Nagy húsvéti vízálló programajánló

Őrizhetjük majd a húsvéti hagyományokat hazánk legszebb skanzeneiben, láthatunk Siófok főterén ezer tojást sülni és sok jó embert víztornyot ölelgetni, miközben a fertőrákosi kőfejtőben izgalmas barlangtúrára is indulhatunk. Ezen a hétvégén csak akkor ázhatunk el, ha nagyon akarunk.

 Mindenekelőtt egy jó tanács: ha esetleg a hétvégén éjjel is igyekeznek őrizni a hagyományokat, netán tömegközlekednének is, figyeljenek az óráikra is. A hétvégén térünk át ugyanis a nyári időszámításra, így vasárnap hajnal 2 órakor 3 órára kell majd előreállítani az óráinkat, a MÁV menetrendje is változik. Az idő egyébként a hétvégén kellemesen enyhe, ragyogóan napsütéses lesz, így csak akkor találkozhatnak csapadékkal, ha direkt alá állnak.

Sóstón nyílik a múzeumfalu

Most pénteken, ráadásul egyből húsvéti programmal nyitja meg kapuit a látogatók előtt a Sóstói Múzeumfalu. A közös tojásfestés és a húsvéti ételek készítése után március 28-án, húsvéthétfőn tíz órától egész napos programmal várják a látogatókat. A régi húsvéti locsolkodást a Nyírség Táncegyüttes tagjai elevenítik fel, majd szekérre ülve, a skanzen nővendégeit is meglocsolják. De a szervezők ígéretei szerint nem vödrökkel öntik majd a látogatók nyakába a vizet.

Ez például a Sóstói Múzeumfalu száraz kapujaFotó: Travelo / rea

 A legkisebbek délután Fekete Dávid Törökvész vitéz című bábjátékán szórakozhatnak. Az egész napos programban szerepet kap a beregi tájegység húsvéti hagyományainak bemutatása a vásárosnaményi múzeum munkatársainak részvételével, a nemrég épült Pálinkaházban pedig Bereg híres gyümölcspárlataiból rendeznek kóstolót. Az Árpád-kori falurészben a kora keresztény életformával ismerkedhetnek meg a múzeumfaluba betérők, a Keleti Szövetség hagyományőrzőinek közreműködésével. A falusi húsvét programjairól bővebben itt olvashat.

Titoktúra indul a szentendrei skanzenban

Szentendrén viszont már csütörtöktől várják a látogatókat, és bár húsvéthétfőre sikoltozós locsolkodást ígérnek, mindezt csak hagyományőrző bemutatón láthatjuk majd. A Lajta táncegyüttes fiataljai az időben utaztatják majd vissza a látogatókat, miközben tojást festenek, ünnepi ételeket és szagos vizet készítenek, és komatállal szomszédolnak. Hétfőn pedig szervezett módon megkergetik a vödörrel a táncos lányokat, hogy utána a jól megérdemelt locsolóbálban vigadhassanak.

Fotó: Szentendrei Skanzen

 A látogatók a tojásfestés mellett megtanulhatják a berzselés, karcolás, írókázás csínját-bínját, de olyan rendhagyó technikákat is kipróbálhatnak, mint a dekupázs vagy a patchwork tojás készítése. Aztán készíthetnek majd textil- és fonalcsibéket, tavaszi koszorút, nyuszis ujjbábokat, és az is kiderül, hogy kell botnyulat fabrikálni. A gyerekek kedvenc programja valószínűleg a bárányszépségverseny lesz, ahol a látogatók szavazzák meg, hogy a Skanzen rackanyájából ki érdemli ki a legszebb bárány címét. Közben a gyerekek titoktúrára indulhatnak, ahol a túraállomásokon az ünnephez kötődő tévhiteket ismerhetik meg - többek között az is kiderül, mi köze a nyúlnak a húsvéti tojáshoz.

Fertőrákosi Kőfejtő, ahol szinte mindenért ajándék jár

Húsvétvasárnap indul a turisztikai szezon a felújított Fertőrákosi Kőfejtőben is, délelőtt 10 órától már szabadtéri játékokkal várják a gyerekeket. Lesz például tojáskeresés a tanösvényen, rajzolás és célba dobás, amiket mind érdemes komolyan venni. A feladatokat teljesítők között ugyanis színházi belépőket, látogatói jegyeket és egyéb tárgynyereményeket sorsolnak ki.

Fotó: Opra Annamária - Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

 Húsvéthétfőn viszont már a locsolóvers-szavalókat jutalmazzák, délután kettőtől pedig rendhagyó tárlatvezetés indul a kőfejtő munkatársainak vezetésével Barlangoló címmel. Utóbbi mostantól rendszeresen, havonta lesz, de az érdeklődőknek mindig előre kell majd bejelentkezni a programra. A felújított Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház egyébként tavaly nyáron nyílt meg újra a közönség előtt, erről mi is írtunk, olvassák el.

Siófokon nem festik, hanem sütik a tojást

Aztán ott van a Siófoki Húsvéti Nyuladalom, amit először rendeznek meg a városban. A március 25-től 28-ig tartó fesztivál programsorozat Nagypénteken délután 16 órakor vásári megnyitóval kezdődik, de a szombatot már összekötik a balatoni hajózás szezonnyitójával. Napközben gyerekprogramokra lehet számítani, este viszont a Half Note City zenekar után Janicsák Veca lép fel, majd a Dynamite Dudes játszik utcazenét. Húsvét vasárnap reggel 9 órától lehet regisztrálni az egy órával később startoló Nyúlfutamra, de lesz majd tombola, táncház és kollektív víztoronyölelés.

Fotó: Siófok Hivatalos Turisztikai Portál

 Este az autizmus világnapjára készülve kékbe is borul majd a víztorony, Heincz Gábor „Biga" előadását követően pedig a Margaret Island lép fel. Húsvét hétfőn persze a Fő téren is a locsolkodás kap főszerepet. Azonban itt a környékbeli vendéglátóegységek séfjei is összecsapnak, hogy elnyerjék a legjobb tojásétek készítőnek járó vándorkupát. A szervezők ezer tojást és sonkát biztosítanak az ételek elkészítéséhez, amelyeket a verseny végén jótékonysági ételosztás keretében lehet majd megkóstolni. A fesztivál ideje alatt a Fő tér és a hajóállomás között omnibusz jár folyamatosan.

Locsolkodjon Ópusztaszeren!

Ezzel a mondattal csábítják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. Vasárnap és hétfőn ugyanis a nomád parkban a klasszikus húsvéti programok mellett X. századi tevékenységek, jurtaállítás, kézi orsózás, rokkázás, esztergálás, íjászat várja a vendégeket. A skanzenben a rendre gyalogcsendőr ügyel, miközben a látogatók elleshetik az olyan hagyományos mesterségek titkait, mint a bútorfestés és a fafaragás, és kiderül az is, hogyan érdemes húsvéti kalácsot sütni - olvasható az emlékpark oldalán.

Ópusztaszeren húsvétkor még íjászkodhat isFotó: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

 Húsvéthétfőn már muzsikusok és táncosok zenés hírveréssel csábítják a látogatókat a skanzenhez, ahol a déli harangszó után megszentelik a kalácsot, a sonkát és a tojást. Persze itt sem marad el a húsvéti locsolkodás, de a népi viseletbe öltözött legények itt is csak gondosan a skanzen házainál ideiglenesen lakó lányokat keresik fel vizes vödreikkel. Vasárnap locsolóbál, hétfőn húsvéti bál zárja a programokat az Üllési Fonó Táncegyüttessel, de a Rozsdamaró Zenekar ritmusaira bárki rophatja majd.

Tartalmas hétvégét és száraz ünnepet kívánunk minden olvasónknak!

Újabb cikkünk ebben a témában:


Szombaton mesefigurákkal nyit a Füsti - 2016.03.25.
Húsvéthétfőn mesehősökkel, tojáspatkolással, állatsimogatóval, zenés műsorral és hajtányozással fogadják a látogatókat. Mától vidám vonat- és rajzfilmfigurák díszítenek egy negyvenméteres falrészt a park Tatai úti bejáratánál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek