Alternatívák híres wellness célpontokra, ha elvonulna a tömeg elől

A tömeg és a népszerűség néha a fürdőzés élvezeti értékének rovására megy. Izlandtól Törökországon át Japánig hat országot veszünk végig, ahol a legnagyobb turistamágnes fürdők mellett azok alternatíváit is megmutatjuk, hogy tudják, hol számíthatnak zajos tömegre, és hol tudnak meglógni előle.

Mindenkinek jól esik néha egy jót fürdőzni, áztatni, meleg vízben lubickolni: ellazulunk, fellélegzünk, felüdülünk. A tömeg vagy a sok turista azonban jelentősen rá tudja nyomni bélyegét az élményre. Ezért összeszedtünk pár népszerű fürdőhelyet mindazoknak, akik eldugottabb, meghittebb helyeken szeretnének feltöltődni.

 

Izland: kék lagúna helyett bakancsos csobbanás

 

Izlandon, ahol még a csapból is termálvíz folyik, kötelező jelleggel kell landolnunk egy hőforrásban, ha már arra járunk. A Blue Lagoon geotermikus fürdője gyakorlatilag az ország első számú látványosságává vált, és a turistahadak miatt nem is érdemes online foglalás nélkül útnak indulni ide. Nagy kedvencünk ugyan, de három másik helyet is tudunk ajánlani, ahol kisebb tömeg társaságában áztathatják magukat.

Reykjadalurnál bárhol csobbanhatunk kedvünkre
Galéria: Alternatív úti célok lubickolásra
Fotó: guidetoiceland.is

 

Izalnd északi részén találjuk a kevésbé ismert Mývatn tavat, amely az ország egyik legnagyobb tava. Ha túráztak egy nagyot a vulkanikus terepen és megmászták a Vindbelgur hegyet, mártózzanak meg a helyi lagúnában. A Myvatn Nature Baths a Blue Lagoon-hoz hasonlóan mesterséges, de festői környezetben van és 40 euró (kb. 12 ezer forint) helyett a téli időszakban csak 3500 izlandi korona (kb. 8500 forint) a belépő. A tó körüli programlehetőségről itt olvashatnak.

Izland legrégibb úszómedencéjét a Skógafoss és a Seljalandsfoss vízesések közt félúton találjuk. A Seljavallalaug ingyenesen használható, de nincs zuhanyzó, és a víz nem bugyog a forróságtól. Amikor a nyelvtörő nevű Eyjafjallajökull kitört 2010-ben, vulkáni hamu töltötte fel a medencét, viszont önkénteseknek hála visszanyerte régi formáját és azóta újra látogatható.

 

De ingyenes forró fürdőt is tudunk ajánlani, mégpedig Reykjadalurnál. A fővárostól kb. 40 kilométerre, Hveragerði mellett található bugyogó, gőzölgő völgyet felfedezhetjük egy kellemes, pár órás túra keretein belül. Mártsuk ujjunkat a vízbe, és válasszuk ki a legszimpatikusabb gőzölgő patakot.

 

Az egyik legkülönlegesebb wellness élmény: Hévíz

Európa legnagyobb természetes termáltavánál a gőzölgő gyógyvízben, tündérrózsák között úszva lazíthatunk, sőt még az egészségünkért is sokat tehetünk. A víz gazdag ásványi anyag tartalma feltölti a szervezetünket és a bőrünket is selymessé varázsolja. Megér egy próbát, nem? Akciós őszi csomagajánlatok magánházaktól a 4-5 csillagos wellness szállodákig. (X)

 

Törökország: sódombok helyett alpesi legelő

 

Egerszalók pompásabb kiadása Pamukkale, amely évezredek óta népszerű fürdőhely. A „gyapotvár" – Pamukkale szó szerint fordítása – évről évre egyre több turistát vonz, akik mezítláb végigtapicskolnak a mészkőhegyen. Bár a hegy és a legendás Hierapolisz városa festői látványt nyújt, fürdeni kevés helyen lehet, és elég nagy tumultus tud lenni.

 

A helyi asszonyokkal örök barátságot köthetnek a fürdőkben
Galéria: Alternatív úti célok lubickolásra
Fotó: Dea / Archivio J. Lange / Getty Images Hungary

 

Ha inkább elvonulnának a világ elől, akkor irány a Fekete-tenger, és Ayder, ahol alpesi hangulat fogad minket török módra, egy törökfürdő minden párájával. A város a Fekete-tenger közelében található, és mindamellett, hogy remek bázisul szolgál hegyi túrákhoz, még a helyi törökfürdőket is kipróbálhatjuk. A Kaplıcaları nevű fürdő jó választás lehet: a belépő 13 líra, azaz 1100 forint körül van, és 45 fokos vízben áztathatják megfáradt tagjaikat. Nyári hétvégéken annak is szemtanúi lehetünk, hogy a helyi asszonyok ropják a helyi skótdudák (tulum) zenéjére. A fürdők elhelyezkedéséről, és a helyi látnivalókról bővebben itt olvashatnak.

 

A hévízi Carbonában végre mindenre jut idő

Az adventi időszakban sokszor kevésbé figyelünk egymásra, és egyre erősebben meg akarunk felelni az ünnepi elvárásoknak. Ha otthoni környezete nem teszi lehetővé, hogy megszabaduljon ettől a nyomástól, akkor utazzon el pár napra egy wellness pihenésre. Hévíz egyik legnagyobb szállodájában, a Carbonában bőven jut majd idő a párjára, a családjára és önmagára. (X)

 

 Japán: a turistás hőforrás helyett rejtett kincsek

 

A Felkelő Nap országába a cseresznyevirágzás, az elképesztő ételek és a helyiek végtelen szertartásosságának megtapasztalása mellett a helyi hőforrás-világ miatt kell elmenni. Olyan sok onsen, vagyis hőforrásra épült fürdő van az országban, hogy nagyjából minden sarokra jut egy.

Beltéri és kültéri medencéket is találunk Kusatsuban 
Galéria: Alternatív úti célok lubickolásra
Fotó: JTB Photo / Getty Images Hungary

Kusatsu városa Tokiótól 200 kilométerre fekszik, és évek óta aranyérmes az onsenek listáján. Központjában található a város fő látványossága, a Yubatake, ahol a forrásvíz megannyi fatartályból készült csatornán buzog végig. Tekintettel arra, hogy a japán belföldi turizmus virágzik, és a város könnyen megközelíthető, jó sok emberre számíthatunk itt.

Ha különlegesebb élményre vágynak, látogassanak el a világ egyik legrégebbi szállodájába, a Numatától 30 kilométerre található Houshi onsenbe. A ryokan – vagyis tradicionális japán vendégház – családi vállalkozás és 718 óta fogadja a vendégeket. A ryokan alapítója, Taicho Daishi egy istenség sugallatára nyitotta meg a helyet, aki elmondta neki, hogy a helyi víznek számos jótékony hatása van. Pillantsanak be a történelmi létesítmény sodzsijai – japán térelválasztó falai – mögé:

 

Kurokava városa még eldugottabb úti cél lehet Kjúsú szigetén, az Aszo vulkántól nem messze. A térséget egyébként is ajánljuk, ugyanis Japán errefelé igazi vidéki arcát mutatja, teljesen más képet kapunk itt, mint Kiotó és Tokió városaiban. Kurokava egy erdős völgyben található, a városképet pedig a természet színei, fa épületek és kőhidak határozzák meg.

Az idilli hangulathoz számos hangulatos kültéri fürdő – japánul rotemburo – teszi hozzá a maga részét. Javasoljuk, hogy vegyenek részt a Rotemburo Meguriban, ami voltaképpen egy fürdőtúra. Nagyjából 1300 jenért (kb. 3500 forintért) cserébe kapnak egy lepecsételt fadarabot, amivel több fürdőt is kipróbálhatnak. A részletekért és a fürdők listájáért kattintsanak ide.

