7 gyönyörű régi európai fürdőváros, amit kevesen ismernek

  Egy békebeli cseh fürdőváros, ahol a legenda szerint egy kisfiú szobrának érintése gyógyírt hoz a meddőségre. Egy német fürdőhely, aminek a legfontosabb forrása és legnagyobb fesztiválja is Rákóczi nevét viseli. És egy másik, ahol már több mint ötszáz éve kúrálják magukat az emberek. Hét talán kevésbé ismert, ám annál gyönyörűbb európai fürdőváros, ahol úgy érezhetjük magunkat pihenés közben, mintha valamikor a 19. században megállt volna az idő.

  Napról-napra egyre jobban belecsúszunk a télbe: ilyenkor jön el a kedélyjavító célzatú gyógyfürdőzés időszaka. A hazai fürdőket elég jól ismerjük, de mi a helyzet Európa más országaiban? A legnagyobb patinás európai gyógyfürdőkről, mint az angliai Bath, a belga Spa, a német Baden-Baden, a cseh Karlovy Vary a legtöbben azért már hallottak. De nem csak ezek a helyek őrzik ám a gyógyfürdőzés aranykorának hangulatát. Most a kevésbé ismert helyeket mutatjuk be a legpompásabb európai gyógyfürdőket tömörítő UNESCO világörökség-várományos lista segítségével.

  Mariánské Lázně, Csehország

  Bár neve – főként annak német verziója – nem cseng ismeretlenül, mi biztosan nem Mariánské Láznět (vagy Marienbadot) vágnánk rá elsőre, ha cseh gyógyfürdőt kéne mondanunk. Pedig csak 50 kilométerre fekszik a filmfesztiváljáról is híres Karlovy Varytól, de mégis kevésbé ismert, mint a közeli szomszédja.

  Marienbad
  Galéria: Kevésbé ismert, szép fürdővárosok
  ullstein bild / Getty Images Hungary

  Pedig a 19. század elején alapított település Európa egyik legnagyobb fürdővárosa, leghíresebb vendégei közt olyan nagy neveket találunk, mint Chopin, Goethe és I. Ferenc József. A város mai képét elnézve elég hihetetlen, hogy mielőtt a város szívében megépültek volna a klasszicista és empire stílusú házak, gloriettek, pavilonok, oszlopcsarnokok, és kialakították volna az ápolt pihenőparkokat, egy kellemetlen, mocsaras völgy volt itt csupán.

  A nyugat-Csehországban, a német határtól 15 kilométerre található Mariánské Lázně építészete egyébként ma is különleges, az itt látható, épségben megmaradt – illetve szépen felújított – villák, hotelek és fürdők stílusa a historizmustól a szecesszióig terjed. A környéken rengeteg hideg vizű gyógyforrás tör felszínre, vizüket elsősorban kádfürdőkhöz és ivókúrákhoz használják, mozgásszervi és vesebetegségekre jó például.

  Františkovy Lázně, Csehország

  A cseh fürdőháromszög – melyet a város Karlovy Varyval és Marienbaddal alkot – legkevésbé ismert tagja, az 1793-ban alapított Františkovy Lázně (németül Franzensbad) is megőrizte régies hangulatát. A fürdőváros nem fokozatosan fejlődött, hanem épületeit a hoteltől a fürdőkön át a színházig egy stílusban, előre meghatározott céllal építették fel, ezért egészen különleges, egységes békebeli hangulatot áraszt.

  A kis Frantisek szobra
  Galéria: Kevésbé ismert, szép fürdővárosok
  Hana Kubíková / Wikipedia

   Egyébként ebben a városban is inkább hideg források vannak, az itteni víz elsősorban szív- és érrendszeri betegségek kezelésére alkalmas. Illetve bizonyos legendák szerint a meddőségre is van itt gyógyír. A város pihenőparkjában látható egy kisfiú szobra, ő Frantisek. Úgy tartja a közhiedelem, hogy az a nő, aki a kis szobrot megérinti, biztosan teherbe esik.

  Luhačovice, Csehország

  Ez a fürdőváros a fent említettekkel ellentétben nem a német, hanem a szlovák határon található, így hazánkhoz is jóval közelebb fekszik. Az itteni, szintén hideg vizű gyógyforrás vize légzőszervi és emésztőrendszeri panaszokra jó. Magas ásványi anyag tartalma miatt Európa leghatásosabb gyógyvizei közt tartják számon. A népi szecesszió jegyeit magukon viselő fürdőházak vidám színeikkel igazán egyedivé teszik a várost.

  Luhacovice fénykorában
  Galéria: Kevésbé ismert, szép fürdővárosok
  Scheufler Collection / Getty Images Hungary

   Bad Kissingen, Németország

  A Bajorországban található Bad Kissingen mediterrán parkjaival, rózsakertjeivel, szökőkútjaival és békebeli épületeivel egykor olyan vendégkörrel büszkélkedett, mint Ferenc József császár, Sissi, II. Lajos bajor király, Tolsztoj, Strauss vagy éppen Rossini. A fürdőváros ivókúráiról és iszapos kádfürdőiről híres. Nekünk magyaroknak külön érdekesség, hogy két legjelentősebb forrását úgy hívják, hogy Rakoczy (vagyis Rákóczi, csak kicsit furcsán írva) és Pandúr. Rákóczi nevét nem csak a forrás viseli, a fürdőváros legnagyobb nyári ünnepségét is Rakoczy-Festnek hívják. A július végén megtartott fesztivál fénypontja a hagyományőrző csoportok jelmezes felvonulása.

  Bad Kissingen
  Galéria: Kevésbé ismert, szép fürdővárosok
  ullstein bild / Getty Images Hungary

   Bad Kissingenben egyébként az is megtalálja számítását, akit a modern wellnessközpontok jobban lázba hoznak a patinás fürdőépületeknél. Az ezer négyzetméteres Kiss Salis termálfürdőben modern fürdő, szaunavilág és fitneszközpont várja a turistákat.

  Bad Ems, Németország

  Királyi fürdőváros, Németország válasza Nizzára – így ír a német turisztikai hivatal honlapja Bad Emsről. Hogy hogy jön ide a francia Riviéra? Valószínűleg a fürdőváros csodás vízparti fekvése – a Lahn folyó partján található – és pazar épületei ihlethették meg a német pr-osokat. A város képét a mai napig a 19. századi villák, széles promenádok jellemzik. Új, folyóparti, tájba illeszkedő, modern termálfürdője néhány éve épült meg, itt olvashatnak róla bővebben.

  Bad Ems
  Galéria: Kevésbé ismert, szép fürdővárosok
  ullstein bild / Getty Images Hungary

  Aki pedig a modern helyett inkább a kísérteties hangulatú, régi helyeket kedveli, az az 1887 és 1979 közt üzemelő, ma elhagyatottan álló Malbergbahn siklót keresse fel. Aki ténylegesen siklózna, a teljesen automatikus Kurwaldbahnra váltson jegyet, mely a városközponttól a Bismarckhöhéig közlekedik. Érdekessége, hogy a világ legmeredekebb siklói között tartják számon. Odafent pedig szép panoráma, egy étterem és kirándulóútvonalak várják.

  Bad Pyrmont, Németország

  Bad Pyrmont Hannovertől 70 kilométerre található, 19 ásványvízforrásával több mint 500 éve kúrálják magukat az emberek. A fürdőváros tájépítészete egészen különleges, pazar sétányok, virágoskertek, pálmafák, egy négyszögletes szigetre épült kastély teszi egyedivé. Érdekesség, hogy 1935-ben a német orvos, Otto Buchinger itt nyitotta meg első böjtszanatóriumát. A róla elnevezett kúra azóta nagy karriert futott be, világszerte lehet ezzel a módszerrel találkozni, többek között Magyarországon is alkalmazzák.

  Bad Pyrmont
  Galéria: Kevésbé ismert, szép fürdővárosok
  ullstein bild / Getty Images Hungary

   Baden bei Wien, Ausztria

  Közelsége miatt Baden bei Wien talán ismertebb mint a fenti példák, de azért elsőre biztosan nem az jut eszébe senkinek Bécsről, hogy ja, persze, félórányira tőle van egy biedermeier fürdővároska! Pedig van bizony, Budapestről kocsival kicsit több mint két és fél óra alatt itt lehetünk. De mehetünk vonattal is, ez sem lesz sokkal több három óránál átszállással együtt sem.

  Römertherme, Baden bei Wien
  Galéria: Kevésbé ismert, szép fürdővárosok
  ullstein bild / Getty Images Hungary

  A fürdővárosok alapfelszereltségének számító patinás kaszinó-, színház- és gyógyfürdőépületek természetesen innen sem hiányozhatnak. Fürdőzés után jól esik az egységes arculatú, neoklasszicista és biedermeier stílusú épületekkel szegélyezett sétálóutcákon korzózni, vagy a város két parkjának egyikében ejtőzni. Az 52 hektáros Kurparkban nyaranta koncerteket tartanak, a kertet szobrok, kutak ékesítik. Érdekesség, hogy van itt pár féltrópusi növény és egy nosztalgikus hangulatú kávézó is. A Doblhoffpark csupán nyolc hektáros, viszont több mint harmincezer tő rózsának ad otthont.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!