Európa legjobb strandját Montenegróban kell keresni!

Európa legjobb strandját Montenegróban kell keresni!

Ha csendes magányra vágyik valaki, biztosan nem ez lesz a legjobb választás. De ha szívesen kötné össze a strandolást egy kis kalanddal, némi kultúrával és sok bulizással, annak az Adriai-tenger partján a helye - írja az útkönyveiről ismert Lonely Planet oldala, amely egy montenegrói strandot választott Európa legjobbjának. A strand egyike Montenegró három legnagyobb és leginkább kedvelt strandjának, mintegy 2,5 km-es távolságra Budvától.

 

Fotó: Bratislav Tabaš / Wikipedia

Budva települését egyébként a Lonely Planet cikkében egyenesen mini Dubrovniknak nevezi gyönyörű óvárosa és fellegvára miatt, amelyek közül az utóbbiban egész júliusban szabadtéri színházi előadásokat látogathat a közönség.

És persze az sem véletlen, hogy a montenegrói Jaz Beach homokos partja ad helyet második alkalommal a nemzetközi fesztiválozók között népszerű Sea Dance Festivalnak idén júliusban, amely már megrendezésének első évében elnyerte a Legjobb Közepes-méretű Fesztivál díját a European Festival Awardson.

 

Fotó: Laurie Noble / Europress / Getty

A strandot a mögötte lévő Mrčeva tisztáson folyó Drenovštica határolja, két oldalról pedig a Grbalj és a Štraa hegyek ölelik. A fürdésre kijelölt hely egy 850 méteres nagyobb és egy 450 méter hosszú kisebb partszakaszból áll, utóbbit többnyire a nudisták használják. A strand alapvetően apró kavicsos vízben és a parton egyaránt, a víz türkizkék színéről és a vízi sportok bázisáról pedig jól felismerhető partszakasznak számít.

A 10 legjobb európai strand
1. Jaz, Montenegró
2. Peniche, Portugália
3. Rondinara, Korzika, Franciaország
4. Cala Goloritzé, Szardínia, Olaszország
5. Vik, Izland
6. Bantham, Anglia
7. Sandwood öböl, Skócia
8. Cala Macarella, Menorca, Spanyolország
9. Voutoumi, Antipaxi, Görögország
10. Kur-földnyelv, Litvánia
(Forrás: Lonely Planet)
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek