Gőz és víz: medencében a csillagos ég alatt

Ön is kedveli azt az érzést, amikor az arcát csípi a dér, miközben körülöleli a forró, zsibbasztó termálvíz? Ez esetben önnek szól összeállításunk!

Télen, a szabad ég alatt egy fedetlen termálmedencében ülni életérzés, már-már filozófia. Egyszerre lenni a hidegben és melegben, a sejtelmesen gomolygó gőzben. Magyarországon nem szimplán csak a termálok közül válogathatunk, de az olyan fürdőkből is gazdag a kínálat, ahol télen kültéri medencével is várják a vízben lazulni vágyókat.

Ha kifejezetten erre az élményre pályázunk, érdemes előbb utánanézni az adott fürdő honlapján, vagy odatelefonálni, hogy a kiszemelt fürdőnek télen is működik-e a kinti medencéje.

Felfedezetlen fürdő majdnem a belvárosban: Dandár Fürdő

A Dandár utcai fürdő amilyen közel esik Budapest belvárosához, olyannyira felfedezetlen még sok környékbeli számára is. A Boráros tértől csak 650 méterre lévő Dandárt pedig az elmúlt években folyamatosan fejlesztik, nem régóta van például kinti medencéjük is.

Kincs a 9. kerületben: a budapesti Dandár Fürdő
Galéria: Gőz és víz: medencében a csillagos ég alatt
(Fotó: dandarfurdo.hu)

Budapest történelmi fürdőivel összehasonlítva itt jóval egyszerűbb a beltér, merülőmedencével együtt összesen öt medence áll rendelkezésre, és egy kis szaunázó részt alakítottak ki. Ezzel arányos viszont az árképzése is, már 1200 forinttól látogatható. Érdekesség a fürdőről, hogy egészen 1978-ig a Széchenyiből tartálykocsin hordták ide a gyógyvizet, egészen addig, míg saját kutat fúrtak neki, amely azóta is jó minőségű termálvízzel látja el a fürdőt. A Dandár Fürdő szeptemberben kapott Magyar Termék NagydíjŸ kitüntetést.

Vízhőfok a kinti medencékben: 36-38 Celsius fok

Tipp: ügyeljünk a nyitvatartásra, minden nap legkésőbb este hétkor lehet becsekkolni, és nyolcig bent tartózkodni.

Páratlan hévízi élmények
Képzeljük el, hogy egy természetes, gyógyító iszapmeder övezte tóban lubickolunk a mínuszokban, miközben gőzölgő párafelhő és virágzó tavirózsák látványa tárul elénk a télen is melegnek számító lágy vízben. Mindez létezik és valóra is válthatjuk, sőt, ha a gyógytó szállodájában szállunk meg, nemcsak páratlan élményben lesz részünk, de naponta korlátlan tóbelépőt is kapunk.

Vegyük be kint is a vízibirodalmat – Aquaworld

Budapest északi határáig kell menni az Aquaworldig. A "vízibirodalom" belterének tervezőit a kambodzsai Angkor Wat ihlette meg, a romtemplom másával, egy függőhíddal és sok-sok trópusi növénnyel vittek némi extrát a káposztásmegyeri élményfürdőbe. Nem érezzük túlzásnak a vízibirodalom elnevezést: a fürdő felett öt emelet magasságban húzódik az épület 72 méter (!) átmérőjű kupolája, alatta élmény-, úszó-, hullám- és szörfmedence, jacuzzik, és csúszdák összesen egy kilométer hosszúságban.

Az Aquaworld kintről
Galéria: Gőz és víz: medencében a csillagos ég alatt
(Fotó: Aquaworldresort.hu)

Az Aquaworld medencéi karsztvízzel vannak feltöltve, néhány fokkal alacsonyabb a hőmérsékletük, mint a legtöbb termálnak. A benti nagy élménymedencében masszíroztathatjuk magunkat, a nyakmasszázs kiváló! A kinti medencét télen fűtik, csend van és nyugalom, a csillagos égbolt felettünk – mi kellhet még? (Köszönjük kedves Olvasónknak, hogy felhívta rá a figyelmünket: az Aquaworld kinti medencéje a nagy hidegre való tekintettel átmenetileg nem működik, várhatóan február közepén nyitják meg újra – a szerk. megjegyzése.)

Vízhőfok a kinti medencékben: 30-32 Celsius fok

Tipp: az Aquaworld szaunavilágát vétek kihagyni!

Töltődjünk Kehidán

Tavaly év végi hír volt, hogy hivatalosan is gyógyhellyé nyilvánították Kehidakustányt. A 13 évvel ezelőtt átadott fürdő köré úgynevezett élményfalut építettek, összesen több mint 14 ezer négyzetméteren.

Sejtelmes formák Kehidán
Galéria: Gőz és víz: medencében a csillagos ég alatt
(Fotó: BLOW-UP / Indafoto.hu)

A kehidai gyógyvíz a hazai vizek között is kimagasló értékekkel bír, a kénes gyógyvizekhez tartozik. Kalcium-magnézium hidrogén-karbonátos ásványvíz minősítésű, így az élményelemeken kívül – sodrómedence, pezsgősziget, majdnem száz méteres óriáscsúszda – a kifejezetten gyógyulni vágyók Mekkája is.

Vize bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatású, javallott bőrproblémákra és baleseti sérülésből gyógyulók számára. A súlyfürdős, nyakzuhannyal ellátott gyógymedencébe mozgássérülteket beemelni képes készüléket is beszereltek. A medencék mellett található Csend szobában iható ivókút vizének rendszeres fogyasztása emésztési problémákon segít, de összesen több tucat problémára ajánlják az orvosok a kehidai fürdőt a terápia részeként.

Zseniális ezzel a kivilágítással
Galéria: Gőz és víz: medencében a csillagos ég alatt
(Fotó: Kehida Fürdő Facebook)

A 15 termálmedence között kültérieket is találunk, ülő- és úszómedence is van kint. A téli hidegben pedig forralt bort kínálnak a gőzölgő medence mellett!

Vízhőfok a kinti medencékben: 34-36 Celsius fok

Tipp: éljünk bátran a Kehida Termál különleges ajánlatainak egyikével, az Édes kényeztetés csomagban kávét, sütit és masszázst kínálnak, a Páros Relaxálás két masszázsjegyet tartalmaz a belépő mellé.

A legszebb nevű: Virágfürdő Kaposváron

A romantikus nevű létesítmény nemcsak afféle áztató. A Virágfürdő sportesemények helyszíne is, 25 méteres fedett uszodával és 50 méteres versenymedencével felszerelve. Külön gyógytornás, külön súlyfürdős és terápiás tanmedencével is várnak. A fürdőben szakorvosi felügyelet működik, gyógytornászokkal együtt. Fejlett gyógyászati részleget építettek ki: az ezer méter mélyről feltörő fluoridos gyógyvíz 55 Celsius fokon éri el a felszínt, magas ásványianyag-tartalma révén fájdalomcsillapító hatású, amely nagyban segíti a betegségek utáni lábadozást vagy magát a gyógyulást.

38 fokban pezsegve a szabad ég alatt
Galéria: Gőz és víz: medencében a csillagos ég alatt
(Fotó: Viragfurdo.hu)

A Virágfürdő azonban nem csak a gyógyulásról szól, a kaposváriak élni is tudnak! Rendszeresen szerveznek éjszakai fürdőzős bulikat DJ-vel Holdfény parti néven. A buzgárok, gejzírek és a sodrófolyosó megtelik ilyenkor fiatalokkal, a tánc a vízben és a medencék partján is megengedett, a Holdfény bulik este nyolctól éjjel egyig tartanak.

Vízhőfok a kinti medencékben: 30-38 Celsius fok

Tipp: a kültéri pezsgőfürdőzés a 38 fokos vízzel és masszázzsal abbahagyhatatlan!

Fullextrás fürdő és nosztalgiastrand Egerszalókon

"Ahol ég és föld összeér" – hangzik a szalóki Saliris szálloda és fürdő mottója, és aki gyönyörködött már az Egerszalók-völgy adta panorámában, pontosan tudja, mire gondolnak. A hotel fürdőkomplexumában összesen 17 medencében csobbanhatunk, ezek közül hét szabadtéri. Alig tíz éve adták át a fürdőt, és mind a mai napig nagyon újszerűnek hat. A szaunavilágába egészen bele lehet feledkezni, a finn szaunákon kívül külön bio- és aromaszauna, gőzkabin és egy infraszaunához hasonló különlegesség, Ruku Thermium szoba is rendelkezésre áll, a kültéri rönkszauna pedig személyes kedvencünk.

Este a legszebb
Galéria: Gőz és víz: medencében a csillagos ég alatt
(Fotó: Salirisresort.hu)

Akinek nincs kedve befizetni az élményfürdőbe, egy B-verzió is kínálkozik ugyanitt: Nosztalgia Strandnak nevezték el a három medencéből álló együttest, amelyet külön is lehet látogatni. A nosztalgiaszekció puritán, de szuperjó hangulatú, vasárnaptól csütörtökig éjjel 11-ig, péntek-szombaton éjjel egy óráig lehet itt mulatni. Rá lehet látni innen a Saliris lépcsőzetesen magasodó komplexumára és a híres sódombra is, a szálloda épületegyüttese pedig kifejezetten látványos esti kivilágításban. Idén októberben hivatalosan is gyógyhellyé nyilvánították a völgyet – bár a fürdőzés szerelmesei ezelőtt is jól tudták ezt.

Vízhőfok a kinti medencékben: 33-39 Celsius fok

Tipp: a fürdő weboldalának főoldalán, alul tájékozódhatunk a fürdő aktuális telítettségéről.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek