Mamutcsontfaragásukról híres jakutok mutatkoznak be a budai Várban

Nyolcszáz kézműves mester mutatkozik be a 30. Mesterségek Ünnepén, amelyet augusztus 18. és 21. között rendeznek a budai Várban.

Idén Magyarország mellett tizenegy országból hívtak meg hagyományőrző kézműves mestereket, a rendezvény díszvendége Üzbegisztán, Kína és Jakutföld lesz. Utóbbi helyen a mamutcsontfaragás, a rozmáragyar-faragás és a nyírfakéregből varrott edények készítése volt a leggyakoribb kézműves mesterség. Az augusztusi 20-i hétvégén a programok között lesz majd jakut menyasszony-öltöztetés, de az érdeklődők a jakut asszonyok öltözködési szokásairól is láthatnak majd bemutatót. 

Jakut népi viseletFotó: Wikipedia / ZinaZM

A magyar kézművesek mesterségek közül a rendezvényen részt vesznek pintérek, paszománykészítők, kötélverők, takácsok és tojáspatkolók, valamint gyékényesek, kékfestők, nádazó-tetőfedők, de lehet majd halászhálót fonni. Mivel a rendezvény fő témája idén a játék lesz, így sok olyan tárgyalkotó és játékkészítő lesz jelen az eseményen, akiknek segítségével a látogatók elsajátíthatják a játékkészítés alapjait. A közösségi játékokon belül többek között ügyességi- és memóriajátékok, valamint népi sportjátékok is várják az érdeklődőket több mint száz helyszínen.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége először 1986-ban szervezte meg a fesztivált, ahol a magyarországi kézműves szakma legjobbjai mutatkozhattak be - írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek