Sörök, denevérek és rengeteg csoki: programok hétvégére

Német és tanksörök, denevérek, jazz, swing koncertek és két egészen rendhagyó fesztivál várja - az egyik a pécsi középkorba, a másik a szentendreiek műhelyeibe ad betekintést.

Igen tudjuk, hogy az iskolakezdés miatt nagyon sok a tennivaló, de ha teheti, használja ki a nyár utolsó hétvégéjét! Csodálatos idő lesz, így ha nem a vízparton tölti az időt, rengeteg szuper program közül választhat.

 

Egyszerre két sörfesztivál

 

Nem túl gyakran rendeznek sörfesztivált Budapesten, de amikor igen, akkor egyszerre többet is. Szerencsére nem kell eldöntenie, hogy a német söröknek, vagy a Dreher söreinek szenteli a hétvégéjét, mivel az egyik fesztivál három, a másik kétnapos.

Az első Budapesti Német Sörfesztivált augusztus 25-28. között rendezik meg az Allee melletti sétányon. Kifejezetten Németországból származó házi - , kisüzemi - és nagyüzemi sörfőzdék söreit lesz lehetősége megkóstolni, és számos olyan sört ismerhet meg majd a rendezvényen, amelyekkel Magyarországon eddig nem, vagy csak nagyon ritkán találkozhatott.

A sörök és egyéb italok mellett olyan ételek lesznek, amelyek kifejezetten a német gasztronómiához és a sörökhöz kapcsolódnak. Kultúrtörténeti adalékokkal pedig Katona Csaba, az MTA történésze szolgál majd. A rendezvény látogatása ingyenes, valamint minden sörös standnál készpénzes fizetési lehetőség lesz. Térképet itt talál, az eseményről pedig itt olvashat.

 

Fotó: Dreher Sörgyárak Zrt.

Bár mindez nagyon csábító, szombaton startol a DreherFeszt is, ahol ötféle, csak a fesztiválon elérhető sörspecialitással, háromszor több sörcsappal és sok koncert várja sörrajongókat. Meg lehet kóstolni például a kifejezetten ínyenceknek fejlesztett Legendet, amely egy testes, füstös-kesernyés-karamellás ízvilágú félbarna sör, vagy a Floralt, melyben a bodzavirág édeskés és a komló kesernyés zamatai párosulnak.

A Calypso komlóval készülő Dreher Hidegkomlós Tanksör és a klasszikus Dreher Tanksör is megtalálható majd a kínálatban. A nagyszínpadon Péterfy Bori & Love Band, a Vad Fruttik, Žagar, az Ivan & The Parazol, az Akkezdet Phiai, a The Biebers és a Margaret Island lép fel. A DreherFeszt helyszínére (Jászberényi út 7-11.) ingyenes buszjáratok közlekednek az esemény alatt az Örs vezér terétől.

 

Lovasíjászok és megint sör

 

És ha már, sör: külön sör készül a pécsi Janus Pannonius Középkori Hagyományőrző Fesztiválra, amelyet augusztus 26. és 28. között tartanak a pécsi Barbakán-bástyánál és várároknál. A város középkori múltját és mindennapjait bemutató rendezvény első napján Kaszás Géza A lovasíjász című filmjét, és a Magyar vándor című vígjátékot láthatják a szabadtéri vetítésen résztvevők. Másnap bábelőadások, utcaszínházi előadások, középkori népi játszóház, lovasíjász- és hagyományőrző bemutatók várják a közönséget. Az alkalomra a Pécsi Sörfőzde Janus Pannoniusról elnevezett sört készít, amelyet a fesztiválhelyszínen lehet majd megkóstolni. A programokról bővebben itt.

 

Fotó: Janus Pannonius Középkori Hagyományőrző Fesztivál Facebook

 

Gyerekekkel: csokik és denevérek

 

Családi programokat keres, hogy még a gyerekek is lazuljanak egy kicsit az iskolakezdés előtt? Ehhez a legtökéletesebb program egy csokifesztivál, amire 25-től 28-ig kerül sor Szerencsen. Kulturális és sportprogramokkal, édesség-bemutatókkal, vásári forgataggal és kóstolókkal várják a vendégeket.

A kicsiket és nagyokat csokoládé kalandpark várja, megrendezik a III. Oldtimer Veteránautó Kiállítást is. A csokoládébarlangban csokiszobor-kiállítás nyílik és interaktív csokoládékészítést is tartanak. A fesztiválon fellép mások mellett az Omega, a Tankcsapda, a 100 Folk Celsius, Deák Bill Gyula, valamint számos művész és együttes.

 

Fotó: Csokoládé Fesztivál

A felsőtárkányi Denevérek Éjszakáján augusztus 26-án 17 órától várják az érdeklődőket a Nyugati Kapu Látogatóközpontba. Sötétedés után testközelből is megtekinthetők lesznek a környéken élő denevérek hálózás és hangdetektoros nyomkövetés segítségével. A befogott példányokat elengedés előtt a gyerekek kézbe is vehetik – ígérik a szervezők.

Fertődön, az Esterházy-kastély parkjában ultrahangos hallgatózás és denevérhálózás is lesz. A Fertő-Hanság Nemzeti Park és az Eszterháza Kulturális, Kutató és Fesztiválközpont közös programja szombat este 7 órakor indul egy előadással, amely a denevérek életmódjára, viselkedésére nyújt rálátást. Utána sétán lehet részt venni az Esterházy-kastélypark legnagyobb kiterjedésű részében, a Lés-erdőben.

A Denevérek éjszakájára a gyerekeket is várják, számukra kiegészítő programokat szintén szerveznek rajzolással, arcfestéssel. A részvétel a rendezvényen ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

 

Egy kis New Orleans: swing és jazz a Müpában

 

Augusztus utolsó hétvégéjén Ella Fitzgerald és Sting egykori zenésztársa, Scott Robinson, valamint a hétévesen már Louis Armstronggal játszó Enrico Tomasso lesznek a vendégei a Müpa New Orleans Swingfesztiváljának. Az augusztus 26-i nyitónapon közel negyven zenész lép színpadra, a Group'n'Swing ugyanis a Bolyki Balázs vezette Bolyki Soul&Gospel Kórussal ad közös koncertet. Augusztus 27-én kiderül, hogyan szólaltatja meg a magyar népzenét egy amerikai jazzsztár. A New Orleans Swingfesztivál programjairól részletesen itt olvashat.

 

Szentendrei nyitott udvarok

 

A XI. Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál (augusztus 26–28.) legújabb színfoltja lesz idén a Házak, udvarok, házigazdák Szentendrén című sorozat. Olyan lelkes lokálpatrióták nyitják ki házaik, galériáik, műhelyeik, üzleteik ajtaját, akik Szentendrét nemcsak lakóhelyük miatt szeretik, de fontosnak tartják, hogy a város kulturális áramköreibe is csatlakozzanak felvillanó ötleteikkel, programjaikkal.

 

Fotó: Turizmus.com

Lesz valódi gasztrotúra Egy falat Szentendre címmel és eredeti helyi ízek felvonultatásával, a Kóstoljon bele Szentendrébe! programban pedig igazi kőhegyi borral várják a látogatókat. A Szeresd Szentendrét Egyesület sétái között lesz éjszakai denevértúra lampionokkal a bátraknak, Pinceséta speciál, ahol pincékbe ereszkedhetünk le, majd felmászhatunk a legmagasabb tornyokba, a nagy átkelés nevű séta a Szentendrei-szigetre vezet majd kishajóval, ahonnan a szentendrei naplementét nézheti meg.

 

Strandok este 8-ig

 

Ha pedig inkább strandolna, mert talán csak jövőre lesz rá lehetősége, a Palatinus, Dagály, Római, Pünkösdfürdő, Csillaghegyi és Paskál strandok az augusztus 20. után megszokott este 7 óráig tartó nyitva tartás helyett a napokban várható kánikulára való tekintettel este 8 óráig várják vendégeiket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek