A böjt buli is lehet!

A böjt szó hallatán sokaknak az önsanyargatás ugrik be először, pedig előfordul, hogy a dolog pont erről szól a legkevésbé. A hazai szállodák közül egyre többen kínálnak ebben az időszakban különféle érdekes kúrákat a vendégeknek. Feltérképeztük, milyen lehetőségek várnak az ország különböző pontjain arra, aki egy tisztítókúrát a megszokott környezetéből kiszakadva szeretne végigcsinálni.

Korábban már írtunk arról, mire érdemes odafigyelni, ha otthon vágunk bele a böjtölésbe, majd személyes szállodai tapasztalatainkról is beszámoltunk, és egy rutinos böjtölőt is megkérdeztünk a témáról. Most arra voltunk kíváncsiak, milyen böjti programokkal és csomagajánlatokkal várják a hazai szállodák az érdeklődőket az idei szezonban.

A közös pont

Különböző böjttípusok léteznek, van szigorúbb és megengedőbb is, van, amelyik kifejezetten egy betegség kezelését kiegészítő gyógymód, és vannak olyan kúrák is, amelyeket ételintolerancia esetén javasolnak.

Fotó: Bsip / Europress / Getty

A legtöbb szállodában a Buchinger-Lützner-féle klasszikus léböjtkúrát ajánlják. Ennek során egy meghatározott időtartamra lemondunk a szilárd táplálékról, és kizárólag folyékony állagú táplálékot fogyasztunk. Ezt a típusú kúrát orvosi felügyelet nélkül nem javasolt néhány napnál tovább csinálni, de szállodai böjtölés esetén – kedvünktől, akaraterőnktől és időkapacitásunktól függően – akár hosszabb ideig is tarthatjuk, főleg akkor, ha a kúra tartalmazza a böjt előtti rávezetést és a visszaépítést is.

Böjt és wellness

Kezdjük azzal a párosítással, amivel a legkönnyebb szemléltetni, hogy a böjt bizony nem szükségszerűen csak éhezés. Bár lehet, hogy hihetetlen, a szervezetünket az aktív szaunázás és a termálvízben ücsörgés annyira lefoglalja, hogy nem pazarol felesleges energiát az emésztésre. Ennek köszönhetően a csillapíthatatlan éhség is elmarad, ami nagy mértékben megkönnyíti a böjtölő dolgát. A helyesen végzett szaunázás közismerten a méregtelenítés egyik legjobb módszere, ezért a hatékonyabb eredmény elérése érdekében kifejezetten javallott kombinálni a léböjtkúrával. Ha tehát ön is wellness-párti, kösse össze a kellemeset a hasznossal, és ennek megfelelően válasszon szállodát!

Fotó: Sovfoto / Europress / Getty

A sárvári Spirit Hotelben csoportban és állandó orvosi felügyelet mellett végezhető léböjtkúrával, valamint speciális gyógyászati szolgáltatásokkal várják, melyek a szálloda saját kútjából feltörő, világhírű sárvári gyógyvízre épülnek. A hotel 10 000 négyzetméteres wellness részlegében 22 medence közül választhat: talál külső és belső termál- és élménymedencéket, sőt még termálvizű pezsgőfürdőt is. A Szaunaszigeten a klasszikus szaunákon és gőzkamrán kívül rózsaszauna, jégkamra, stollen szauna, lakónium és trópusi zuhany is található. A hotel tíznapos léböjtkúra-csomagokat kínál, rávezetéssel és visszaépítéssel. A különböző kezeléseket magában foglaló prémiumkategóriás csomagnak az ára is a szolgáltatásokhoz igazodik: körképünk készítésekor kilenc éjszaka ebben a konstrukcióban 329 600 forintba kerül.

Tapolcán a Hunguest Hotel Pelion négy napos kúrát ajánl, kiemelve a lelki méregtelenítés áldásos hatásait. A programban meditáció és relax csikung is szerepel a gyógybarlangban igénybe vehető kezelések mellett. Mint minden léböjtkúrán, a gyümölcs és zöldséglevek adagját a Pelionban is szigorúan szabályozzák, de gyógyteából korlátlanul teleihatják magukat a böjtölők. A négy éjszakás kúra ára itt 64 900 és 83 500 forint között változik.

Sportosan újjászületni jó

Ha mindig is szerette a testmozgást és képtelen lenne napokig egy helyben ülni, mindenképp olyan helyet válasszon, ahol kiélheti a mozgásigényét is! Az olykor végtelenül hosszúnak tűnő böjtöléssel töltött órák sokkal gyorsabban telnek, ha nem mártírsorsunk foglalja le minden gondolatunkat. A sport ráadásul segíti az anyagcserét, ami a böjt során azért is kedvező, mert a tisztítókúra eredményét így legalább nem a mosdóban ülve kell kivárnunk (amire a kúrához tartozó beöntéseknek köszönhetően így is sok időt kell majd szánnunk).

Fotó: Europress / Getty

Azonban fontos fejben tartani, hogy a testünk számára a böjt már önmagában megterhelő: a megváltozott étrend, a fokozott anyagcsere és a méregtelenítés következtében lelassul a szervezet, és ezekben a napokban fáradtabbnak érezzük magunkat, fázunk és kevesebb az energiánk is. Ezért nem szabad megfeledkezni a szükséges mennyiségű pihenésről sem. Ne készüljünk tehát versenyszerű sportolásra, ez alatt az időszak alatt szép eredménynek könyvelhetjük el, ha be tudjuk iktatni a mindennapi testmozgást!

A böjt során esetlegesen megjelenő tünetek:

• ingerlékenység,
• fejfájás
• gyengeség,
• rossz lehelet,
• pattanások nagy számú megjelenése,
• befolyásolhatja a menstruációs ciklus hosszát.


A böjtölésbe csak egészségesen szabad belevágni! Kizáró tényező a krónikus betegség, de a terhesség is.

A Visegrádi Vitalizáló Vendégház egész évben várja a böjtölni vágyókat, ahol akár hatféle böjttípus közül választhatunk! A választott kúrától függ a program felépítése is, de minden esetben lehetőségünk van személyre szabott edzéstervet kérni, vagy részt venni a pilisi hegyekbe szervezett túrákon. A kúrák ára 88 000 és 155 000 forint között mozog.

A hévízi NaturMed Hotel Carbonában - melyet a tavalyi év legjobb gyógyszállodájának is megválasztottak - keleti mozgásterápiákkal és nordic walkinggal is kiegészítheti a böjtölést, de speciális masszázsok, valamint méregtelenítő, fényterápiás és fogyasztó kezelések közül is választhat. A kúra hossza itt is tíz nap, ami a bevezető és a visszaépítő napokat is tartalmazza. A Carbona csomagjára szobakategóriától függően 197 800 és 219 400 forint között tudunk befizetni.

Fotó: Christof Koepsel / Europress / Getty

Szarvason a Liget Wellness és Konferencia Hotelt a Hármas-Körös holtága öleli körül, és néhány percnyi távolságra található az ország egyik legszebb arborétuma. A Szarvasi Arborétumba kúránk során pihenésképpen elbiciklizhetünk, de a szálloda területén is számos sportolási lehetőség közül választhatunk. A hotelnek saját kalandparkja van, de különböző kültéri labdasportokra alkalmas pályákat is találni, petangozhatunk és akár még fitball órán is részt vehetünk. Az öt éjszakás böjti csomagot a Liget Hotel 89 000 és 126 000 forint között kínálja.

Már nem is tűnik olyan szörnyűnek a böjtölés, igaz?

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek