Kurkumától az argánolajig: wellness-praktikák a világ minden tájáról

Mi a titka a kis görög sziget, Ikaria lakóinak, ahol az emberek harminc százaléka egészségesen éri meg a 90 évet? Miért botoxoltatnak a kínaiak már 26 évesen? És miért jó az arcunkra kurkumát, mézet vagy éppen mungóbabot tenni? Most kiderül.

Egy korábbi cikkünkben a télre készülődve azt mutattuk be, hogyan varázsolhatja fürdőszobájába a legmenőbb wellness-szállodák kezeléseit. A tavaszt várva ezúttal sokkal egzotikusabb receptekkel szolgálunk az otthoni wellness híveinek: Ázsiából, Dél-Amerikából és Afrikából kaptunk tuti szépségápolási tippeket.

A kép jobb oldalán Rachel Hunter, a világ szépségpraktikáit kutató modell
Galéria: Szépségpraktikák a világból
Forrás: Travelo

 Egy új tévéműsorban a Vogue, a Cosmopolitan és az Elle címlapjait megjárt francia modell utazza végig a világot szépségpraktikák után kutatva – ezek közül szemezgetünk most. Az alábbi receptekhez a legtöbb alapanyag ázsiai, indiai boltokban, bioboltokban vagy webshopokban könnyedén beszerezhető itthon is.

 

India

 

Kurkuma – a ragyogó bőrért

A kurkumának erős tápláló és hámlasztó hatása van, ezáltal eltünteti a ráncokat és a striát, megelőzi és gyógyítja a bőr gyulladásait. Emellett az indiai konyhának és az esküvői ceremóniának is elengedhetetlen kelléke. A nők ugyanis a szertartás előtt az ebből készült masszával kenik be testüket és arcukat, hogy a nagy napon bőrük friss és ragyogó legyen.

Recept a ragyogó bőrért:

  • 2 evőkanál csicseriborsóliszt
  • 1 kávéskanál kurkuma-por
  • Néhány csepp szantálfaolaj
  • 2 evőkanál rózsavíz
  • 2 evőkanál tej vagy natúr joghurt

Ezt a sárgás keveréket vigyük fel az arcunkra, hagyjuk megszáradni (15-20 perc), majd langyos vízzel öblítsük le!

Bizarr kezelések a nagyvilágban
Furcsának találja, hogy Indiában a curry alapanyagául szolgáló kurkumával frissítik a bőrüket? Csak azért, mert még nem hallott a csigás arckezelésről és a kígyós masszázsról. Lemaradását itt pótolhatja be a világ legdurvább wellness-kezeléseinek terén.

 Amla, avagy az indiai egres – az egészséges hajért

Az amla az ayurvedikus gyógymódok alapkelléke, gyakran teaként is fogyasztják. C-vitaminban gazdag, tisztítja a májat, erősíti az immunrendszert, és még fogyasztó hatása is van. A fentiek mellett remek hajbalzsam, főleg korpás hajra, vagy annak megelőzésére ajánlott:

1 evőkanál amla-por
10 tulsi levél összetörve (vagy annak porosított változatából 1 evőkanál)
Kevés víz, hogy krémessé álljon össze
Masszírozzuk a fejbőrünkbe, hagyjuk a hajunkon és a bőrön 30 percig, majd mossuk le!

Méz – a tiszta bőrért

A méz is a kiemelkedően tápláló, bőrre, hajra egyaránt. Antibakteriális hatása révén pedig tisztít és halványítja a bőr szépséghibáit.

Méz minden mennyiségben
Galéria: Szépségpraktikák a világból
Fotó: The Washington Post / Europress / Getty

 Az alábbi módszerrel igazán fényessé és selymessé tehetjük a hajunkat.

  • 2 evőkanál aludttej
  • 2 tojás
  • 1 citrom leve
  • 1 evőkanál méz

A keveréket vigyük a fel hajunkra és fejbőrünkre, hagyjuk rajta kb. 30 percig, utána mossuk le vízzel!

A pattanásokra pedig ez is jó módszer:

  • Fél kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál méz

Dörzsöljük a pépet a pattanásra, hagyjuk rajta éjszakára, és reggel langyos vízzel mossuk le!

Kína

 

Mungóbab – a bőr rugalmasságáért

Már a századokkal ezelőtt élt kínai uralkodónők is az ebből készült maszkkal szépítették az arcukat. Ha úgy érezzük, hogy arcunk kissé puffadt, bőrünk elvesztette rugalmasságát, akkor ezzel természetes módon és gyorsan változtathatunk rajta.

  • 20 deka mungóbab
  • 1 pohár natúr görög joghurt
Mungóbab
Galéria: Szépségpraktikák a világból
Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

 Főzzük meg vízben a babot, majd törjük pépessé (mungóbab-port is használhatunk, de ez viszonylag kevés helyen elérhető). A babot keverjük össze a joghurttal, kenjük fel az arcunkra, és hagyjuk száradni. Kb. 30 perc elteltével mossuk le langyos vízzel.

Rizs – arctisztításhoz kiváló

Ebből aztán van bőven Kínában, így nem csoda, ha az étkezés mellett a szépségápolásra is jut belőle. Remek tisztító hatása van, a tiszta arcbőr pedig elengedhetetlen a fiatalos, egészséges arcbőrhöz.

Egy csésze rizst nyersen tegyünk egy edénybe és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Hagyjuk állni kb. egy órán át (de persze minél tovább ázik, annál jobb, annál több ásványi anyag és vitamin oldódik ki). Ezután szűrjük le, és a lével mossuk le az arcunkat (például úgy, hogy kis pamuttörölközőt mártunk bele, és azzal töröljük végig a bőrünket). Akár naponta, de hetente egyszer mindenképp javasolt. A maradék rizsvizet légmentesen záródó tiszta edényben pár napig a hűtőben is tárolhatjuk, de a friss mindig jobb.

Kamélia – az egyenletes bőrért

Ez a növény nemcsak teának kiváló, de egyes fajtáiból olajat is készítenek, amit a kínai és japán hölgyek évszázadok óta használnak arra, hogy feszesebbé tegyék a bőrüket, halványítsák a nem kívánt csíkokat és a bőr egyéb elváltozásait, például a nap okozta elszíneződéseket. Nálunk is kapható a kaméliaolaj, amellyel ha reggel és este bekenjük a bőrünket és körmünket, akkor a benne levő telítetlen zsírsavak, a kollagén és az ásványi anyagok hatékonyan regenerálnak.

A világ legnagyszerűbb wellness-részlegei
Mézes-mangós pedikűr Hawaii-on, antikvitást idéző pihenőtér Rómában, privát spa lakosztály Bangkokban és masszázságy a trópusi esőerdő közepén Costa Ricán: ide kattintva már kezdheti is az álmodozást a világ legjobb spa hoteleiről.

 Marokkó

Argánolaj – szinte mindenre

Marokkóból indult az argándió magjából kivont olaj térhódítása, ma már a szépségápolás szinte minden területén használják Európában is. Ha a hajunkba dörzsöljük, és nem mossuk le, táplálja és fényesíti a hajszálakat. De természetes bőrápolóként az egész testünkön alkalmazhatjuk.

Rachel Hunter szépségtúrájának egyik ázsiai állomása
Galéria: Szépségpraktikák a világból
Forrás: Travelo

 Chile

Vörös szőlő – azonnal felfrissít

Ha egy átmulatott éjszaka vagy egy hosszú hét után a bőrünket fakónak és élettelennek érezzük, ezzel nyomban felfrissíthetjük. Egy maroknyi vörös szőlőt nyomkodjunk össze, és keverjünk hozzá pár evőkanál fehér lisztet. Vigyük fel az arcunkra, 10-15 percig hagyjuk rajta, majd langyos vízzel mossuk le.

Rachel Hunter szépségtúrája
A Fine Living tévécsatorna új műsorában Rachel Hunter modell Franciaországtól kezdve Indián át Brazíliáig azt kutatja, hogy a különböző kultúrákban hogyan őrzik meg az emberek fiatalos szépségüket, és mi a hosszú élet titka.
Ikariára, egy kis görög szigetre azért utazik, hogy megtudja, mi a titka annak, hogy itt az emberek 30 százaléka egészségesen éri meg a 90 évet (Magyarországon a 90 év felettiek a lakosság kb. 0,55 százalékát teszik ki a KSH adatai alapján). A 103 éves Gregori szerint ez részben annak köszönhető, hogy szinte csak maguk termelte termékeket fogyasztanak, kevés húst esznek, olívaolajat használnak, és gyakran megmártóznak a helyi radioaktív forrásokban. És ami még fontosabb: az a számos családi összejövetel, ami erőt ad, és élvezetessé teszi a mindennapokat.
Pekingben Rachel találkozik a kínai Cosmopolitan 26 éves főszerkesztőjével, aki elmondja, hogy a számos természetes megoldás mellett a művi beavatkozás is népszerű az országban: ő maga is botoxkezelésre jár évente háromszor. A kínaiak szépségideálja a hófehér bőr, a boltokban tucatnyi termék található, ami ennek elérésében segít. A nők pedig szinte sose mennek ki smink nélkül az utcára, tudva, hogy mindenhol kamerák figyelik őket.
India az utazás csúcspontja: Rachel, aki több mint tíz éve kezdett jógázni és meditálni, személyesen megismerkedhet Sadhguruval, akinek jóga-programjai, spirituális tanításai világszerte híresek. A műsorvezető a lelki felüdülés után egy kis faluba utazik, ahol kurkumából és csicseriborsólisztből készült arcpakolást kap, amitől bőre rendkívül selymes és rugalmas lesz.
Mire a modell tizenkét országot végiglátogat, rájön, hogy számos dolgot át kell értékelni az életében: étkezési szokásait, kozmetikai termékeit, a stresszkezelést, a családjára, barátaira fordított időt. A műsor nekünk is segíthet abban, hogy megtaláljuk a legjobb megoldásokat a szépségünk és egészségünk megőrzéséhez, hogy új tippeket kapjunk - miközben fantasztikus tájakat, szokásokat, embereket ismerhetünk meg.
„Rachel Hunter szépségtúrája" vasárnaponként 21:00-kor a Fine Living tévécsatornán látható.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek