Hello tavasz: madárcsicsergős sétától a jógahétvégéig

Madárcsicsergős arborétumi séta, szaunázással és wellnesszel egybekötött böjtkúra, jógahétvége - jobbnál jobb aktív programok, hogy jól induljon a tavasz.

A tavaszi megújulás részeként nem csupán a lakást érdemes kitakarítanunk, hanem testben és lélekben is jó, ha felkészülünk az új évszakra. Mondjon búcsút a téli habzsolásnak és begubózásnak, frissüljön fel, és felejtse el a tavaszi fáradtságot!

A testnek: böjt

Korábban már írtunk arról, mire érdemes odafigyelni, ha otthon vágunk bele a böjtölésbe, majd személyes szállodai tapasztalatainkról is beszámoltunk, és egy rutinos böjtölőt is megkérdeztünk a témáról. Nézzük, idén tavasszal a hazai szállodák és panziók milyen programcsomagokat állítottak össze azok számára, akik az új évszakot böjtöléssel köszöntenék.

A léböjtről röviden
A legtöbb szállodában a Buchinger-Lützner-féle klasszikus léböjtkúrát ajánlják. Ennek során egy meghatározott időtartamra lemondunk a szilárd táplálékról, és kizárólag folyékony állagú táplálékot fogyasztunk. Ezt a típusú kúrát orvosi felügyelet nélkül nem javasolt néhány napnál tovább csinálni, de szállodai böjtölés esetén – kedvünktől, akaraterőnktől és időkapacitásunktól függően – akár hosszabb ideig is tarthatjuk, főleg akkor, ha a kúra tartalmazza a böjt előtti rávezetést és a visszaépítést is.

Wellness-rajongóknak van egy jó hírünk: a szaunázást kifejezetten javallott kombinálni a léböjtkúrával. Szóval bátran összekötheti a kellemeset a hasznossal. Főleg, hogy sok szállodában eleve úgy állítják össze a böjtcsomagot, hogy abban legyen szaunázás, wellness és különböző gyógyító és kényeztető kezelések is.

Frissen készítveGaléria: Hello tavasz!Fotó: Northfoto / Northfoto

A hévízi NaturMed Hotel Carbonában például talp-, aroma- és nyirokmasszázs, méregtelenítő kezelés, testpakolás és fényterápiás kezelés van a csomagban. Igaz az árát is megkérik a kényeztetésnek: a kilenc éjszakás csomag 206 ezer forinttól indul. Ugyancsak wellness pihenést, szaunázást, hat kezelést, valamint nordic walking túrát tartalmaz a sárvári Danubius Health Spa Resort böjtcsomagja. Hét éjszaka itt március végéig egyágyas szobában 162 ezer forintba kerül, március végétől pedig 169 ezer forintba.

Valamivel rövidebb és olcsóbb a szarvasi Liget Wellness hotel kúrája: itt 129 ezer forintba kerül egy öt éjszakás böjt, az árban egy masszázs, zöldség-gyümölcs turmixok és levesek fogyasztása, orvosi felmérés, wellness részleg és kerékpárhasználat van benne.

Ha a fentieket olvasva pont az tartja vissza böjttől, képtelen lenne napokig egy helyben ülni, mindenképp olyan helyet válasszon, ahol kiélheti a mozgásigényét is! Az olykor végtelenül hosszúnak tűnő böjtöléssel töltött órák sokkal gyorsabban telnek, ha nem mártírsorsunk foglalja le minden gondolatunkat. A sport ráadásul segíti az anyagcserét, ami a böjt során azért is kedvező, mert a tisztítókúra eredményét így legalább nem a mosdóban ülve kell kivárnunk.

Azonban fontos fejben tartani, hogy a testünk számára a böjt már önmagában megterhelő: a megváltozott étrend, a fokozott anyagcsere és a méregtelenítés következtében lelassul a szervezet, és ezekben a napokban fáradtabbnak érezzük magunkat, fázunk és kevesebb az energiánk is. Ezért nem szabad megfeledkezni a szükséges mennyiségű pihenésről sem. Ne készüljünk tehát versenyszerű sportolásra, ez alatt az időszak alatt szép eredménynek könyvelhetjük el, ha be tudjuk iktatni a mindennapi testmozgást!

Nordic walkingGaléria: Hello tavasz!Fotó: Northfoto / Northfoto

A Visegrádi Vitalizáló Vendégház egész évben várja a böjtölni vágyókat, ahol egyedülálló módon hatféle böjttípus közül választhatjuk ki a hozzánk leginkább passzolót. A választott kúrától függ a program felépítése is, de minden esetben lehetőségünk van személyre szabott edzéstervet kérni, vagy részt venni a pilisi hegyekbe szervezett túrákon. A kúrák ára 95 ezer és 180 ezer forint között mozog.

A léleknek: tavaszi virágok és gyógynövények

Hiszünk benne, hogy egy kis otthoni kertészkedésnek, vagy sétának az ébredő természetben komoly terápiás hatása tud lenni. Főleg a mindennapos stresszbe belefáradt városi ember számára.

Hóvirág az alcsúti arborétumbanGaléria: Hello tavasz!Fotó: Alcsúti Arborétum

És ne gondolja, hogy ehhez még túl korán van február végén: az Alcsúti arborétumban már jó ideje virít a hóvirágmező, de hamarosan számíthatunk az ibolyára, a pázsitviola, bórlevél, kökörcsin, kislevelű meténg kivirulására. A tavasz a madarak költésének ideje is, ekkor élénkül meg a madárvilág élete és felharsan a hímek versenyző dala.

Február 23-án elkezdődött a sáfrányok virágzása Vácrátóton a botanikus kertben. "A hóvirágon, tőzikén, téltemetőn túl az összes tavaszi sáfrányunk elkezdett nyílni. Amint kisüt a nap és 10 fok fölé megy a levegő hőmérséklete, szélesre nyitják virágaikat. Az üvegházak és az állandó kiállítások is nyitva vannak" – áll a kert honlapján.

Szeretne többet tudni a gyógynövényekről? Itt a nagy alkalom!Galéria: Hello tavasz!Fotó: Bendes Marcsi / Indafotó

Aki nemcsak sétálni szeretne a virágok között, de hasznos tudásra is szert tenne gyógynövény-ügyben, annak a budapesti Füvészkert tanfolyamát ajánljuk. A kezdő gyógynövényismereti tanfolyam öt alkalomból és egy terepgyakorlatból áll, 25 ezer forintba kerül. Jelentkezni március 20-ig lehet, az első alkalom március 25-én lesz. Kedvenc fővárosi virágos programunk, a Sakura ünnepe pedig majd április 9-10-én lesz ugyanitt.

Testnek és léleknek: jóga

A jóga az egyik legjobb módja annak, hogy a testünk és a lelkünk harmóniába kerüljön. Annak is érdemes kipróbálni, aki nem vevő a dolog spirituális oldalára – tapasztalatból mondjuk, hogy a kellemesen megnyújtó testhelyzetek, a légzőgyakorlatok, a gyakorlás végén a pihentető meditáció akkor is működik, ha nem vagyunk azok a tipikus jógik.

Jógázni jóGaléria: Hello tavasz!Fotó: Eyeswideopen / Europress / Getty

 Akinek nincs ideje elutazni, Budapesten is beiratkozhat egy kezdő kétnapos tanfolyamra, ahol az alapok elsajátítása mellett stresszkezelési tippeket és az életmódváltáshoz szükséges kezdő löketet is megkaphatja. A tanfolyam ára 18 ezer forint. Ugyanitt kifejezetten tavaszi méregtelenítő hétvégére is be lehet nevezni a közelgő hosszú hétvégén, ez 26 ezer forintba kerül.

Aki már gyakorlott jógázó, és belefér az idejébe, el is utazhat, hogy a megszokott környezetéből kiszakadva fejleszthesse tovább magát. A Pilisben például minden hónapban tartanak jógahétvégéket. A közös gyakorlás mellett a programban kirándulás és főzés is szerepel. A következő ilyen négynapos elvonulás a márciusi hosszú hétvégén lesz, 12. és 15. között, ára éjszakánként 6500 forint.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek