Újabb szabadstrand nyílik Bécsben

  Idén júliustól újabb szabadstrand várja a hűsölni vágyókat az Alte Donaunál, Bécsben. A hatezer négyzetméteres fürdőhelyen lesz nádas, úszkálnak majd halak, ugrálnak békák, de a strandot padokkal, asztalokkal és ivókúttal is felszerelik.

  „Míg a többi osztrák tartományban egyre kevesebb helyen lehet ingyen lemenni a tavak partjára, addig Bécsben ez éppen ellenkezőleg történik. Korábban elzárt vízparti pihenőhelyeket nyitunk meg a lakosság előtt, így ingyenesen biztosítunk számukra fürdőzési és pihenési lehetőséget" – idézi a közlemény Ulli Sima környezetvédelmi városi tanácsos szavait az Alte Donau partjára tervezett újabb szabadstrand kapcsán.

  Ulli Sima környezetvédelmi városi tanácsos az ArbeiterInnenstrand megnyitójánFotó: Christian Fürthner / PID

   A hatezer négyzetméteres, Strombucht nevet viselő szabadstrandot a Wienstrom Kulturális- és Sportegyesület egykori strandja helyén alakítják ki. A területen található épületet elbontják, felfrissítik a gyepet és a vízparti részt. A tervek szerint a strandot természetközeli módon alakítják át, így megmarad a számtalan halnak és kétéltűnek életteret biztosító nádas, miközben árnyékot adó fűzfákat és nyárfákat is ültetnek. A látogatók kényelmét padok, asztalok, ivókút és külön vizesblokk szolgálja. A Dampfschiffhaufen Nr. 10. címen található fürdőhely könnyen megközelíthető az U2-es metróval, valamint a 92A és 92B jelű buszokkal.

  A város tulajdonában lévő területen nem ez az egyetlen fejlesztés: tavaly májusban egy 23 ezer négyzetméteres területet alakítottak ki szintén szabadstrandként. Ez az ArbeiterInnenstrand, amely évtizedek óta a legnagyobb, városlakóknak átadott zöldterületnek számít. Mindkét fejlesztés az Európai Unió társfinanszírozásával, a LIFE+ Alte Donau nevű projekt keretében valósul meg, amely 2013-ban kezdődött és 2017-ig tart.

  Az új szabadstrand, a Strombucht látványterveFotó: MA 45

   A 3,6 millió eurós összköltségvetésű program célja, hogy a bécsiek egyik kedvenc fürdőző- és pihenőhelyének számító, 1,6 négyzetkilométeres Alte Donau-t értékes élettérként is megőrizzék az élővilág számára. Ezért például a hínárt csak egyes területeken kaszálják, míg máshol érintetlenül hagyják, hogy legyen búvóhelyük a kis halaknak. A vízminőség megőrzése érdekében pedig 2016 júniusától egy biológiai talajszűrőn keresztül friss, tápanyagban szegényebb vizet vezetnek a Neue Donauból az Alte Donauba, hogy ezzel pótolják a mederfenék hiányzó vízdinamikáját.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!