Szimfonikusok lepik el a pécsi Széchenyi teret szombat este

17 helyszín, több mint 250 előadó, és köztük egy komplett szimfonikus zenekar – ma kezdődik és vasárnapig tart a Zeneszüret Fesztivál, amelyen számos komolyzenei és ahhoz kapcsolódó kulturális program közül mazsolázgathatnak a Pécsre látogatók. Ezen a fesztiválon a zene minden formájában ingyenes.

A már nyolcadik alkalommal megrendezett fesztiválon Verista operagála című esten például az operairodalom legszebb darabjait a Magyar Állami Operaház művészeinek tolmácsolásában lehet meghallgatni a Kodály Központban.

Tegnap a Philharmonic Brass Quintet lepte meg a pécsi Árkád vásárlóitForrás: Horváth Gábor Opusfoto / Zeneszüret Fesztivál Facebook

Szombaton este pedig a Széchenyi téren áll össze a Szegedi Szimfonikus Zenekar, amelyet Sigmund Groven szájharmonikán és Szamosi Szabolcs orgonán kísér. A koncert repertoárjában Csajkovszkij és Elgar legnépszerűbb művei szerepelnek, az élményt pedig tűzijátékkal színesítik. A fesztivált vasárnap a pécsi bazilikába tervezett Sípok párbeszéde című hangverseny zárja, amelyen Kovács Szilárd orgonista és Kéméndi Tamás harmonikaművész lép fel.

De a rézfúvós zenekar a Városháza erkélyét sem hagyhatta kiForrás: Horváth Gábor Opusfoto / Zeneszüret Fesztivál Facebook

A Zenelépcső programban a fesztivál ideje alatt olyan helyszíneken találkozhatunk majd a klasszikus zenével, ahol egyáltalán nem számítunk rá. Így aztán a Színház téren például ugyanúgy belefuthatunk majd pár perces zenei csemegébe Brahmstól, mint a Ferencesek utcájában guruló 100 éves villamos-szerelvényen egy szenvedélyes francia sanzonba. De ebben az évben is lesz zeneműhely, térzene, filmklub és számos gyerekprogram, miközben az irodalom is fontos része lesz a fesztiválnak. Az ingyenes programokról bővebben a fesztivál weboldalán lehet olvasni.

Forrás: Csikesz Mariann / Travelo
Turistáskodjon Pécsett, nem bánja meg!
Tudták, hogy Pécsen külön falatozót nyitottak a reggelizéshez? És azt, hogy Liszt Ferenc szobra miért hajol ki a Püspöki Palota erkélyéről egyenesen arra a templomra nézve, amelynek egyik falához a legelső tavaszi napsugár is megérkezik? Mert ha nem, már csak az ilyen helyekért és történetekért is érdemes útnak indulni. Mutatjuk, mit ne hagyjanak ki, ha akár csak két napot töltenének ebben a helyes déli városban. Olvassanak tovább!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek