25 méteres átmérőjű tükörgömb jelent meg a nevadai sivatagban

A Nevada állambeli Black Rock sivatagban 1990 óta rendezik meg a világ legmenőbb installációiról is híres Burning Man zenei és művészeti fesztivált - előtte évekig San Franciscóban tartották -, amelynek legvégén mindig elégetnek egy több tíz méteres magasságú figurát – innen a fesztivál neve is. (Tavaly ez a ceremónia tragédiával végződött, egy 41 éves férfi a tűzbe vetette magát.)

Az amerikai fesztiválszezont és egyben a nyarat lezáró eseményre a világ számos pontjáról érkeznek látogatók, akiket egyetlen dolog mozgat: néhány napra elvonulni a civilizációtól, leválni a fogyasztói társadalom pénz által gúzsba kötött szokásaitól. Itt ugyanis nemcsak, hogy nincs pénzhasználat, de még a fellépők is ingyen koncerteznek. A fesztivál az utóbbi években persze egyre jobban átalakult, a sivatagi show-n már vállalatigazgatók és hollywoodi sztárok is megfordultak, miközben megjelent egy tehetősebb réteg, akik gyakorlatilag luxustáborokat építettek maguknak, totálisan ignorálva a fesztivál eredeti szellemiségét.

Jessica Rose Yurasek (@missjessrose) által megosztott bejegyzés,

A mindentől távol eső kiszáradt tómederben idén augusztus 25-én kezdődött a fesztivál, amelynek egyik leglátványosabb darabja egy óriási fényvisszaverő gömb lett. A Föld 1:500 000 méretarányos másaként tervezett ötlet Bjarke Ingels és Jakob Lange menő építész dizájner párosától származik, akik még egy közösségi finanszírozós kampányt is indítottak a gömb prototípusának legyártására. Ez az Indiegogos kampány holnap véget ér - és valószínűleg már nem is gyűlik össze annyi pénz a támogatóktól, mint azt szerették volna - , de az egyszerűsített ötletüket mégiscsak megvalósították a Burning Man-en. 

Forrás: Bjarke Ingels Group

Hogy végül honnan szereztek hozzá pénzt, nem tudni, mindenesetre a Design Boom arról ír, hogy a 30 tonnás acélszerkezeten nyugvó Földet tényleg sikerült felállítani, és ahogy az ötletgazdák tervezték: nappal az utat mutatja a fesztiválozóknak a sivatagban, éjjel pedig annak részévé válik, gyakorlatilag beleolvadva a környezetébe. Az ORB névre keresztelt, felfújható, 25 és fél méteres átmérőjű gömböt tengelyként egy 32 méter hosszú ferde acéloszlop tartja felfüggesztve. A hegesztéssel és a tükörszerű vászonanyag varrásával mintegy 2500 munkaórát töltött a csapat.

Trevor Hughes (@hughesofthenews) által megosztott bejegyzés,

A Burning Man ötlete egyébként 50 éves. Idén áprilisban hetvenéves korában halt meg Larry Harvey, a fesztivál alapítója, aki a barátjával együtt először 1968-ban égetett el fából készült emberalakokat a nyári napfordulón.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek