Ady bűvöletében négy napon át

Pontosan száz évvel ezelőtt, 1919. január 27-én hunyt el az egyik legnagyobb magyar költő, Ady Endre. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) négynapos mini fesztivállal tiszteleg a művész előtt.

A programok már ma, azaz január 24-én elkezdődnek. 18.00 órakor lesz a megnyitója "A föltámadás szomorúsága" című kiállításnak, mely a költő életét mutatja be - a tárlatot egy éven keresztül lehet majd megtekinteni a múzeumban. A kiállítást Térey János költő nyitja meg, Ady versei Őze Áron színművész és a Kaláka együttes előadásában hangzanak el.

Részlet a költő Párizsban írt jegyzeteibőlForrás: Petőfi Irodalmi Múzeum/Facebook

Pénteken 17.00 órától "Ady-nyomozások", azaz a PIM gyűjteményéhez kapcsolódó ismeretterjesztő előadások lesznek a múzeumban. Egyrészt válaszokat keresnek olyan kérdésekre is, mint például, hogy mi lett a sorsa a költő által a szemetes kosárba dobott verseknek, míg egy másik előadáson olyan híres magyar festők Adyhoz fűződő kapcsolatát boncolgatják, mint Rippl Rónai, Tihanyi Lajos és Czigány Dezső.

Szintén pénteken, este 19.00 órakor kezdődik az "Eldobott szerelmek" című darab. A felolvasószínházi előadáson részt vesz többek között Hámori Gabriella, Tompos Kátya, Trill Zsolt és Vecsei H. Miklós.

Ady Endre 1908-banForrás: Székely Aladár/Wikipedia

Szombaton irodalmi sétára hívják az érdeklődőket. A kis túra a múzeumtól indul 15.00 órakor, és az Adyhoz kapcsolódó épületeket, kávéházakat járja végig, majd a Nemzeti Múzeumnál ér véget. Este 19.00 órától "Föltámadtam, jaj föltámadtam" címmel rendeznek koncertet, melyen fellép a Cabaret Medrano együttes, valamint a Balaton zenekar is.

Vasárnap megemlékezéssel és koszorúzással zárulnak a programok, a rendezvénysorozat utolsó eseménye a "Vendégségben Ady és Csinszka otthonában" című verses tárlatvezetés lesz. 

A programokról részletesen a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek