A közönséget is megénekeltető férfikórustól zeng szombaton a Bazilika

Január 7-én 20 órakor a 15 éves Szent Efrém Férfikar ad koncertet a budapesti Szent István Bazilikában. A műsor egyes részeiben 35 tagú férfikarrá bővülnek, és a hagyományos kántálásba az egész közönséget bevonják.

Orientale Lumen (Kelet világossága) vagyis II. János Pál enciklikájának címét kölcsönözte mottóul a Szent Efrém Férfikar a budapesti Szent István Bazilikában 2011-ben elindított hangverseny-sorozatához, mely mára Budapest egyik legkedveltebb egyházzenei eseményévé nőtte ki magát. A sorozat idei első, ünnepi koncertjén, az orthodox Karácsony alkalmából szombaton este az együttes széles repertoárjának legjavából énekelnek a férfikar jelenlegi és régebbi tagjai. A mediterráneum, a szláv világ és a Kárpát-medence karácsonyi tradíciójából összeállított programot Sipos Mihálynak, a Muzsikás együttes primáriusának hegedűszólói ékesítik.

Sipos MihálySzentefrém.hu

 Saját megfogalmazásuk szerint a Liszt-díjas Bubnó Tamás által 2002-ben alapított kórus "célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése, a bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése elsősorban a magyar, valamint az európai közönséggel. De nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti) ápolására".

A Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Szent Efrém Férfikar idén ünnepli 15 éves születésnapját. A kórus gyakori fellépője Európa legfontosabb zenei központjainak és fesztiváljainak, rendszeres résztvevője a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak. Énekeltek már többek között a King's Singers-szel, Sebestyén Mártával, az Anna and the Barbies-zal, Presser Gáborral, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Moszkvai Pátriarkátus Kórusával és Lalla Salma marokkói hercegnő jelenlétében is. A szombati eseményre a teljesárú jegy 3500, a kedvezményes (diák/nyugdíjas) 2500 forint, minden más információt itt talál.

Szentefrém.hu
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek