Holnap éjjel féláron szabadulhat minden szobából

Október 16-án, pénteken a szabadulószobáké az éjszaka. Ezen a napon országszerte hosszabbított nyitva tartással és féláron játszhat minden érdeklődő számos budapesti és vidéki helyszínen.

Tavaly 35 budapesti és 17 vidéki szoba csatlakozott a kezdeményezéshez, 1500 hazai és külföldről speciálisan erre az alkalomra hazánkba látogató játékost megmozgatva. Idén újabb szabadulószobák csatlakoztak a programhoz - olvasható a közleményben.

Menekülés Csernobilból a IX. kerületbenFotó: chernobyl.hu

A rohamosan szaporodó, hungarikumként emlegetett kiszabadulós játékok 2011 márciusában jelentek meg elsőként a magyar piacon. Mára közel 150 ilyen szoba működik Magyarországon, zömében Budapesten, de az utóbbi 2 évben számos vállalkozás jelent meg vidéken is. Ma világszerte több mint 60 országban nyitottak meg mintegy 3000 szabadulószobát, és megjelentek az első nemzetközi gyűjtőportálok is, mint pl. az escaperoomdirectory.com.

A Szabadulószobák éjszakája a kisiskolásoktól a nagyszülőkig vár minden érdeklődőt, aki szeretne egy órára kikapcsolódni, feltöltődni, és egy időre teljesen elfelejteni a hétköznapok gondját, baját. Vannak szobák, ahol már 9-10 éves kortól (de csak nagykorú kísérővel!) várják a gyerekeket, felső korhatár nincs. Aki szeret játszani, kedveli a rejtélyeket, a krimiket és a logikai feladatokat, az barátai vagy kollégái társaságában teheti magát próbára. A játékban nincs szükség lexikális tudásra, másodfokú egyenleteket sem kell tudni megoldani, pusztán a józan paraszti eszünkre kell támaszkodnunk.

A kiszabadulós játékok célja mindenhol ugyanaz: egy zárt ajtajú szobából vagy szoba- rendszerből kell kiszabadulni 60 perc alatt lakatok, számzárak nyitásával és a kerettörténet rejtélyeinek megoldásával. A játékok egyediségét mindig a szoba köré felépített kerettörténet adja. Rengeteg téma közül lehet választani: bankrablás, kincskeresés, szökés a börtönből, atombomba semlegesítése, eltűnt személy megkeresése, filmforgatás, szökés a bordélyházból, és még számos más téma várja a játékosokat.

Az Odalent hűvös pincerendszerének ablaka GyulánFotó: Odalent.hu

Míg a szabadulószobák első generációja kifejezetten ráfeküdt a riogatásra és horrorra, addig napjainkban egyre inkább hódít a játékok új generációja, barátságosabb témákkal, komfortosabb szobákkal. Az utóbbi egy évben megjelentek a kombinált programajánlatok is, ahol az izgalmas játékot városnézéssel, vacsorával kötik össze az üzemeltetők. Külföldön pedig elindult az első hosszú távú játék is, ami egy éven át tart, és meghatározott időnként kapnak feladatot a játékosok. Egy közös bennük, a szabadulás felé mutató út izgalmas feladatok megoldásán keresztül vezet a célba, minden helyszínen egyetlen megoldható és logikus feladatrendszert alkotva.

Bővebb információt a programról a szabaduloszobak.hu és az esemény Facebook oldalán talál.

Travelo rendezvény ötletek
Családi vagy céges rendezvényre készül? Keressen helyszínt, ételt, italt, technikát és fellépőket a Travelo új rendezvénymellékletén!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek