A barack, a levendula és a kollektív szekérhúzás hétvégéje

Ezen a hétvégén giga fényfestést kap a pécsi bazilika, óriási levendulás buli lesz Pannonhalmán, miközben Boldogkőváralján a gönci barackot lekvár, fagylalt és pálinka formájában is megünneplik. Szombaton pedig a Városligetbe húznak egy szekeret, hogy megkezdődhessen az India Fesztivál.

Újrafestik a pécsi bazilikát

Középkori harcosok, történelmi divatshow és ötméteres sárkányok is lesznek a pécsi Zsolnay Fényfesztiválon július 1. és 3. között. Ezen a fesztiválon életre kel a múlt, amelyet a világ számos szegletéből érkező művészek, gladiátorok, zsonglőrök és vásározók idéznek meg. A látogatók a háromezer fős szabadtéri színpad világsztárokat felvonultató koncertjein vehetnek részt, míg a mediterrán hangulatú utcákon új cirkuszi és utcaszínházi produkciók szórakoztatják a közönséget.

Fotó: Zsolnay Fényfesztivál

 Amikor pedig már besötétedik, fényárba borul a pécsi belváros, álló és mozgó fényfestészeti alkotásokban, fényépítményekben és fényinstallációkban lehet gyönyörködni. Pénteken és szombaton este ugyanis a közönség Magyarország első nemzetközi építészeti fényfestő versenyének döntőjét láthatja a pécsi Székesegyház homlokzatán és tornyain. A programokról itt talál részleteket!

Ünnepelje ön is a gönci barackot!

Szombaton és vasárnap tartják az idei Gönci Barack Vigasságot Boldogkőváralján, ahol a gönci barackot lekvár, fagylalt és pálinka formájában is megünneplik. Itt aztán tényleg minden a barackról és az abból készült helyi finomságokról szól majd. De lehet majd falatozni a környék neves éttermei közül például az Anyukám Mondta legendás fogásaiból, a Sárga Borház grillrácson sültjeiből, az Aranygombos házias kínálatából, a Kassai Séfek kreatív ételeiből, a Keszegsütő ropogós finomságaiból és a helyiek eszeveszetten ízletes barackos gombócaiból is.

Fotó: Gönci Barack Vigasságok

 A Gönci Barack Vigasság ideje alatt a Bestillo Pálinkaházban különleges "párlatvezetést" tartanak, ahol megnézhetjük, hol született a barackünnep ötlete, és, hogy hogyan készül a földrajzi eredetvédett gönci barackpálinka. A gasztronómia mellett aztán lesznek majd kézműves bemutatók és foglalkozások, a gyerekeknek kollektív meseolvasás és ámulhatnak majd bűvészmutatványokon is. A szombati fellépők között a Kowalsky meg a Vega és a Blahalouisiana zenekart találjuk, a vasárnap meghívott sztárvendége pedig Freddie lesz. Bővebben a programokról itt olvashat.

Levendula és jazz Pannonhalmán

Péntektől vasárnapig tartják a Pannonhalmi Szent Márton Jazzfesztivált is, amelyen nemcsak a koncertek és a virágzó levendula, hanem a levendulás édességek és apátsági borok miatt is érdemes részt venni. A műsort a Pannonhalmi Bencés Gimnázium idén 10 éves Bencés Big Bandje nyitja Majsai Gábor énekes, Muck Ferenc és Jasper Andor szaxofonosok közreműködésével. Őket a 2016-ban hazánkban csak Pannonhalmán koncertet adó Tony Lakatos Quintet és az est fénypontjaként a németországi [re:jazz] követi.

Fotó: Pannonhalma Élmény

 A fesztivál hétvégéjével egy időben, sőt, egészen július 10-ig zajlanak a Pannonhalmi Levendulanapok. A monostor gyógynövénykertjében, gyógynövényházában és az Apátsági Múzeum udvarán a levendulatermesztés történetéhez és felhasználásához kapcsolódó múzeumpedagógiai programokat tartanak. Lesz levendulacsokor-kötés, táskadekoráció- és aromakeverék-készítés. Július 3-án pedig első alkalommal rendezik meg a Pannonhalmi Levendula SWEET édességünnepet, amely során cukrászmesterek, kézműves cukrászdák és csokoládémanufaktúrák levendulás finomságait lehet megkóstolni. A programokról bővebben az esemény Facebook-oldalán.

Szekérhúzás a ligetig

Szombaton 10 órakor kezdődik a 23. Szekérfesztivál, amelynek szekere a fővárosi Vörösmarty térről indul és a Deák tér - Andrássy út - Hősök tere - Városliget útvonalon halad. A szekér 13 órára érkezik a Városligetbe. "A fesztivál a tolerancia, a lelkiség és az erőszakmentesség szimbóluma. A hívők a szekér húzásával fejezik ki jelképesen azt a vágyukat, ahogy szeretnék magukat visszahúzni, közelebb hozni Istenhez" - fogalmaznak közleményükben a szervezők. A menet előtt az előző évekhez hasonlóan most is lovasok, táncosok és gólyalábasok haladnak.

A Városliget zöld füves területén estig tartó India Fesztivállal várják az érdeklődőket, ahol India kultúráját a gasztronómiától kezdve a művészeteken át egészen az önismereti, filozófiai mélységekig ismerhetik meg. De lesz jóga, indiai zenei bemutató, hennafestés, tánckavalkád, dobshow, gyerekprogramok, előadások, kérdezz-felelek programok, ételkóstoló és indiai bazár is. A színpadi műsort Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete nyitja meg. A rendezvény ingyenes, a programokról bővebben itt olvashat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek