Egy nap, amikor mindenhol a helyi alapanyagokat ünneplik

Több mint száz országban, több száz esemény keretében ünneplik a helyi alapanyagokat a Terra Madre Napon, december 10-én. De itthon már az előtte való napokban is termelői piacon zajló főzéssel, filmvetítéssel és fenntartható alapanyagokból készített borvacsorával készülnek a Slow Food mozgalom képviselői.

A nemzetközi Slow Food-mozgalom, amelynek célja a jóízű, fenntartható és méltányos alapokon nyugvó gasztronómia ismertté tétele, 2009-ben rendezte meg első alkalommal a Terra Madre, azaz Földanya napját. December 10-én, illetve annak környékén idén is több száz eseményre kerül majd sor szerte a világon, amelyek célja, hogy közös étkezés, filmvetítés vagy oktatóprogram keretében hívják fel a figyelmet a helyi alapanyagok sokszínűségére és fontosságára.

Grafika: Slow Food mozgalom

Tavaly 130 országban szerveztek 846 programot, amelyeken összesen több mint 160 ezer ember vett részt. Carlo Petrini, a Slow Food alapítója szerint: „Az eseménysorozat célja, hogy felhívjuk a figyelmet a kistermelőkre, a felelősségteljesen gondolkodó séfekre, a tudatos fogyasztói magatartásra úgy, hogy a világ számtalan pontján a helyi alapanyagok sokszínűségére és a gasztronómiai tradíciókra koncentrálunk. Ahhoz, hogy globálisan mindannyian jobb táplálékhoz jussunk, és boldogabban élhessünk, a fenntartható, helyi gazdaságok nélkülözhetetlenek. A Terra Madre Napon azért ünnepelünk, mert a Slow Foodnál abban hiszünk, ha meg akarjuk változtatni a világot, akkor azt nem szomorúan, hanem örömtelien tudjuk elérni."

Az itthon zajló programok sora december 6-án, vasárnap a budapesti bulinegyed közepén, egy termelői piacon indul. "Ekkor ismét kezünkbe vesszük a fakanalat és főzünk nektek egy finom ebédet a Szimpla Háztáji Piacon, a Közös Lábos keretein belül. A nap fénypontja a termelői, szezonális, friss, tápanyagban és ízekben gazdag zöldségekből és egyéb hozzávalókból készült Slow food menü"- írják Facebook oldalukon az esemény szervezői, akik összesen 200 adag ételt készítenek, amit dél körül kezdenek osztani adományért cserébe. A felajánlott adományból az ebéd költségeit fedezik, és ebből finanszírozzák a jövő évi működésük egy részét is. Így annak, aki vasárnap ide eljut, nemcsak egy különleges ebédben lesz része, de egyszerre három jó ügyet is támogat, pláne ha még Slow-képeslapot is küld az emeletről.

A következő eseményre december 9-én Sárospatakon kerül sor, ahol a moziban Balla Enikő sajtkészítő előadását követően filmvetítést tartanak. Végül december 10-én a budapesti KiSSBende Bisztróban a Mitiszol? tart vacsorát organikus alapanyagból készített borokkal.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek