Pálinka, bor, blues és huszárok: az idei legizgalmasabb hétvége várja

  Használja ki a négynapos hétvégét: részt vehet egy bennfentes borkóstolón, lovagolhat, töpörtyűt készíthet és összemérheti a bajszát (ha van) a kategória legjobbjaival.

  Végre itt az első idei hosszú hétvége - aki teheti, összepakol és lelép lazítani. Mi is most elsősorban vidéki programokat kínálunk, mert számos gasztrós-boros-pálinkás esemény lesz, de az is megtalálja a számítását, aki ünnepi programokat keres.

  Bárhol ünnepelhet

  A Várkert Bazárban tárlatvezetéssel, koncertekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják az érdeklődőket március 15-én. A "Duna fővárosai. Bécs-Budapest" című fotókiállítás március 15-én egész nap ingyenesen tekinthető meg, 15 és 17 órakor a tárlat kurátora, Tamáska Máté vezetésével, írja az MTI. A kiállítás mintegy 300 korabeli fotón mutatja be Bécs és Budapest városfejlődésének érdekes hasonlóságait, párhuzamait.

  Várkert Bazár / Facebook

   A Kávészünet zenekar akusztikus minikoncertjein megzenésített versek hangoznak el a tárlatvezetések után, emellett egész nap élőzenés, századfordulós kávéház, karikaturista, sziluett-vágó, jelmezes fotózás, a Várkert Bazár épülete előtt pedig a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrzők lovas huszárai várják a látogatókat.

  Balatonfüreden tavaszköszöntő családi fesztiválon idézheti a szabadságharc eseményeit, és izgalmas reformkori sétát tehet az érdeklődők Praznovszky Mihály irodalomtörténész és Tóth Loon színművész vezetésével, Irodalmi műsorral fűszerezett ebédre, "pörköltészetre" is várják a vendégeket. Március 14-én Sebestyén Márta népdalénekes reformkori műsorát hallgathatják meg az érdeklődők, majd a fáklyás felvonulást követően a Pilvax irodalmi kávéház vendégei lehetnek, ahol 1848-as versekből és anekdotákból hallhatnak egy csokorra valót.

  Március 12. és 15. között 48-as színtérré változik szentendrei Skanzen is, lesz lovas díszbemutató, kardkészítés, huszárpróba és bajuszmustra is. Az érdeklődők megnézhetik a huszárok viseletét, fegyvereit, a paripák felszerelését, a kicsi huszárok papírbajuszt és papírcsákót készíthetnek, míg a család női tagjai az 1848-as divat szerinti ruhákkal, viseletekkel ismerkedhetnek színező formájában. Ugyanitt a Magyar Bajusz Társaság bajuszmustrát és bajuszpödrés-bemutatót tart. A Skanzen március 12. és 15. között 10.00-16.00 óráig várja a látogatókat. Március 15-én ingyenes a belépés. Részletes programért ide kattintson!

  Skanzen Press

  Bor, blues, pálinka

  Aki kihasználná, hogy plusz két este adatott a bulizásra, az vegye például Eger felé az irányt, ahol pálinkafesztivált tartanak március 11-én és 12-én. Az Agria Park díszkertjében több, országosan ismert főzde pálinkáját is meg lehet majd kóstolni. A klasszikus ízek mellett olyan érdekességeket is találhatunk, mint mondjuk a sütőtök-párlat. A fesztiválon ingyen látogathatunk majd koncerteket, március 11-én, pénteken 18.30-tól a Pannonia All Stars Ska Orchestra lép fel.

  Veszprémben március 11-13. között Bor-Blues-Böllér Napokat rendeznek. Ezeket a látszólag eléggé távol eső dolgokat megpróbálják összehozni a szervezők, méghozzá úgy, hogy hagyományos disznóvágás, töpörtyűsütés és kolbásztöltés is lesz, amit koncertekkel és persze borokkal tesznek változatossá. Fellép a Török Ádám és a Mini és a Ghymes is.

  Aki inkább a borokkal ismerkedne és nem akar tömeget, látogasson a Balaton déli partjára, Kislakra, ahol Légli Géza igazi bennfentes borkóstolót tart és megnyitja a szőlőbirtokát az érdeklődőknek, március 12-14 között. Jelentkezzen be hozzá, ha biztosra akar menni!

  Ne hagyja otthon a túrabakancsot!

  Szombaton ismét megnyitja kapuit a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkja Szarvason. Mindenképp próbálja ki az új fotóslest, amit egy tölgyekkel, kőrisekkel és szilfákkal tarkított erdőrészletben alakítottak ki. A félig föld alá süllyesztett leskunyhóból speciális üvegen keresztül, észrevétlenül lehet megfigyelni és lencsevégre kapni a közeli itatónál szomjukat oltó énekesmadarakat, karvalyokat, mókusokat, őzeket.

  Panoráma a Fekete-hegy oldalábóltravelo.hu

  Új interaktív, értelmező táblasorral bővült a tavaly átadott, hétezer literes akváriumrendszer, amelyben békés, ragadozó és adventív (behurcolt, betelepített) halfajok kaptak helyet. És ha már Szarvason jár, nézze meg a Mini Magyarország kilenc új látványosságát is – ezúttal felvidéki épületekkel gazdagodott a makettpark.

  Ha a Káli-medencében tölti a hétvégét, vigyen túrabakancsot is: vasárnap geobotanikai túra lesz a Köveskál feletti Fekete-hegyen. Bazaltvulkánok, bazaltkúpok, apró hegyi tavak között vezet az út, és megismerkedhet a terület geológiai múltjával is. Bővebb információt a Geopark weboldalán találnak.

  Okos játszótértől a viharsarokig

  Mindeközben szombaton a fővárosban megnyitja idei szezonját a mozgásfejlesztő-eszközökkel felszerelt Tarzan Park óriás játszótér, Pécsett pedig még mindig a csillagok körül forog minden. A pécsi Zsolnay Kulturális Negyedbe látogatókat ugyanis az egész Csillagászati Héten űrkutatási témájú előadások és planetáriumi vetítések várják. Szombaton és vasárnap a szervezők érdekes csillagászati-ismeretterjesztő programokkal készülnek, a kisebbeknek földönkívüli Varázsórát szerveznek, és szombat este távcsöves bemutatót tartanak a látogatóknak.

  Zsolnay Kulturális Negyed

  Ugyanakkor pénteken kezdődik és keddig tart a Gyulai Kolbász- és Sódarmustra a viharsarki fürdővárosban, ahol egy tucat kiállító vesz részt az ország különböző pontjairól. A hagyományos módon készített sonkát, kolbászt kóstoltató és áruló kis házi manufaktúrák mellett a Gyulahús Kft. adja a rendezvény bázisát. Belépőkről és programokról itt írtunk bővebben.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!