Cipőkről szól a Néprajzi Múzeum utolsó Kossuth téri kiállítása

  A lábbelik kulturális sokszínűségét tekinti át hat kontinens és ezer év cipőin, szandáljain, saruin és mokaszinjain át a Néprajzi Múzeum március 5-én nyíló, Bocskor, csizma, paduka című kiállítása.

  A múzeum rendkívül gazdag gyűjteményéből összeállított tárlat lesz az intézmény utolsó kiállítása a Kossuth téri épületben, amelyből hamarosan kiköltöznek - mondta el a csütörtöki sajtóvezetésen Kemecsi Lajos főigazgató, írja az MTI.

  Fotó: Néprajzi Múzeum

   Nem iparművészeti kiállítás nyílik: a tárlat a mezítlábasságtól a szimbólumokon keresztül a viselettörténetig vizsgálja a lábbelik kultúrtörténetét, háromszáz darabon keresztül bemutatva a lábbelik formai és funkcionális sokszínűséget.

  "A különleges kiállításban többek között látható az obi-ugor asszonyok gyöngyös cipője, '30-as évekből származó pamutfonalas magyaros-népies női cipő, gyöngyház berakásos török fürdőcipő, indián mokaszin és a zsugorított lábra való kínai lótusz cipő is. Emellett egy kalotaszegi falu, Inaktelke utolsó suszterének műhelyének részlete is rekonstruálva lesz.

  A műhely értékét az adja, hogy még pontosan dokumentálni lehetett a benne zajló összes munkafolyamatot, s egy olyan mester életét és munkássását idézi meg, aki hosszú évtizedekig meghatározó alakja a volt a kalotaszegi tárgyalkotó népművészetnek.- olvasható a múzeum honlapján.

  A kiállításhoz számos program kapcsolódik a Néprajzi Múzeum Napján:
  TÁRLATVEZETÉSEK 10.30-tól és 11.45-től (jeltolmácsolással)
  BÁBELŐADÁSOK 11.00-től (jeltolmácsolással) és 13.00-tól Cipőmesék – Szerelmetes tulipántom
  WORKSHOPOK 10.00-től 16.00-ig filcpapucs, kulcstartó és cipellős malomjáték készítése

   

  A kiállítás november végéig látogatható.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!