 

Magyarország: megszokások helyett kieső helyek a fővárosban

 

Hazai terepen is érdemes körbenézni. A Széchenyi és a Gellért fürdő grandiózus mivoltához kétség sem fér, de tagadhatatlan, hogy nehéz úgy elmenni ezekbe a fürdőkbe – főleg hétvégenként – hogy ne legyenek tele javarészt turistákkal. A heringhangulatot azonban elkerülhetjük, mivel van több olyan termál- és török fürdő is, ahol elmerülhetünk a vízben és a gőzben.

 

A Király fürdőben meghittebb közeg fogadja a vendégeket 
Galéria: Alternatív úti célok lubickolásra
Fotó: kiralyfurdo.hu

A Király fürdő 2015-ben ünnepelte 450. születésnapját: itt az 1950-es évekbeli dizájnt ünnepelhetik, akkor újították ugyanis fel teljesen, és hangulatát a mai napig megőrizte. A pesti oldalon az idén Magyar Termék Nagydíjat kapott Dandár fürdőt ajánljuk. Vannak beltéri és kültéri medencék is, így télen is lehet a szabadban dagonyázni, ráadásul ez az egyik legolcsóbb pesti fürdő is.

Ha inkább a törökfürdők hangulatára vágynak, akkor irány a Veli bej, amely az Irgalmasrendi Kórház területén működik.

 

Németország: római fürdő helyett dizájnos idill

 

Baden-Badenban, az ókori római és ír fürdő hagyományokat ötvöző Friedrichsbad fürdőjében időutazásban vehetünk részt, miközben magunk mögött hagyjuk a világ gondjait. A fürdő tradicionális módon nudista: vannak külön férfi és női napok is (hétfőn, csütörtökön és szombaton), egyébként pedig a párok együtt élvezhetik a meztelen fürdőzést. A pár órás ott tartózkodás folyamán az ember számos medencében mártózhat meg, ami egy egész rituálét – amely 17 állomásból áll – ölel fel.

Ha valakinek túl sok ez a hacacáré, szégyenlős, vagy inkább modernebb, kevésbé ismert környezetre vágyik, annak Spreewaldot ajánljuk Berlin közelében. Ez a fürdő inkább arra helyezi a hangsúlyt, hogy olyan érzésünk legyen, mintha a természet észrevétlenül bekúszott volna a fürdőbe.

 

Spreewaldban a wellness dizájnnal és természettel keveredik Galéria: Alternatív úti célok lubickolásraFotó: spreewald-therme.de

 

A szaunából kilátunk a kertbe, a termálvíz patak módjára csörgedezik a lábunk alatt és a zöld szín egyértelműen dominál: az aprólékos dizájn szemet gyönyörködtető. Érdemes kipróbálni!

 

Egyesült Királyság: nívós villa helyett családbarát kuckó

 

A római fürdők varázsa az Egyesült Királyságban is kitart: Bath fürdővárosa rendkívül ismert és népszerű, egyúttal az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel. A Roman Baths fürdőjében visszacsöppenhetnek a gladiátorok korába, és akár még igazi gladiátorokkal is szelfizhetnek.

Bath városa a római fürdő kedvelőinek fellegvára
Galéria: Alternatív úti célok lubickolásra
Fotó: Dea / G. Wright / Getty Images Hungary

 

Ha mindez nem hozza lázba önöket vagy csak futólag néznék meg a történelmi várost, akkor kocsikázzanak 20 percet Bathból Bradford-on-Avon falucskába, ahol a Woolley Grange csábító vidéki birtoka igazi csodát rejt. A hotel honlapja szerint minden tőle telhetőt megtesz, hogy a szülők és a gyerekek egyaránt jól érezzék magukat és feltöltődjenek. Minket meggyőztek az egyszerre autentikus és funky külcsínnel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek