A legjobb evő-ivó helyek Európában

2011 az olasz konyha éve volt az utazók szerint, bár előkelő helyen szerepel Párizs, sőt még az angliai York is. Paradicsomos gnocchi vagy gyömbérsör? Ruccanjunk ki még az ünnepek előtt, vagy tervezzünk be egy utat az új évre!

A Tripadvisor megszavaztatta 2011 legjobb evési-ivási célzattal felkeresendő európai úti céljait. A tízes lista szereplőinek többsége nem okoz meglepetést, és talán az sem, hogy felét olasz városok teszik ki, de azért van itt pár érdekes dolog. Ilyen például York vagy Edinburgh jelenléte (mindkettőt a fellelhető éttermek sokszínűségével indokolják), Barcelona kilencedik helye, vagy London hiánya. Lássuk hát a listát, az élbolyt ki is egészítettük pár tippel, hátha kedvet kapnak azonnal az utazáshoz.

1. Firenze, Olaszország

Fotó: bokamari / IndafotóForrás: Travelo

 Toszkána fővárosának első helyezésére nem nagyon kell indokokat keresnünk. Az egyszerű összetevőkből nagyszerűt alkotó olasz konyha legendás, elég, ha a friss fűszernövényekre, az olívabogyókra, a kiváló sajtokra (Pecorino) és a mesés borokra (Chianti, Vin Santo, Vernaccia) gondolunk. Firenzét már csak azért is érdemes ősszel-télen meglátogatni, mert pont ilyenkor a legjobb a klíma a városnézéshez. (Két hete jártam meg Toszkánát, kellemes, 20 fok körüli időjárás volt, az itthoni szmogos rondaság helyett.) Budapestről közvetlen járat ugyan nem közlekedik ide, de Bécsből az Austrian Airlines 200 eurós ajánlatát érdemes megfontolnunk. (A bécsi indulás pedig nem olyan vészes, mint amilyennek hangzik, az OrangeWays autóbuszaival már 1900 forinttól kijuthatunk Ausztriába, a buszok pedig közvetlenül Schwechaton is megállnak.) Persze ha nem ragaszkodunk az sos elutazáshoz, későbbi időpontokra jóval olcsóbban (körülbelül 100 euró körül) lehet foglalni az Austriannél.

 

2. Párizs, Franciaország

Fotó: reventon / IndafotóForrás: Travelo

 Bár a világ legexkluzívabb éttermei is Párizsban találhatóak, nem feltétlen kell pénztárcánk teljes tartalmát egyetlen vacsoráért kiadni. A francia fővárosban a sarki boulangerie friss péksüteményei, egy kis bisztró déli menüi, vagy az utcán vásárolt palacsinták is fenségesek tudnak lenni. Igazán aktuális mostanság Párizsba utazni, hiszen már teljes pompájában csillog a Champs Elysées karácsonyi díszkivilágítása. Budapest-Párizs fapadossal (EasyJet) körülbelül 40 ezer forintért megjárható. Itt is igaz, hogy ha nem azonnal szeretnénk menni, körülbelül fele ennyiért megúszható az út későbbi időpontokban.

 

3. Róma, Olaszország

Fotó: Johny / IndafotóForrás: Travelo

 Rómában sem kell a legdrágább helyekre mennünk ahhoz, hogy jót együnk. Sőt: ha lehet, kerüljük a tucathelyeket, térjünk le a turistacsapásokról és fedezzük fel a helyiek kedvenc kis kifőzdéit. Egy ilyen helyen még a legegyszerűbb Margarita pizza is csodálatos tud lenni. Bár az örök város meglátogatására legtöbben a szeptember-októbert ajánlják, akár még most is kifoghatunk pár csapadékmentes napot. (Ha mégis esne, több idő marad a kulináris élvezetekre.) WizzAirrel most 30 ezer forint környékén megjárható. (Máskor nagyjából 15 ezerből már megvan ugyanez.)

 

4. Sorrento, Olaszország

Fotó: jfly / IndafotóForrás: Travelo

 Már a csodálatos Amalfi Partra néző éttermek miatt is érdemes itt az evésbe invesztálni, nem beszélve a már emlegetett egyszerű, mégis csodás olasz konyháról. Együnk egy sorrentói, paradicsomszószos, mozzarellás gnocchi-t vagy válasszunk a tenger közelsége miatt biztosan frissen fogott tengeri herkentyűk közül, végül öblítsük le a lakomát egy kis Limoncelloval. Sorrentóra a legegyszerűbben úgy juthatunk, ha elrepülünk Nápolyba, onnan pedig már csak egy órát kell autóznunk, buszoznunk, hajóznunk vagy vonatoznunk. A környék ideális egy fantasztikus nyaralás lebonyolítására, úgyhogy meglátogatását inkább nyárra ajánljuk. (A WizzAir meglepően olcsón repül Nápolyba is.)

 

5. York, Egyesült Királyság

Fotó: jozsefbiro / IndafotóForrás: Travelo

 A lista talán meglepőbb szereplője. A szavazók a teázókat, kávézókat és pubokat, illetve a változatos, nemzetközi (thai, indiai, pakisztáni) éttermeket emelték ki. Ha megszomjaznánk nem lesz gondunk: igyunk egy gyömbérsört, amit itt fedeztek fel. Annak ellenére, hogy a listáról lemaradt, a tradicionális brit vagy különleges nemzetközi fogásokra, esetleg übertrendi éttermekre vágyóknak inkább a jóval könnyebben elérhető Londont ajánljuk. Bár az időjárás ilyenkor már kifejezetten zord, de ha valaki azonnal ide vágyik, azt 40 ezer forintért hozza-viszi az EasyJet.

 

További helyezettek:

 

6. Siena, Olaszország
7. Bologna, Olaszország
8. San Sebastian, Spanyolország
9. Barcelona, Spanyolország
10. Edinburgh, Egyesült Királyság

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek