Veszélyes vizeken - a tiltott fürdőzés komoly bírsággal járhat

Kúszik fel a hőmérő higanyszála, a fülledt irodában, a monitor előtt ülve minden felhevült porcikánk csak azt kívánja, hogy elmerülhessünk egy hatalmas medencében. De kinek van kedve órákig sorban állni a strand bejáratánál, ha ezt megtehetjük a Duna kellemes, füves partján vagy a közeli bányatóban is? A tiltott helyen fürdőzés azonban nem véletlenül minősül szabálysértésnek. Jogi szakértőnk tanácsai kánikula idejére.

Araszoló kocsisor a Balaton felé, tömegnyomor a Palatinuson, a strandon töltött idővel egyenes arányban soványodó pénztárcáról nem is beszélve. Vannak, akik tudatosan kerülik ezeket a helyzeteket, és inkább a nyugalmasabb természetet választják. Pár fontos dologra azonban nem árt odafigyelni, mert könnyen drágább lehet egy ilyen kis pancsolás, mint fizetős strandon tölteni a hétvégét.

Galéria: Veszélyes vizeken a tiltott fürdőzés komoly bírsággal járhatFotó: mimi / Travelo

A vonatkozó jogszabályok szerint szabad vizekben (tavak, folyók, holtágak, csatornák) fürdeni csak olyan helyeken engedélyezett, amelyek kijelölt fürdőhelynek minősülnek. A tiltást minden esetben táblával jelzik. A vadvizek ugyanis nem feltétlenül biztonságosak, és itt nem csupán arról van szó, hogy évente több tucatnyian fulladnak bele a hirtelen mélyülő tavakba, vagy a gyors sodrású folyókba, hanem a tisztaságuk is hagy némi kívánnivalót maga után. Csak Budapest környékén mintegy harminc bányató van. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet rendszeresen vizsgálja ezeknek a vízminőségét, az adatokat közzé is teszik, érdemes tehát a kiszemelt víz állapotáról tájékozódni.

Jó ha tudja, hogy a Balaton északi partján 500 méteres távolságig szabad úszni, ennél beljebb már csak vízi jármű kíséretével mehet be
Galéria: Veszélyes vizeken a tiltott fürdőzés komoly bírsággal járhat
imocs / Indafotó

A víz minőségét nyáron kéthetente ellenőrzik, hiszen a fertőzött víz hasmenést, bőrbetegséget, szemirritációt okozhat, bár az is igaz, hogy az ilyen helyen fürdőzők nagy része tisztában van ezekkel a kockázatokkal, mégis ragaszkodik a természetes vizek szabadságához. A bírság ugyan elrettentő lehet, de azt a hatóságok is elismerik, nincs annyi emberük, hogy mindenhol jelen legyenek. Pedig a bírság kiszabására egyaránt jogosult a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr, az önkormányzati természetvédelmi őr, a halászati őr, valamint a rendőrség is.

Egy dologba nem köthetnek bele, az ártalmatlan napozásba. Viszont, ha például vízibiciklivel vagy gumimatraccal merészkedtünk a vízre és rajtakapnak, nem mentegetőzhetünk azzal, hogy nem is érintkeztünk a vízzel, mert sajnos ez is tiltott fürdésnek minősül. Sokan nem tudják, de éjszaka, ha a vízpart nem kivilágított, még az olyan helyeken is tilos fürdeni, ahol az egyébként megengedett. Ennyit a kalandos éjszakai fürdőzésekről. Aki pedig a Balatonnál tölti a forró napokat nem árt, ha tudja, hogy a tó déli partján 1000 méteres, míg az északi partján 500 méteres távolságig szabad úszni, fürdeni, ennél beljebb már csak vízi jármű kíséretével.

A veresegyházi hivatalos strand a Malom-tónál
Galéria: Veszélyes vizeken a tiltott fürdőzés komoly bírsággal járhat
mimi / Travelo

A szabálysértési eljárásban a hatóságnak három lehetősége van. Első körben, enyhébb esetben figyelmeztetheti a szabálysértőt. Ha ezt nem tartja elég visszatartó erőnek, akkor helyszíni bírságot szabhat ki. Ilyenkor sokan próbálkoznak azzal, hogy "csak kijöttem megmártózni, nincs is nálam pénz", ez azonban nem túl jó ötlet, hiszen ha nem fizet helyben a szabálysértő, ez feljelentést vonhat maga után. A helyszíni bírság minimum összege 5 ezer forint, míg a maximuma 50 ezer forint. Amennyiben valaki hat hónapon belül ismételten szabálysértést követ el, azaz tiltott helyen fürdőzik, az maximum 70 ezer forintos bírság kiszabására számíthat.

Ha pedig a bírságot a helyszínen meg nem fizető elkövetővel szemben szabálysértési eljárást kezdeményeznek, a pénzbírság összege 5000 forint és 150 ezer forint között mozoghat. Nem olcsóbb mégis inkább strandra menni?

Veszélytelen és békés vízpartok
A korábbi években sorban felfedeztük a legjobb vízpartokat, ahol heringhangulat helyett nyugalomban – és biztonságban! – lehet strandolni:
Szabadstrandok, fritőzkonyha és kádári rokokó a szigeteken: A Pap-sziget valamikor Szentendre szabadidőközpontja volt, most csak a kempingben nagy a forgalom. A Luppa-sziget romantikus piknikező hely, ahova csak óránként, egy révvel lehet átjutni. A Népszigetnek hosszú partszakasza van, de hétközben alig lézeng ott valaki. Végigjártuk az északi, agglomerációs szigeteinket, amelyek valaha szebb napokat is láttak.
Kutyázzon, sárkányhajózzon a Népszigeten! A Népszigeten lehet csapatépítő hajózni, hekkezni, kecskéket etetni, és élni is lehet ott, szimbiózisban az esetleges áradásokkal. Azok, akiknek a Népsziget a szívügye, úgy tartják, ez az utolsó olyan zöld terület a fővárosban, amivel még lehetne kezdeni valamit.
Tetovált kockahas és dunai vagányok: Dunabogdányban kijelölt strand és ingyen wifi is van, Kisorosziban virágzik az indián kultúra és falusi turizmus. Strandolni pedig az erdős-mezős Szigetcsúcsnál lehet füzek és helyi vagányok közt.
Vadregényes szabadstrandok a Dunakanyarban: Verőcén mediterrán hangulatú szabadstrand van, a közelben birkapörköltet és vödrös koktélt is szerezhetünk. Nagymaros partja pedig máris tele van családokkal és hekkező focirajongókkal.
Vízparti gyorssegély forró napokra: Ráckevén hattyúk és olcsó büfék közt strandolhatunk, Halászi szabadstrandja csendes és tiszta, a Dorgói-tó romantikus hely lugasokkal és faházakkal. A pilisszentiváni Slötyi előnye, hogy csak néhány kilométerre van Budapesttől, Veresegyház pedig a retro strandolás színhelye.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek