Burgermennyország, éjszakai túra és hajós felvonulás a Dunán

  Ezen a hétvégén kipróbálhatja az ország legjobb burgereit, gyönyörködhet a cseresznyevirágzásban és a 23 hajóból álló, Dunán vonuló flottában, de csillagnéző erdei túrákon is részt vehet, ha mer. Összegyűjtöttük a hétvége legjobb programjait.

  Néhány kisebb megtorpanást leszámítva tényleg itt a tavasz, így ha teheti, jöjjön ki a szobából, és legyen minél többet a szabadban!

   

  Nézegessen csillagokat éjjeli túrán!

   

  Az április 15-i hétvégén ugyanis csillagnéző túrákat szerveznek a hazai nemzeti parkok, ahol szakképzett túravezetőkkel tanulmányozhatjuk az éjszakai csillagképeket, és láthatjuk a fényszennyezés hatásait. Éppen ezért főleg városi fényektől távol eső programokat kínálnak, de a csillagles minden nemzeti parkunkban része a kínálatnak. Több helyen – köztük a két hazai csillagoségbolt-park egyikében, a Zselici Tájvédelmi Körzetben vagy a Hortobágyi Nemzeti Parkban – a kontinensen is egyedülálló látványban lehet része azoknak, akik vállalkoznak az éjjeli kirándulások valamelyikére.

   

  Fotó: Magyar Nemzeti Parkok

  A Budai Sas-hegyen például április 16-án, 18.30-kor kezdődik a túra, amelynek keretében a Sas-hegy különleges flóráját és faunáját kehet tanulmányozni, de szó lesz a fényszennyezés élőlényekre és emberre gyakorolt hatásairól is. Bakonybélben szombaton este 8-tól startol a csillagképnézés: a Csillagda kupolájában távcsövekkel nézhetjük majd az érdekesebb csillaghalmazokat, galaxisokat és színes csillagpárokat. Felhős idő esetén rendhagyó tárlatvezetést és planetáriumi programot ígérnek a szervezők. A túrákról bővebben itt olvashat.

   

  Túrázzon a tavaszi pompába öltözött Gemenci erdőben!

   

  A Gemenc Zrt. ugyanis ezen a hétvégén is a bakancsos turistáknak szervez erdei kisvonattal és sétahajóval kombinált gyalogtúrákat. A túravezetőkkel ezúttal a közönség elől máskor elzárt területeket is bejárhatják.

   

  Gemenci sétahajózásFotó: Badari-Csiszár Angéla / Gemenc Zrt.

  Április 16-án, szombaton Bajáról és a Szekszárdhoz közel eső Gemenc Duna-parti kikötőből indul sétahajó a Gemenci erdő fokozottan védett és ritkán, csak szakvezetővel látogatható különleges tájára. A bajai Gemenc Vándorponttól induló hajó a Veránka-szigeten köt ki, ahol nyolc kilométeres gyalogtúrán ismerkedhetnek meg a résztvevők a fészkelő madarak miatt csak korlátozottan bejárható területtel, amely többek közt réti sas, barna kánya és fekete gólya élőhelye. A túrákról részletesen ezen az oldalon találnak részletes információt.

   

  Kóstoljon Beert, Burgert, Barbecue-t!

   

  Mert a Millenáris parkban péntektől vasárnapig tartják a Beer, Burger & BBQ Fesztivált, ahol kézműves sörök és street food büfék mutatkoznak be. A fesztivál célja, hogy bemutassa a sör és hamburger párosa, vagy a barbecue már itthon is bizony a minőségi alapanyagokról és ízekről szól. Kiderül majd, hogy mitől lehet különleges a hamburger, mit kell tudni a BBQ művészetéről, és milyen újdonságokkal készülnek a szezonra a hazai kézműves sörfőzdék.

   

  Fotó: Beer, burger, barbeque fesztivál

  A fesztiválra a belépés díjmentes, de a helyszínen 1500 főben határozták meg a limitált létszámot. A szervezők azt javasolják, hogy érdemes vasárnap érkezni, mert akkor előreláthatóan kevesebben lesznek. Érdemes azt is tudni, hogy a kiállítók csak a helyszínen vásárolható logózott üvegpohárba töltenek sört, amely 1000 forintba kerül. Nyitva tartás: pénteken déltől, szombaton és vasárnap tíztől este tízig. Az eseményről bővebben itt.

   

  Nézzen felvonulást a Dunán!

   

  Akinek viszont esetleg a sok street food megülte volna a gyomrát, annak egy igazán gyomorkímélő, de látványos programot ajánlunk. Április 17-én tartják ugyanis a Folyami Hajósok napját, amikor a hajós társaságok több mint 2000 ember számára nyitják meg ingyen fedélzetüket - de ahogy megjelent az erről szóló kis hírünk, néhány órával később több olvasónk is jelezte, hogy az ingyenes helyek már beteltek. Persze ettől függetlenül még a szárazföldről is különleges látványt ígér a 23 hajóból álló flotta úszása a vízen, bármely hídról vagy a Margit-szigetről követve a hajókat.

   

  Fotó: Kiss Gergely

  A Nagy Tavaszi Kirajzáson ugyanis az összes budapesti menetrend szerinti, rendezvény- és programhajós cég néhány hajójával másfél órás felvonulást tart a budapesti belvárosi Duna-szakaszon.

   

  Nézze meg a rózsaszínű Füvészkertet!

   

  Ha megnézték a dunai hajós felvonulást, de még nem mennének haza szívesen, akkor nézzék meg, hogyan pompázik rózsaszínben a Füvészkert! A hirtelen jött jó idő miatt ugyanis az itthoni japán cseresznyefák is virágba borultak, szinte pont két héttel azután, hogy Japánban hivatalosan is bejelentették a sakura kezdetét. A gyönyörű természeti jelenséget azonban az ELTE Füvészkertjében is megcsodálhatjuk. A sakura ünnepet idén két hétvégén rendezik meg, a másodikat épp 16-án és 17-én tartják.

   

  Fotó: Japánspecialista

  Idén a Japánspecialista utazási iroda is csatlakozik a "magyar hanamihoz", amelyen az ilyenkor japánban szokássá vált piknikezéshez számtalan, a japán kultúrát bemutató programot kínál. Lesz például gasztronómiai workshop, manga- és animefoglalkozás, lehet majd kokeshi-babát készíteni, de a látogatók kipróbálhatják a hagyományos japán íjászatot és kardvívást is. A szervezők célja, hogy egy jó hangulatú hanami piknik keretében hozzák közelebb a japán kultúrát a magyar közönséghez. A programról itt találnak részleteket.

   

  Vásároljon az Erdei Piacon!

   

  És bár lassan minden üzlet visszatér a vasárnapi nyitva tartáshoz, mi egy sokkal klasszabb, erdei piacozást ajánlunk most vasárnapra a pilisi erdőben. Az Erdei Piac standjait ezúttal a Budakeszi és Telki között található Hidegvölgyi Erdészlakban kell keresni reggel 8 és délután 3 óra között. Itt nemcsak termelői áruk, de számos, az egész család számára izgalmas programok várják a vásárlókat.

   

  Fotó: Mozgó Piac

  Lehet majd kecskét simogatni, bográcsozni, szalonnát sütni, és ami a legjobb, hogy aki a cipekedésben megfáradt, az függőágyakban pihenheti ki magát. Lesz majd kézműves foglalkozás a gyerekeknek, mászhatnak majd falra, és persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a környék egyébként is számos kedvelt kirándulócélpontot tartogat. Egy biztos, unatkozni az erdőben senki nem fog. A piachoz a Széna térről induló 794 és 795-ös buszokkal lehet eljutni. A mozgó piacról bővebben tavaly itt írtunk.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!