Megint lesz Gyulán kolbász- és sódarmustra

  Egy hely, ahol nemcsak a kolbászok és sonkák versenyeznek, de a kolbászolimpián a kóstoló látogatók is. Egy év kihagyás után idén ismét megrendezik március 11. és 15. között a Gyulai Kolbász- és Sódarmustrát a viharsarki fürdővárosban.

  Az idei ötnapos fesztiválon egy tucat kiállító vesz részt az ország különböző pontjairól, a hagyományos módon készített sonkát és kolbászt kóstoltató és áruló kis házi manufaktúrák mellett a Gyulahús Kft. adja a rendezvény bázisát - mondta az MTI-nek Bordás Tibor, az esemény főszervezője. A mustrán megrendezik a kolbászok és a sonkák versenyét, amelyre a kiállítókon kívül magánemberek is benevezhetnek, a termékek minőségét szakmai zsűri bírálja el. Ezen kívül lesz kolbászolimpia is, amelyről a főszervező annyit árult el, hogy egy játékos, sportos, evős-ivós eseményről van szó.

  A sódar német eredetű szó, jelentése: sonka a disznó mellső lábából, füstölt lapocka, oldalas. Az igazi sódar formás, vörös színű, omlós, füstölt ízű és illatú hús. A rendezvényt még a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete alapította, ám tavaly a szervezet pénzügyi okok miatt nem rendezte azt meg. Az egyesület továbbra is szakmai partnere maradt a rendezvénynek, ők felügyelik majd a hagyományos disznóvágásokat, amelyekből bemutatnak a gyulai mellett orosházi és erdélyi típusút is.

  A belépődíjas fesztiválon a gasztronómiai programok, ételkészítési bemutatók és sonkaszobrászat mellett egyéb szórakozási lehetőségek is lesznek. Koncertet ad mások mellett Marót Viki és a Nova Kultúr zenekar, a Honeybeast, Nótár Mary, Péter Szabó Szilvia, a Hevesi Happy Band, a Cimbaliband és a Kontor Band. Fellép a dumaszínházas Beliczai Balázs, lesz néptánc és mazsorettbemutató. A gyerekeket vidámpark és kézműves foglalkozások várják.

  A rendezvény korábban 3-5 ezer látogatót vonzott naponta, ám idén az első hosszú hétvége és a gyulai Almásy-kastély nyitása miatt ennél több emberre számítanak. Nézzen is be itt a kastély szobáiba!

  Gyulai kolbász- és sódarmustra
  2016. március 11-15. Belépő: 900 Ft/fő/nap, gyulai lakosoknak 600 Ft/fő/nap
  4 napos bérlet: 3000 Ft/fő/4 nap, gyulaiaknak 2000 Ft/fő/4 nap
  6 év alatti gyermekeknek a belépés ingyenes!
  Programok részletesebben itt.
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!