Svájci dinoszaurusz ront be a bécsi múzeumba

Egy igazi természeti csodát láthatnak a látogatók egy éven belül a bécsi Természettudományi Múzeumban - közölte a város turisztikai irodája. Kölcsönadott ugyanis jónéhány csontot a svájci Frickben lévő Dinoszaurusz Múzeum. Egy évbe fog telni, mire feltárják és összeállítják a plateoszaurusz csontvázát, csak ezután lesz látogatható, megnézhető.

A 210 millió éves csontokat a svájci Aargau kantonban találták az 1970-es években. Európában nem sok ekkora dinolelőhely létezik, a Frick falu alatti egykori mocsár sok-sok ép csontvázat rejtett. Fel is húztak erre a svájciak egy múzeumot, ez adja most kölcsön az egyik csontvázat az osztrákoknak.

Plateoszaurusz lábcsontja.Forrás: NHM Bécs / Alice Schuhmacher

Azt azonban nem lehet csak úgy sebtiben kiállítani, lévén több tízmillió éves fosszíliákról beszélünk. Meg kell erősíteni a csontokat, ami precizitást és óvatosságot igényel. A Bécsi Egyetem Paleontológiai Intézete is segít ebben.

Végül elmeséljük, mit kell tudni a plateoszauruszról. Triász kori állat volt, növényt evett, 4 tonnás és 10 méteres is lehetett, csordákban élt a sztyeppén, a vizesebb, mocsarasabb területeket kereste. Nehéz volt, gyakran elsüppedt a mocsárban, bele is halt. Dióhéjban ennyi.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek