Lámpafényben siklani a fénylő város felett

  Maribor bő három óra autóval, ideális célpont egy hosszú hétvégi síeléshez, amit utószezonban negyvenezer forintból meg lehet úszni. Esténként a kivilágított város felett csúszhatunk, ha pedig már elég a hóból, célba vehetjük Európa egyik kulturális fővárosának programjait. Csak arra vigyázzunk, hogy nehogy lekéssük az utolsó liftet, különben a völgyben ragadunk éjszakára.

  Ha nem egész hetes síelésről, hanem csak egy-két napos kiruccanásról van szó, honfitársaink többsége egyből a közeli szlovák és osztrák síterepekre gondol. Pedig Magyarországról nem csak Semmering, a Chopok vagy Donovaly érhető el pár órás autózással. Szlovénia remek síközpontjai is megérnek egy próbát. A határhoz legközelebb eső, Budapesttől 346 kilométerre, autóval kicsit több mint háromórányira fekvő Maribor Pohorje például igazán jó választás lehet egy hosszú hétvége eltöltéséhez.

  Maribor Pohorje este (fotó: mona0520)

   Alapok: A síterep Szlovénia második legnagyobb városa, Maribor fölött helyezkedik el. Különleges élmény egy nagyvárosra letekintve síelni, főleg éjszaka, amikor a fények is gyönyörűek. Legmagasabb pontja az 1327 méteres Zigarto csúcs, szintkülönbsége körülbelül ezer méter. A völgyből – közvetlenül a város széléről, még a helyi buszoknak is van itt megállója – egy pár éve átadott új, kabinos felvonó visz fel a pályarendszerhez. A rendszer két külön részből, a maribori és az arehi szektorból áll. A kettő között megbízható, pontos és ingyenes síbusz közlekedik.

  Odajutás: E71/M7 és E653-as utakon, egészen pontosan így. Matrica szükséges.

  Bérlet ára: Egy nap felnőtteknek 29,50 euró, a hatnapos bérlet 158 euró. A többnapos Mariborsko Pohorje síbérletek a Kope, a Ribniško Pohorje és a Kranjska Gora sícentrumokba is jók.

  Pályák: Összesen 41,5 km pálya (23,5 km kék, 13 km piros, 5 km fekete) és 22 sílift (1 kabin, 5 beülős, 16 csákányos) található itt. Külön említést érdemel a nagyon klassz, 10 km-es éjszakai pálya, ami Európa leghosszabb villanyfényes sípályája, zseniális élmény a kivilágított város felett csúszkálni rajta. A pályák többségét hóágyúzzák, a síszezon 100 napig tart.

  Legjobb siklás: Este a már említett, maribori oldalon található, villanyfényes pálya nagyon nyerő. Napközben az arehi szektorba érdemes átbuszozni. Itt a Hotel Areh mellett egyből csatoljunk fel, és a pálya felé nézve balra, az erdő felé kell megindulni arra, amerre a Pisker2-t jelző tábla mutatja. Egy bájos erdei úton csúszhatunk át a széles, piros pályákkal és egy nagyon barátságos, forralt boros, palacsintázós, csevapozós hüttével rendelkező részhez. Bónusz, hogy ezen az oldalon csak itt található ülős felvonó, így aki lusta disznó, mindenképp ide jöjjön. Mert bár nagyon remek pálya például a Hotel Arehtől lefelé induló Ruška, délutánra előbb fáradunk el a csákányos felvonózástól, mint a lelkes siklástól.

  Sí vagy snowboard?: A pályák szépen karban vannak tartva (délutánra rendesen buckásodik), de azért mindenkinek élményt jelenthet itt a csúszás, főként kezdőknek és haladó-közelieknek. De snowboardos funpark, félcső és egyéb csodák sajnos nincsenek.

  Tömeg: Eddig csak főszezonon kívül voltam itt síelni, így azt nem tudom, hogy akkor mi lehet a helyzet, de február vége, március eleje magasságában meglepően kevesen vannak. Annak ellenére, hogy nem egy nagy síterep, van, hogy teljesen egyedül siklik az ember bizonyos szakaszokon, és a felvonóknál vagy a síbuszon sincsenek sokan.

  A legjobb dolog sport után: Újabb síelés a kivilágított csodapályán! Persze ha kidöglöttünk, a Hotel Bolfenknek egészen pofás wellness részlege van a hegy tetején, a maribori oldalon. De akinek az ilyesmi nem pálya, jó móka kisétálni a kabinos felvonóhoz, bámulni kicsit a város fényeit, aztán elmenni szunyálni. Aktívabbak lemehetnek a kabinossal a völgybe, onnan pedig a városi busszal be lehet menni kicsit kószálni, iszogatni a központba. A felvonó csak tízig jár, úgyhogy az utolsó sört úgy kérjük, hogy még elérjük, különben lent ragadunk a völgyben éjszakára.

  Mennyi a magyar?: A szezon végén már inkább a helyiek vannak többségben, de a főszezonban készüljünk arra, hogy "csak magyarok vannak, meg kb. négy szlovén".

  Legjobb hely ebédelni: Az arehi oldal már említett, szép, teraszos hüttéje nem sokkal a Pisker2 fenti állomása alatt.

  Buli van?: A hegyen nem nagyon. De mivel Maribor Szlovénia második legnagyobb városa sok étteremmel, kávézóval, kocsmával és szórakozóhellyel, a völgyben biztosan találunk valami kedvünkre valót. Sőt, Maribor 2012-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz, ezért számtalan kulturális és szabadidős rendezvény várja majd az ide érkezőket!

  Bónusz: Leginkább március elején, a „boom holiday" időszakban érdemes idelátogatni. Az idő többnyire nagyon szép, a hó még garantált, emberek pedig alig vannak. Ráadásul ilyenkor az árak is nagyon barátságosak – szerényebb szálláshelyen félpanzióval, síbérlettel együtt már olyan 30-40 ezerből, menőbb helyen 50 ezer körül jön ki fejenként 3 éj, 4 nap.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!