Extrém vízeséssel startol a Duna fesztiválja

Hetven művészeti és urbanisztikai programmal startol június 16-án a Dunapest fesztivál. A 11 úszó és vízparti helyszínen több koncert, vízfüggöny-installáció és családi land art verseny is lesz.

A rendezvények, kiállítások többsége ingyenes, és mindegyik kapcsolódik valamilyen formában a Dunához, akár a témát, akár a tizenegy úszó és vízparti helyszínt tekintve. A Budapest Főváros Önkormányzatával és a BVA-val összefogásban megvalósuló rendezvénysorozat célja, hogy fontos kortárs alkotókat mutasson be, miközben a Dunára és a városlakók folyóval való kapcsolatára irányítja a figyelmet.

A koncertek, színházi előadások, képzőművészeti bemutatók, irodalmi felolvasások, filmvetítések mellett az amatőr hajóépítéstől kezdve, a város és víz kapcsolatát feszegető szakmai beszélgetésen át a Dunát felfedező tematikus sétákig terjed a fesztivál urbanisztikai vetülete.

 

Fotó: Dunapest

A Ludwig Múzeum a művészet és a tudomány határait kutató világhírű alkotó, Julius Popp különleges installációjával csatlakozik a programsorozathoz. A szöveget formáló vízesés installáció megnyitója egyben a fesztivál első eseménye is: a Londonban és New Yorkban is bemutatott Bit.Fall című munka egy látványos vízfüggöny. A lehulló vízcseppek folyamatosan változó, „folyékony" szavakat formálnak, amiket algoritmus választ ki magyar híroldalak tartalma alapján.

Magyar művészek is kiállítják a vízhez kapcsolódó munkáikat: Áramlatok címmel a Budapest Projekt Galériában nyílik design kiállítás a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület tagjainak alkotásaiból válogatva.

A könnyűzenei előadók közül fellép többek között az osztrák Dorian Concept Trio, a Mius, Jónás Vera és Beck Zoli is, a Hangvető szervezésében pedig fesztivál lesz a fesztiválban: nemzetközi Budapest A Cappella Fesztivál a Várkert Bazárban, amelynek Öntőház Udvarát három napig zengik be a finn, grúz, svéd, zimbabwei, bolgár és magyar dallamok.

A Duna nemcsak helyszíne, de témája is a fesztiválnak: a folyóval kapcsolatos közösségi programok célja, hogy a városlakók újra felfedezzék a folyót, szervezett sétákon, beszélgetéseken, vagy akár futás közben. Dunajcsik Mátyás író, költő például azt mutatja meg, hol voltak az egykori hajóhidak a Dunán, a Design Terminál City of Design sorozatának részeként pedig egy hajón lesz a város és víz kapcsolatát körüljáró beszélgetés.

Egy péntek délelőtti sétahajózás keretében a megújuló Nehru-partról és Margitszigetről, illetve a RAK-PARK pályázatról is beszél Mártonffy Miklós, Budapest főépítésze. Sőt, a Hullám Csónakháznál amatőrök építenek maguknak egyszerűbb kenut, amit megtekinteni is érdemes lesz.

A szervezők természetesen a családokra is gondoltak: többségében a Kopaszi-gáton, a BVA Öbölben készülnek sok gyerekprogrammal, például művészeti és kézműves foglalkozásokkal, köztük a Deák 17 Galéria LandArt programjával, illetve Rutkai Bori Bandájával. A részletes műsor elérhető a dunapest.hu oldalon, illetve a rendezvény Facebook oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek