Megszállják a skandinávok Pécset

Az északi kultúra hatja át az idei Zeneszüret fesztivál rendezvényeit, amelyeket október 18. és 25. között rendeznek meg Pécsett.

 

Az "Észak Délen" alcímet viselő fesztivált két világhírű zeneszerző, a finn Jean Sibelius és a dán Karl August Nielsen születésének 150. évfordulóján rendezik meg. 17 helyszínen 41 programra várják az érdeklődőket, írja az MTI. A cél, hogy a családi és kísérőrendezvényeikkel a komolyzenét rendszeresen nem hallgató, de az iránt fogékony közönséget is elérjék.

A nyitóesemény a világ tíz legjobb együttese között jegyzett Budapesti Fesztiválzenekar koncertje lesz Marek Janowski vezényletével és a még az énekesek között is átlagon felüli hangterjedelmű szoprán, Sophie Klussmann közreműködésével.

Fotó: Zeneszüret


A pécsi bazilika szomszédságában álló és a közelmúltban konferenciateremmé alakított magtár épületében a Budapesti Vonósok skandináv szerzők romantikus műveit szólaltatják meg október 22-én, a Kodály Központban pedig a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara jóvoltából Liszt- és Wagner-darabok csendülnek fel október 23-án.

Október 24-én az ANK Művelődési Ház ad otthont a Dán Királyi Zeneakadémia kamarazene-tanára, Bjarke Mogensen és a kárpátaljai származású harmonikaművész, Demeniv Mihály "harmonikapárbajának", október 25-én a Palatinus Hotel Bartók terme pedig a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató versenyből ismert Boros Misi, Sándor Zoli, Rigó Roland és Szalai Lotti hangversenyének. A Zeneszüretet Wolfgang Seifen berlini muzsikus-professzor orgonahangversenye zárja a bazilikában.

Harmonikapárbaj és skandináv menü

A fesztivál nyolc napja alatt az érdeklődők láthatják Vikár Béla és a Néprajzi Múzeum tradicionális finn hangszerekből álló kiállítását a Kodály Központban, élvezhetik a "sarki fénnyel érkező zenét" a planetáriumban, megkóstolhatják egy belvárosi étterem erre az alkalomra összeállított skandináv menüjét.

Lehetőség lesz arra is, hogy a közönség betérjen a Király utca 12. szám alatt a Zeneszüret idején működő hangszerkészítő műhelyekbe és bepillantást nyerjen kürtök, tubák, harsonák, s egyebek mellett orgonák építésének, javításának titkaiba, valamint arra is, hogy az Apolló moziban megnézze a skandináv filmművészet néhány közelmúltban bemutatott alkotását.

Filter néven kulturális tér és kávézó nyílik a Filharmónia volt Színház téri irodájában, amelyet a közönség szokásainak változása és a társaság más irodáinak nyitása okán a közelmúltban bezártak. Az új kultúrtér zenével, irodalommal kapcsolatos esteknek, beszélgetéseknek is otthont ad.

A Zeneszüret fesztiválról bővebb információk a itt és itt találhatók!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek