjobb puncsot a városházával szemben, állva a vásár bal szélén, egy mackó alatt ittuk, a tereptárgyat lásd a galériában.) Szombaton tömegnyomorra készüljünk, de a többi napon se sokkal jobb a helyzet.

Prater

A helyi vidámpark régi óriáskerekének tövében kedves karácsonyi vásárt rendeznek évről-évre, ahol főként az evés-ivásé a főszerep. A standok helyesek, egy óriáskerekezés után jó felhörpinteni itt valami forró italt – a bögrét pedig itt érdemes megtartani, ahogy már azt korábban is jeleztük.

Freyung

Forrás: Travelo

Abszolút kedvencünk az Altwiener Christkindlmarkt névre hallgató vásár a Freyungon, pár lépésre a Hofburgtól. Méreteiben sokkal apróbb a többi vásárnál (csupán két utcából áll), de a kínálat messze itt a legkreatívabb és minőségibb. Itt még értelmes ajándékokra is bukkanhatunk, de a karácsonyfadíszek is a Freyungon voltak a legszebbek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek