A daliás vitézek, a bor és a mámor hétvégéje

Eger belvárosában kétszáz vitézzel játsszák újra az Egri csillagokat, Pápán pedig egy komplett huszárezred története elevenedik meg. És amíg a Kaposfesten két koncert között Stradivari- és Singer varrógép-kiállítást látogathatunk, addig Majkon már a fehér csuhás borivós titkairól árulkodnak. Ha azonban önök is szívesen poharazgatnának a patakparton, induljanak Erdőbényére! Daliás vitézekben és borban gazdag programajánlónk a hétvégére.

 

Vitézmustra Egerben

 

Ma kezdődött és vasárnapig tart a Végvári Vigasságok Történelmi Fesztiválja az Egri Várban, ahol hagyományőrző csapatok életképeivel és mesterségek bemutatóival találkozhatunk. A keresztények táborában a tábori lelkész, a borbély, a csiszár, a füvesasszony és egy hadmérnök mutatja be a 16. századi emberek mindennapi tevékenységeit és a mesterségeiket, míg a török táborba tévedő gyanútlan látogató könnyen fosztogatás, adóztatás és leányszöktetés áldozatává válhat.

 

Fotó: Egrivar.hu

De lesz itt minden, ami a hamisítatlan középkori hangulathoz kell: fegyverbemutatók, bajvívás, viadal, virtuskodás, parádézás, felvonulás, díszlövés, zászlóforgatók bemutatója, gólyalábas vásári komédia. Miközben régizenei koncertek, táncházak, tűzzsonglőrök és boszorkányverseny gondoskodik a szórakoztatásról. A fesztivál csúcspontjaként közel 200 vitéz katona eleveníti fel az 1552-es dicső ostrom és a híres Egri csillagok című regény jeleneteit. A gyerekeket népi játszótérrel, kézműves foglalkozásokkal, póni lovaglással, régészeti kincskeresővel, kisállat simogatóval és játszóházzal várják.

 

Pápát huszárok és tüzérek lepik el

 

Pápán is látványos hadijátékokra számíthatnak, ugyanis szombaton és vasárnap számos kísérőprogrammal rendezik meg a Pápai Történelmi Napokat. A Pápai Történelmi Napokat tizenötödik alkalommal rendezik meg. A rendezvényen mindig a magyarság történelmének egy-egy szakaszát - például népvándorlás kora, lovagkor, végvárak kora, kuruc-labanc időszak, 1848/49-es forradalom - elevenítik fel azok pápai vonatkozásait bemutatva.

 

Fotó: Infopapa.hu

Szombaton délután három órától táboriélet-bemutató, első világháborús kiállítás, korabeli fegyverbemutató, filmhíradók, könyv- és bélyegkiállítás, valamint gyermekprogramok várják a látogatókat. Az este hatkor kezdődő hadijátékban közel hetvenen vesznek részt: Budapestről tüzérek és gyalogságiak, Sopronból és Pápáról huszárok, Győrből pedig lovas nemzetőrök érkeznek. A történelmi játék végigkíséri a pápai Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred történetét a világháború kitörésétől az 1914. augusztus 17-i galíciai gorodok-satanowi ütközetig.

 

Van Singer varrógépe? Vigye a Kaposfestre!

 

Ugyanis még mindig várják a varrógépeket, amelyeket ezúttal egy Singer varrógép kiállításon állítanak majd ki. A Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál szombaton kezdődik és egészen augusztus 19-ig tart, ez idő alatt pedig számos programmal várják a látogatókat. A Kaposfesten tizennégy klasszikus zenei koncerten is részt vehetünk, a Szivárvány Kultúrpalota színpadán mintegy ötven, magyar és külföldi művész lép majd fel. De hazánkban itt a fesztiválon rendeznek először Stradivari-kiállítást, így augusztus 15-én Baráti Kristóf, Kirill Troussov és Eduard Wulfson hegedűművészek koncertje után a látogatók ezeket a hangszer-ritkaságokat közelebbről is megnézhetik.

 

Fotó: Kalló Péter / Kaposfest

A fesztivál minden napján Tóth Endre zenetörténész beszél majd a művekről minden koncert előtt, az esték zárásaként pedig ifj. Sárközi Lajos és zenekara játszik igazi cigányzenét a Kapos Hotelben. Az érdeklődők kiegészítő rendezvényeken tudhatják meg, mi a kapcsolat Bartók Béla és a Philadelphia Cheesesteak között, emellett részt vehetnek a Prokofjev-sakkversenyen, amelynek győztesei Polgár Judittal mérhetik össze tudásukat.

 

Majkon megtudja, mennyit ittak a szerzetesek

Ezúttal egy kirándulással klasszul egybeköthető kiállítást is ajánlunk a hétvégére. Szombaton nyílik ugyanis a majki Kamalduli remeteség dísztermében az a tárlat, amely a szerzetesek konyháját, asztalát és a kolostori étkezési kultúrát mutatja be. Megismerhetjük például a bor hétköznapi és szakrális használatának titkait, kiderül, hogy mitől lesz egy bor misebor, vagy mekkora az a hemina mennyiségű bor, amellyel a szerzetesek borivászatát korlátozták.

 

Fotó: Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ

A kiállítás nemcsak a kolostori életben fontos ételeket-italokat és történetüket mutatja be, de azt is, hogy hol, hogyan és milyen szabályok szerint élnek a szerzetesek; hogy mi a monostor, a kolostor, a rendház, mit jelent a regula, vagy, hogy miben különbözik a refektórium egy hagyományos ebédlőtől. Ha pedig végig látogatták a kiállítást, nézzenek szét alaposabban a fallal körülvett, szabályosan elhelyezkedő, szinte teljesen egyforma remetelakok között is, amelyek a mai napig is gondosan őrzik a némaságot fogadó fehér csuhás szerzetesek titkait. A kamalduli remeteség megújult kolostor épületét egyébként tavaly szeptemberben adták át, érdemes megnézni azt is. A majki remeteségről és a túracipőben bejárható hazai szakrális helyekről itt írtunk bővebben.

 

Bor és mámor Bényén

 

Ha azonban nem csak nézegetnék a boros poharakat, de bort is kóstolnának belőlük, akkor tartsanak Erdőbénye felé! A Bor, mámor, Bénye fesztiválon koncertek, számos gasztronómiai élmény, gyermekprogram és túra várja önöket vasárnap estig. A fesztivál különlegessége, hogy a koncerteknek, borkóstolóknak, workshopoknak a település kertjei adnak otthont. A páratlan szépségű táj ódon házaival, meredek utcáival, patakjaival szeretettel várja a látogatókat, akik egyedül, kettesben, baráti társasággal, de akár családdal is érkezhetnek, hiszen a szervezők a gyerekekre is gondoltak a programok összeállításánál.

 

Fotó: Bor, mámor, Bénye

A borokat olyan pincészetek kínálják, mint az Ábrahám, a Béres vagy a Homonna, ezekhez pedig többek között az Anyukám Mondta, a Dűlő Étterem, Fűszeres Eszter, a Gigerli és a Sárga Borház főz. A fellépők közötti névsorban szerepel a Kiscsillag, a Kerekes Band, a Dresch Mihály quartett, Pátkai Rozina, a Jónás Vera Experiment és az Ethnofil, de a látogatókat az evezős-, bringa- és madarásztúrákon, és a főző tanfolyamokon sem hagyják majd unatkozni. Ha további részletekre is kíváncsi, kattintson ide!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek