Mozivá alakul a Müpa

Október 1-jén indul a Müpamozi vetítéssorozatának új szezonja, ahol többek között olyan legendás gasztrofilmeket vetítenek, mint A nagy zabálás vagy a Zöld hentesek című vígjáték. Október 9-én pedig egy különleges filmkoncert keretében Murnau legendás fekete-fehér némafilmjét lehet majd látni, amelyet egy zenekar helyben kísér.

Babette lakomájaForrás: Müpa

A Müpamozi ebben az évadban a legizgalmasabb, gasztronómiával kapcsolatos filmek közül válogat. A sort az 1973-as cannes-i filmfesztiválon hatalmas botrányt kavart A nagy zabálás nyitja, de nem hiányozhat a legendás Monty Python utolsó nagy filmje, Az élet értelme sem. Luis Buñuel provokatívan közelít a témához A szabadság fantomjában, ahogy Terry Gilliam klasszikusa, a Brazil is egészen sajátos szemszögből mesél a gasztronómiáról és persze az életről.

A nagy zabálás című film egyik képkockájaForrás: Müpa

 A filmek sorában ott van az 1989-es Peter Greenaway-opusz, A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, a Buñuel és Almodóvar filmjeit idéző spanyolosan pikáns Sonka, sonka, valamint a kultikus Tartantino-mű, a Ponyvaregény, de a Johnny Depp és Juliette Binoche románcával megbolondított Csokoládé és a Zöld hentesek is felbukkan. Szintén az ízek birodalmába kalauzol a Karen Blixen regényéből készült Babette lakomája, amelyből kiderül, hogyan képes egy fogadás ráébreszteni egy közösséget az élet szépségére. A sorozat házigazdája idén is Réz András filmesztéta lesz - olvasható a szerkesztőségünkbe érkezett közleményben.

A szabadság fantomjaForrás: Müpa

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem pedig egyenesen mozivá alakul. A 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, október 9-én egy különleges filmkoncerten a filmtörténeti mérföldkőnek számító, 1924-es némafilmet, a Der letzte Mannt (Az utolsó ember) nézheti meg a közönség. Az ikonikus Nosferatut is jegyző F. W. Murnau művét az 1958-as brüsszeli világkiállításon a világ 12 legjobb filmje közé választották, a főszerepben pedig Emil Jannings látható, az első férfi színész, aki elnyerte az Oscar-díjat.

Az utolsó emberForrás: Müpa

A film felújított változatához a francia zeneszerző és zongoraművész, Karol Beffa komponált új zenét, aki a koncerten zongoristaként maga is színpadra lép Filip Presseisen orgonaművész és a Budapest Sound Collective társaságában. A zenekart Dubóczky Gergely karmester vezényli majd. A Müpamozi programjáról bővebben itt olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek