Tizenötmilliárdot költhetnek a fővárosi fürdőkre

  Fejlesztik a Gellértet, a Palatinust, a Dagályt, a csillaghegyi és a pesterzsébeti strandot is. Az összeg nagyobb részét az immár nyereséges fürdővállalat adná, de a főváros is hozzájárul a felújításhoz. Új beléptetőrendszert is kiépítenek.

  A tervek szerint mintegy tizenötmilliárd forintot fordítanak a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. létesítményeinek felújítására, korszerűsítésére és bővítésére a következő években - mondta Tarlós István főpolgármester hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

  A fejlesztéseket a társaság és a főváros saját erejéből kívánja megvalósítani - közölte Tarlós István, hozzátéve: a tervek "reálisak és megalapozottak".

  A tervek szerint fejlesztik majd a Szent Gellért Gyógyfürdőt és Uszodát, a Palatinus Strandfürdőt, a Paskál Strandfürdőt, a Dagályt, valamint a csillaghegyi és a pesterzsébeti strandot.

  Tarlós István a 2015 és 2020 közötti terveket kifejtve elmondta: két lépcsőben mintegy kétmilliárd forintból fejlesztik majd a Szent Gellért Gyógyfürdőt és Uszodát. Lesznek új medencék, átépítik a kabinos egységeket, ezek eredményeképpen lényegesen kulturáltabb körülmények fogadják majd a látogatókat - közölte.

  Téliesítik a Palatinust

  Tájékoztatása szerint 2015-ben átépítik és kibővítik a Palatinus strand főépületét, új medencéket építenek, valamint megszűnik a strand idényjellege, ami azt jelenti, hogy az télen is látogatható lesz.

  A legnagyobb fejlesztés 2016 után a Dagály strand 3,5 milliárdos fejlesztése lesz. Ebben az esetben az állami is biztosít majd forrást - jegyezte meg Tarlós István.

  Elmondta, 1,5 milliárdos fejlesztés elé néz a csillaghegyi strand, továbbá korszerűsítik majd a Paskál és a pesterzsébeti strandot is. Hozzátette: körülbelül 300-400 millió forintból a társaság a létesítményeiben egy új beléptetőrendszert vezet be.

  Tarlós István szerint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek "módja lesz mintegy tízmilliárd forintot fordítania" ezekre a fejlesztésekre. A maradék ötmilliárd forinttal kapcsolatban azt mondta, hogy a ciklus során a főváros "közvetlenül részt kíván vállalni a finanszírozásból".

  Van pénzük fejleszteni

  Tarlós István kitért arra, hogy a fővárosi gyógyfürdőknek 2010 előtt 500-900 millió forint körüli volt összesen a veszteségük. Ezzel szemben az idei várható nyereség meghaladja a 400 millió forintot. Most már arra is pénzük van a gyógyfürdőknek, hogy fejlesztésekben gondolkodjanak, mindezt nagy mértékben saját forrásból fedeznék - mondta Tarlós István.

  Megjegyezte azt is, hogy talán napokon belül átadják a Rudas fürdő kibővített részét, valamint a jövőbeni fejlesztéseknél uniós forrásokért is küzdeni fognak.

  A Rác fürdővel kapcsolatosan kérdésre válaszolva Tarlós István elmondta: az érintett céggel nincs még megegyezés.

  "Elképzelhető az, hogy elmegy az ügy a felszámolás irányába" - fogalmazott, hozzátéve, ennek a végeredménye az, hogy a fővárost veszteség nem éri. Közölte, az ügy még nincs lezárva, a fürdő valószínűleg a nem túl távoli jövőben megnyílik majd. Nincs kizárva még a megegyezés se - fűzte hozzá Tarlós István.

  Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója közölte: a számítások szerint a tízmilliárd forintot a társaság biztosítja majd a fejlesztésekre, elképzelhető, hogy egymilliárd forint hitel felvesznek majd. Megjegyezte, szerinte nem szorulnak hitelre.

  A beléptetőrendszerekkel kapcsolatosan elmondta, hogy 300-400 millió forintba kerül a meglévő rendszerek "újjáélesztése", valamint új eszközök vásárlása.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!