Cipőkről szól a Néprajzi Múzeum utolsó Kossuth téri kiállítása

A lábbelik kulturális sokszínűségét tekinti át hat kontinens és ezer év cipőin, szandáljain, saruin és mokaszinjain át a Néprajzi Múzeum március 5-én nyíló, Bocskor, csizma, paduka című kiállítása.

A múzeum rendkívül gazdag gyűjteményéből összeállított tárlat lesz az intézmény utolsó kiállítása a Kossuth téri épületben, amelyből hamarosan kiköltöznek - mondta el a csütörtöki sajtóvezetésen Kemecsi Lajos főigazgató, írja az MTI.

Fotó: Néprajzi Múzeum

 Nem iparművészeti kiállítás nyílik: a tárlat a mezítlábasságtól a szimbólumokon keresztül a viselettörténetig vizsgálja a lábbelik kultúrtörténetét, háromszáz darabon keresztül bemutatva a lábbelik formai és funkcionális sokszínűséget.

"A különleges kiállításban többek között látható az obi-ugor asszonyok gyöngyös cipője, '30-as évekből származó pamutfonalas magyaros-népies női cipő, gyöngyház berakásos török fürdőcipő, indián mokaszin és a zsugorított lábra való kínai lótusz cipő is. Emellett egy kalotaszegi falu, Inaktelke utolsó suszterének műhelyének részlete is rekonstruálva lesz.

A műhely értékét az adja, hogy még pontosan dokumentálni lehetett a benne zajló összes munkafolyamatot, s egy olyan mester életét és munkássását idézi meg, aki hosszú évtizedekig meghatározó alakja a volt a kalotaszegi tárgyalkotó népművészetnek.- olvasható a múzeum honlapján.

A kiállításhoz számos program kapcsolódik a Néprajzi Múzeum Napján:
TÁRLATVEZETÉSEK 10.30-tól és 11.45-től (jeltolmácsolással)
BÁBELŐADÁSOK 11.00-től (jeltolmácsolással) és 13.00-tól Cipőmesék – Szerelmetes tulipántom
WORKSHOPOK 10.00-től 16.00-ig filcpapucs, kulcstartó és cipellős malomjáték készítése

 

A kiállítás november végéig látogatható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek