A kalapmániásoknak Bécsben a helye

A kalapmániásoknak Bécsben a helye

"Chapeau! A fedett fej társadalomtörténete" címmel nyílik kiállítás június 9-én, csütörtökön a bécsi Wien Múzeumban - írja az MTI.

A tárlat nemcsak divattörténeti korok szerint mutatja be a fejfedőket, hanem abból a szempontból is, hogy viselőjének milyen politikai állásfoglalása, társadalmi helyzete vagy hitbeli irányultsága volt. A kiállítás 1848-tól napjainkig vonultat fel darabokat.

A forradalmi kalapviselet, később az antikapitalista propaganda által kedvelt szimbólumok, a cilinder és munkássapka ellentéte, majd a nők egyenjogúságára való törekvésének kifejezéseképpen a kalap viselete - mind témája a kiállításnak. A tárlat körüljárja az egyes vallási irányzatok képviselőinek fejviseletét is, látható kipa, XVI. Bendek pápa mitrája vagy a rasztafári mozgalom által hordott darabok is.

Fotó: wienmuseum.at

A muszlim nők fejkendő-viselete körüli vita mutatja leginkább, hogy a vallási indíttatásból hordott kendő egy idő után mennyire átpolitizálódhat - mondta a kiállítás megnyitóján Matti Bunzl a múzeum igazgatója.

A kiállításon egy virtinbe került egy náci tiszt és egy mauthauseni fogoly sapkája. Aki az elsőt viselte, döntött életről és halálról, aki az utóbbit, annak meg kellett halnia.

A bécsi Wien múzeum a saját tulajdonú darabjait vonultatja fel, amely az intézmény közlése szerint az ország legjelentősebb divatgyűjteménye, és számos kölcsönzött viseletet is bemutat. A tárlat október 30-ig látogatható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek