Ingyen fagyi, oldtimer-show, pezsgős piknik és sárkányok: ezen a hétvégén biztosan nem marad otthon

Gasztroélmények, belvárosi pörgés és természet: ezen a hétvégén mindenki talál valami szuper programot, akkor is, ha fesztiválozós, és akkor is, ha elvonulós hangulatban van. Veterán autók és korongozás, sonkás-pezsgős piknik és virágzó fák - programajánló a hétvégére.

Egyáltalán nincs könnyű helyzetben az, aki ezen a hétvégén szeretne programot szervezni, ugyanis rengeteg lehetőség közül lehet választani. Startol a Tavaszi fesztivál, virágoznak a cserszenyefák, szülinapot ünnepel a Gyermekvasút, ezenkívül különleges oldtimerek sorakoznak a belvárosban.

Sonka, pezsgő, ingyen fagyi

Újabb dél-olasz recepteket feldolgozó kézműves fagylaltozó nyílik április 10-én az Andrássy úton, amelyhez az utat a nyitás délutánján valószínűleg egy kellő hosszúságú sor fogja mutatni. A Dolce Fantasia Gelateria Italiana új üzlete ingyenes kóstolót tart a fővárosi Andrássy úton. A főleg banános nutellájáról, joghurtos mangójáról és kinder bueno ízei miatt népszerű fagylaltozónak a Szondi utcában már van egy üzlete, de a város több pontján mozgó árussal, fagyis kocsikkal is dolgoznak.

Fotó: Etyeki piknik

 A Tavaszi Etyeki Pikniken (április 9-10) a sonka és a pezsgő jegyében zajlik majd, az újborokat és a legkülönlegesebb kézműves pezsgőket is meg lehet kóstolni. Az Erélyi Ízek Udvarában például olyan ételeket lehet kipróbálni, mint a húsgombócos paraszt csorba, az erdélyi miccs, a temesvári rakott hús, lesz sajtbemutató és Árpás László sonkamester is kóstoltat.

Oldtimerek és Elvis verdája

Április 8-tól 10-ig ötszáz veteránjárművet, köztük idősebb autókat, motorokat, buszokat, katonai járműveket és traktorokat mutatnak be az Oldtimer Show-n, a helyszín a budapesti Vasúttörténeti Park. Láthatók majd különböző gőzmozdonyok és vasúti kocsik, lesz amerikai és Youngtimer autó kiállítás, és meg lehet nézni, mivel furikázott Elvis Presley.

Fotó: veteranfoto

 A százévesnél idősebb járművek és fakerekű autók között lesz egy 119 éves Panhard&Levassor, ezenkívül lesz Tuningautó kiállítás is. A felnőtteket a Kézművesek Vására, a gyerekeket pedig a vurstli csalogatja majd. A látogatókat ingyenes, Oldtimer Show felirattal ellátott, világoskék színű BKK fesztiválbusz szállítja a Nyugati pályaudvarról, az autókkal érkezőket 1100 ingyenes parkolóhely várja.

Utcai buli, korongozás és sárkányok

Szombaton 11 órakor több helyszínről – Fővám tér, Városháza Park, Szent István tér – több száz hivatásos és amatőr táncos, énekes, zenész indul el Budapesten, hogy nagy zajt csapva bejelentse a tavasz kezdetét. A Liszt Ferenc téren és a Kodály köröndön a zeneszerzők korát megidéző további produkciók, óriásbábok várják a felvonulókat. A Fesztiválnyitó Promenád végállomásán, a Hősök terén záró összművészeti műsor és forgatag vár a közönségre.

Fotó: Kovács Attila / MTI

 A Vörösmarty téren vasárnap déltől fazekasok keramikusok mutatják be szakmájuk fortélyait, aki kipróbálná az agyagozást, vasárnap déltől este hat óráig csatlakozhat. A Budapesti Tavaszi Vásár kulturális- és gyerekprogramjait itt nézheti meg.

Április 7-én megkezdődött a Sárkányok éjszakái kínai lampionfesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol esténként több száz, állatokat és növényeket formázó világító kínai lampion várja a látogatókat május 22-ig. A kínai lampionművészek által festett alkotásokat negyvenöt estén keresztül lehet megcsodálni.

Túrázzon, vagy csak gyönyörködjön!

Ha ezek után/helyett inkább egy kis nyugalomra vágyna, gyönyörködjön virágzó cseresznyefákban, vagy ha még nem tette, keresse elő a túrabakancsát és túrázzon!

Japánban a sakura március közepétől májusig tart, de szerencsére nem csak a szigetország lakói gyönyörködhetnek a különleges látványban. A jó idő miatt a hazai cseresznyefák is virágba borultak, amelyeket az ELTE Füvészkertjében csodálhatunk meg. Lesz gasztronómiai workshop, manga- és animefoglalkozás, lehet majd kokeshi-babát készíteni, de a látogatók kipróbálhatják a hagyományos japán íjászatot és kardvívást is. Ha esetleg lemaradna, a sakura ünnepet idén két hétvégén, április 9-10-én és 16-17-én rendezik meg. A szervezők (Japánspecialista) célja, hogy egy jó hangulatú hanami piknik keretében hozzák közelebb a japán kultúrát a magyar közönséghez.

Fotó: Sakura ünnep

 A Gemenc Zrt. a bakancsos turistáknak szervez erdei kisvonattal és sétahajóval kombinált gyalogtúrákat, a túravezetőkkel ezúttal a közönség elől máskor elzárt területeket is bejárhatják.

Április 9-én, szombaton a Gemenci erdő északi kapujából, a Gemenci Erdei Vasút Keselyűsi Fogadóépületétől erdei vasutazással kombinált gyalogtúrán mutatja be az erdőgazdaság a Gemenci erdő északi részét, érintve a környékbeli tavakat és réteket. A vasútról leszállva a gyalogtúra az Alsó-Gemenci erdőrészben, a Forgó-tó és a Keselyűsi tanösvény mentén vezet.

Egy másik, de szintén szombat tíz órakor kezdődő túra a Gemenc déli bejáratától, a pörbölyi Ökoturisztikai Központtól indul. A túrán a nagyrezéti erdőrészben sétálva ismerhetik meg az ártéri erdő madárvirágát a kirándulók, benne a Rezéti-Duna gémtelepével, ahol több száz gém fészkel. Az útvonal érinti a turistautak által elkerült Gyékényes legelőt. Az ártéri erdőben a védett növények, gyöngyvirág és tőzike is nyílik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek