Az ingyen jóga, a balatoni sellők és az éjszakai pincetúrák hétvégéje

  Fürdőruhát, borospoharakat, jógamatracokat elő: ezen a hétvégén ingyen is jógázhat, elkezdődik a balatoni strandszezon, megelevenedik a Duna-part, és éjszaka sem zárnak be a mádi és a somlói pincék. Programajánló!

  Valójában ez az első igazi nyári hétvége, amit remélhetőleg megúszunk egy komolyabb elázás nélkül. Használja ki a szuper időt, legalább akkor, amikor nem meccset néz!

  Fröccsverseny a Balatonon

  Indul a balatoni szezon, és ez jó alkalom arra, hogy a balatoni strandokon már szombaton, a Balaton Napján elkezdődjön a bulizás. A strandszezon megnyitója alkalmából több strandon színes programokkal készülnek, és bemutatják a strandbisztrók megújuló kínálatát is. 14 órakor minden csatlakozó strandon tóba futó versennyel nyitják meg a szezont, majd fél 3-kor "körbekoccintják" a tavat a májusban bemutatott új régióborral, a BalatonBorral. Lesz sellőjelmez- büfé- és fröccsverseny, gasztropiknik, a gyerekeknek homokvárépítő és papírhajó-versenyeket rendeznek.

  És hogy milyen strandokon lesz biztosan program? Keszthely, Gyenesdiás, Szigliget, Badacsony, Balatonudvari, Balatonfüred, Siófok, Balatonboglár, Fonyód, Balatonfenyves, Balatongyörök és Balatonmáriafürdő csatlakozott a programhoz - az utolsó kettő lesz az idei rendezvény kiemelt helyszíne.

  Fotó: Balaton Napja

  Fesztivál a Dunán

  Budapesten marad? Hetven művészeti és urbanisztikai programot kínál a június 16-án kezdődött Dunapest fesztivál. A rendezvények, kiállítások többsége ingyenes, és mindegyik kapcsolódik valamilyen formában a Dunához, akár a témát, akár a tizenegy úszó és vízparti helyszínt tekintve.

  A Ludwig Múzeum a művészet és a tudomány határait kutató világhírű alkotó, Julius Popp szöveget formáló vízesés installációval, a Budapest Projekt Galéria fiatal iparművészek munkáival készül. Fellép többek között az osztrák Dorian Concept Trio, a Mius, Jónás Vera és Beck Zoli is, a Hangvető szervezésében pedig fesztivál lesz a fesztiválban: nemzetközi Budapest A Cappella Fesztivál a Várkert Bazárban, amelynek Öntőház Udvarát három napig zengik be a finn, grúz, svéd, zimbabwei, bolgár és magyar dallamok.

  Fotó: Dunapest

  A szervezők természetesen a családokra is gondoltak: többségében a Kopaszi-gáton, a BVA Öbölben készülnek sok gyerekprogrammal, például művészeti és kézműves foglalkozásokkal, köztük a Deák 17 Galéria LandArt programjával, illetve Rutkai Bori Bandájával. A részletes műsor elérhető a dunapest.hu oldalon, illetve a rendezvény Facebook oldalán.

  Irány Debrecen!
  Bármikor érkezik Debrecenbe, fesztiválokba, gasztronómia rendezvényekbe csöppenhet. Ha minden rendezvényt egy-egy színnel jelölnénk, a fiatalok kedvencének számító Campus Fesztiváltól a kortárs kórusmuzsikát népszerűsítő Bartók Béla nemzetközi kórusversenyen át a Bor és Jazznapokig, végtelen színskála tárulna elénk. A legszínesebb rendezvény: a híres Debreceni Virágkarnevál idén ünnepli ötvenedik születésnapját. (X)

  Családi nap a remetéknél

  Ha inkább egy vidéki, nyugodtabb programra vágyik, a Forster Központ fenntartásában működő, a Vértes hegység lábánál megbújó Majkpusztán, a kamalduli remeteségben június 19-én a gyógynövények titkaival és a rend szentjeinek életével ismerkedhet meg. „A gyógyító hit" címmel Böjte Csaba ferences rendi szerzetes gondolatai zárják a napot, fellép majd a Golgota Gospel kórus, Bálint Károly és tekerőlantosai, a gyerekek pedig betegségek gyógyításával kapcsolatos népi mondókákat tanulhatnak, és játékosan ismerkedhetnek a gyógynövények világával. Egész nap gyógynövény és kézműves vásár is várja a látogatókat. Az oroszlányi Művelődési Háztól ingyenes buszjárat indul: 11.30, 13.30 és 15.30 órakor. A belépődíj 800 Ft, amely az idegenvezetést is tartalmazza.

  Fotó: Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ

  Pincetúrák, boros bulik

  Boros-gasztrós programot keres? Szombaton a „Jó reggelt! Jó napot! Jó éjszakát Mád" nevű programon a gasztronómia és a kultúra is fontos szerepet kap, lesz. sajtműhely látogatás és kóstoló, kertmozi, helyi kézműves termelők bemutatója, kiállítások, gyerekprogramok, borkóstolók, és dűlőtúrák várják a látogatókat. Rost Andrea, Udvaros Dorottya, Ferenczy György és a Rackajam, a Nyughatatlan zenekar, a Kelemen Kabátban, a Lóci játszik, a Kaláka, a Skullcrush vagy a "Sunset Soul"- Kasai Jnofinn, Andrew J, Jász Andris ad koncertet.

  Fotó: Első Mádi Borház

  Sopronban, a 8. Kékfranksosok éjszakáján néptánc bemutatókat, népzenei és világzenei produkciókat láthat a közönség. A június 17-19-ig tartó rendezvényen fellép például a Makám, az InFusion Trio, a Váczi Eszter Quartet és az Apnoé zenekar. Ha több izgalomra vágyik, vegye Somló felé az irányt: éjszakai pincetúrán vehet részt, ha elég erőt érez magában, és van egy jó zseblámpája.

  Jóga és egy szelet India

  A Jóga Világnapja alkalmából rendezik meg a Gangesz-Duna Indiai Kulturális Fesztivált június 17-19 között. A gasztronómiai programok mellett lesz tánc- és zeneelőadás, filmvetítés, indiai harcművészeti bemutató, miközben számos jógaórán is részt vehetünk. Fotó: Farkas-Mohi Balázs A programokat Budapest, Balatonfüred, Debrecen, Eger, Esztergom, Nagykanizsa Sopron, Szeged és Szentendre településein is megtartják.

  Fotó: Farkas-Mohi Balázs

  A programok ingyenesek, a filmvetítések kedvezményes jeggyel látogathatók, de minderről bővebben az esemény Facebook oldalán olvashat. A szervezők a látogatóktól azt kérik, hogy a jóga gyakorlásokra mindenki vigyen magával matracot.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!