Programtippek hőségriadóra sárkányhajózástól rózsaünnepen át ingyenes vízparti gigafesztiválig

Hétvégén öltözzön gladiátornak, utazzon retró busszal és repülővel, vagy bulizzon 3 millió emberrel együtt, ingyen.

Vitorlások és sárkányhajók

Vitorlásversenyt szervez június 25-én a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség. A Regatta 13 órakor startol el, a parton szurkolókat kirakodóvásár, borkóstoló és számos helyi, tájjellegű fogás várja. Igazi családi program lesz: a gyerekeknek vízzel kapcsolatos természetismereti foglalkozásokat, előadásokat tartanak.

Akik a gazdag szárazföldi program ellenére mégis vízre kívánkoznak, azokat kenu és szolár hajó várja. A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére és a díjátadója 18 órakor kerül sor, de ezzel még nem lesz vége a napnak: este 10-ig a SKA Tunes zenekar koncertezik majd.

Fotó: Zenit Vízbázis



Június utolsó hétvégéjén újra sárkányhajók lepik el a Tiszát. A Zenit Vízibázis versenye már hagyománnyá vált a munkahelyi közösségek és a baráti társaságok számára. A június 24-i pénteki nap még a versenyre jelentkező csapatok gyakorlásáról szól majd, de a másnap nagyobbik része már az összecsapásé. Június 25-én reggel 8.30-tól tartják a csapatregisztrációt, ezt követően felváltva lehet még próbatávokat róni a négy hajóval a Tisza Tutajos Beach és a híd közötti szakaszán.

A versenyfutamokat déltől tartják a kijelölt pályán, ami a Tisza-Bodrog torkolattól 300 méteren át tart felfelé a Tiszán. Sötétedés után kollektív fáklyás felvonulást tartanak a Bodrogon és a Tiszán, az estét pedig sárkányhajós bulival zárják a Tutajosban, ahova a versenyzőknek ezúttal ingyenes a belépés. Bővebben a programról az esemény Facebook-oldalán.

Múzeumok éjszakája

Június 25-én Budapesten tizennegyedik, vidéken pedig tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, országszerte több mint 400 intézmény mintegy 2200 programmal várja az érdeklődőket. Nemrég összegyűjtöttük a legizgalmasabb programokat, de maradt még a kínálatban sok olyan rendhagyó élmény, amit kár lenne kihagyni. Ilyen például a ferihegyi Aeropark programja, ahol a Goldtimer Alapítvány 2001-ben felújított Li-2 típusú gépével 15 perces sétarepülést tehetnek a látogatók Budapest felett.

A világ egyetlen, még működőképes Li-2 gépe egyben az egyetlen ma még Malév-színekben közlekedő légijármű. Az idei Múzeumok Éjszakájára ráadásul elkészült egy Malév-festésű Ikarus 55-ös (farmotoros) veterán autóbusz is, amiből öt darabot 1960-tól rövid ideig a repülőtéren belül is használtak. Ez a busz szállítja majd a Li-2-es utasait az Aeroparkból a Li-2-eshez az 1. Termál előtti részre.

Fotó: Budapest Airport



A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban a vendégek festhetnek izzókat, készíthetnek vonatmodelleket és világító kandelábert papírból, de akár mágnestűt és elektromágnest is. Lesznek rendhagyó fizikaórák, este pedig vokális jazz és világzene koncertekkel zárják a programokat a Tesla Budapest udvarban. A nemrégiben megnyílt Houdini-múzeum tárlatvezetésekkel és folyamatos, élő bűvészbemutatókkal várja a látogatókat a budai Várban, egészen éjfélig.

A szarvasi Mini Magyarország makettparkban ezen az éjszakán kivilágítva közlekednek a kisvonatok az ország leghosszabb szabadtéri makettvasút-hálózatán, és kigyúlnak a makettépületek fényei is. Speciális fényfestésre várják a látogatókat, a Szarvasi Arborétumban pedig detektorral, éjjellátóval és zseblámpával felszerelkezve vezetett túra indul este 21:00 órától.

A szegedi Múzeumok Éjszakájának főszereplője természetesen a Pompeji-kiállítás és az ókori Róma: gladiátorok, illetve ókori római ruhába öltözött diákok, múzeumi önkéntesek járják majd be a belvárost most szombaton. Az ókori menetbe bárki „beszállhat": a szervezők várják azokat a korhű ruhát viselő csatlakozókat is, akik a római-kori divatbemutatón színpadra állhatnak.

Rózsaünnep

Június 24-től, három napon át ismét rózsaünnepet tartanak Szőregen. A sok százezer virággal feldíszített településen kiállítások, koncertek, sportrendezvények fogadják a vendégeket, akik a rózsaföldekre is kilátogathatnak. A művelődési ház nagytermében sok ezer szál rózsából készített virágkompozíciókat mutatnak be, a faluházban kiállítás nyílik a rózsatőtermesztés eszközeiből, de az érdeklődők ellátogathatnak az utolsó, mai napig működő, monarchiabeli vasúti váltóházhoz is, amely Szőregen található.

Fotó: Szőregi rózsa



A Rózsaünnep pénteki megnyitója után induló Rózsafutamon negyven veteránautó hajt be Szeged központjába, ahol a járműveken utazó rózsahölgyek invitálják a helybelieket és a városba látogató vendégeket a fesztiválra.

A leglátványosabb eseménynek a szombati felvonulás ígérkezik, melyen félszáz, rózsákkal feldíszített lovasfogat, hintó, homokfutó és más jármű, kisebb-nagyobb csoport vonul fel. A menetben résztvevők a hat kilométeres út során több tízezer szál rózsát osztanak szét a nézők között.

Ingyenes gigafesztivál Bécsben

Több mint hárommillió látogatót várnak Európa legnagyobb ingyenes szabadtéri fesztiváljára, a bécsi Duna-sziget Fesztiválra 2016. június 24. és 26. között. Európa legnagyobb ingyenes szabadtéri fesztiválján tizenkét színpadon zajlik majd az élet, a zenei kínálat pedig a műfajok teljes vertikumát lefedi. Az osztrák zenészvilág sztárjai mellett színpadra lép például Bob Geldolf, Sean Paul és a német Madsen is.

Fotó: Florian Wieser - donauinselfest.at



A zene mellett változatos szabadidős- és sportprogramok is várják a bevállalós látogatókat. Lesz kerékpáros bemutató, mobil pumptrack, bagjump és erős ember aréna is. Itt a szigetlátogatók csapatai mérhetik össze erejüket sörösrekesz- és autógumi-emelésben, homokzsák- és söröshordó-futásban valamint teherautógumik megfordításában. Ráadásul minden napra jut majd egy világrekord-kísérlet is: annyi embert zsúfolnak be egy autóba, amennyit csak lehet, majd erősportolók megpróbálják a magasba emelni a járművet. Részletes program itt található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek