Már csak néhány hét karácsonyig: íme a legjobb wellness-selfness praktikák

A wellness lényegét biztosan ismerik, de önök tudják például azt is, hogy mi az a selfness? Pedig érdemes megjegyezni, mert a karácsony előtti időszak túlélésének egyik kulcsszava. Alábbi cikkünkben pedig arra is adunk pár tippet, hogyan gyakorolhatja azt!

A selfness tulajdonképpen önmagunkra figyelést jelent. Mikor lehetne ez a legaktuálisabb, ha nem karácsony előtt. Amikor szeretnénk elkerülni, hogy idén ismét belekerüljünk a kapkodós ajándékvásárlás-takarítás-főzés gyilkos mesterhármasába. Ám amíg a wellness fogalma inkább a testi megújulásról szól, a selfnessbe már beleértendő a lélek kényeztetése is. Az alábbiakban olyan praktikákat ajánlunk, melyek segítenek, hogy az ünnepek előtti hajtásban ne veszítsük el a kapcsolatot önmagunkkal, és ne legyen úrrá rajtunk a fáradtság, mire ott áll a fa kivilágítva a nappaliban.

A selfness rengeteg apró elemből áll össze, melyek közül kedvére válogathat. Kiválaszthat csak egyet, melyet aztán minden nap, tényleg rituálészerűen elvégez, de azt is megteheti, hogy minden nap a hangulatához megfelelő kényeztetést választ magának. Mutatjuk a kedvenceinket.

Kütyümentes pillanatok

Klisé, mégsem lehet elég sokszor leírni: azon túl, hogy bizonyos dolgokban leegyszerűsítik az életünket, a kütyük felpörgetnek és beszippantanak. Első lépésként tehát azt javasoljuk, hogy iktasson be kütyümentes időszakokat – ezt lehet úgy is, hogy egy meghatározott időben minden nap kikapcsolja vagy repülős üzemmódba állítja a készülékeket, vagy akár úgy is, hogy egy egész napra vagy hétvégére kiszáll a virtuális mókuskerékből. Elsőre talán furcsán hat majd, hogy hirtelen mennyi ideje lett.

Kényeztesse magát!

A legjobb módszer erre, ha befizet egy klassz, egynapos wellness-be egy szállodába. Ez a megoldás egy minivakációval is felér, amelyhez egy szállodalánc telefonos alkalmazást is fejlesztett, így könnyebb megtalálni, hová mehet. Persze, otthon is megteremheti ennek hangulatát. Az ajándékvásárlás során ne álljon ellen a fürdőgolyós standnál a saját kedvenceinek - nem csak Juci néni érdemli meg az illatos kézművestermékeket! Az otthoni wellness elképzelhetetlen egy gyertyafényes, habos fürdő nélkül. Ha azonban inkább csak kezelgetné magát speciális vizekkel, akkor jó ha tudja, hogy a világ több pontjáról is vásárolhat már ásványi, gyógy- vagy gleccservizes kozmetikumokat.

Forrás: Donald Ogg/Donald Ogg

Ha már túlkorosnak érzi magát az adventi naptárhoz, vagy csak nem szeretné csokival tömni magát a Nagy Zabálásnak is felérő ünnepekig, érdemes egy kis lélekápolást beiktatni helyette. Az egyik megoldás, ha hálanaplót ír – ez amúgy is összhangban van a keresztény karácsony szemléletével, a befelé fordulással. Írja le 24 napon át, hogy aznap miért lehetett hálás. Kevés szebb ajándékot adhat magának, mint az, hogy karácsonykor visszaolvassa!

A hideg téli estéken jólesik bekuckózni, és ha nincs ötlete, máris mutatjuk, hogyan dobhatná fel a telet. Ha pedig tuti hidegűző tippekre vágyik, melegítő ételek és italok is bőven vannak a tarsolyunkban. Ha régóta elhanyagolta az önben élő gyermeket, akkor a habos kakaó vagy valamilyen extra forró csoki fog segíteni, de a legjobb, ha a bögre mellé újra előveszi fiatalkora kedvenc olvasmányait. Garantáltan mosolyogva bújik majd az ágyba.

Adományozzon!

Minden háztartásban akad olyasmi, amit már sosem használnak. Járjon nyitott szemmel, hol örülnének annak, ami otthonában csak porosodik. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Velünk megesett már, néhány karácsonnyal ezelőtt a közlekedési lámpánál, egy Fedél Nélkül magazin hátulján olvastuk, hogy a melegedőbe ágyneműket és törölközőket várnak. Nekünk történetesen egy hagyatékból sok ilyen állt otthon, be is vittünk a zsákkal egy központi elosztóba. Találja meg ön is a módját, hogy adományozzon: ha jót tesz, a lelke meghálálja.

Adventi naptár a selfness jegyében

Fogjon 24 papírcetlit, és mindegyikre írjon rá egy olyan kényeztető tevékenységet, amivel szívesen lazítana. Aztán ezeket fordítsa le, keverje össze, és „vakon" rakosgassa be a számozott tasakokba. Mivel így nem fogja tudni, melyik napon mi fog történni, ezért a hozzávalókat, pl. a füstölőt, a fürdősót, a kedvenc könyvét és hasonló tárgyakat, ne felejtse el előre megvásárolni!
Ha van egy egész napja a feltöltődésre, javasoljuk, hogy vegyen igénybe profi szolgáltatásokat. (Ha már lúd, legyen kövér.) Megteheti azt is, hogy elmegy a helyi uszodába, ahol szaunázhat is, de a legjobb, ha egy közeli szállodába vált napi wellness-belépőt. Itt egy masszázsra is befizethet, hogy teljes legyen az élmény. A gőzfürdőzés, azaz a hamam évezredes rituáléi nem véletlenül maradtak fenn és örvendenek a mai napig is töretlen népszerűségnek. Mi is kipróbáltuk, tapasztalatainkat itt olvashatja róla.

Persze a méregtelenítés sem csak a tavasz vagy a nyár kiváltsága. Méreganyagok lépten-nyomon körülvesznek minket, és egyáltalán nincs szükség feltétlenül önsanyargatásra vagy böjtre, ha egy kicsit enyhíteni szeretnénk a testünkre nehezedő terheket. Ennek a legegyszerűbb módja a keserűsó-alapú fürdő. A magnézium-szulfát, melyet külföldön Epsom-sónak hívnak (nevét az angol kisvárosról, Epsomról kapta, ahol nagy mennyiségben állították elő), a bőrön keresztül felszívódik, így nagyon hatékony méregtelenítő fürdő válhat belőle. Nem kell hozzá nagy tudomány: egy bögre Epsom-sót kell beleönteni egy kád meleg vízbe, melyben húsz percet elég eltölteni - ezt a rítust érdemes akár heti két-három alkalommal is megismételni. A víz a bőrre is csodás hatással lesz, különösen, ha utána Epsom-sós bőrradírt is használ.

Több nap zsinórban

Szerencsés az, aki a karácsonyi hajtást lazulásra cserélheti. Úgyhogy ha Ön ebbe a kategóriába esik, mindenképpen csomagoljon, nem fogja megbánni. Egy wellnesshotelben töltött hétvége nem kell, hogy feltétlenül a tespedésről szóljon – ha jól csinálja, akár egyszerre teheti fitté és kipihentté is. Ha gyerekekkel utazik, válasszon olyan helyet, ahol a család egyik tagja sem fog unatkozni. A Balaton partján télen-nyáron kényeztetheti magát; Hévízen, a NaturMed Hotel Carbonában például kipróbálhatja a Spineliner kezelést. Neves fürdővárosunkban már olyan szálloda is nyílt tavasszal, ahol csak a felnőtteket látják szívesen, így itt például gyerekzsivajtól és vízfröcsköléstől sem kell tartanunk.

Forrás: supercake / Flickr.com

Ha pedig régóta halogatja, hogy kisebb-nagyobb nyavalyáit kezeltesse, sok wellness szállodában vehet igénybe olyan izgalmas kezeléseket, mint a fény- vagy mágnesterápia – akár tb-beutalóval is. De Bükfürdőt is sokadszorra díjazták már, itt például a Hotel Caramell számtalan gyerekbarát szolgáltatás mellett százféle szépészeti- és gyógykezelést kínál. Ha pedig külföldre menne, tudjon róla, hogy Európa több nagyvárosában is vannak a nyugalomnak egészen mesés szigetei, ezekről itt olvashat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek