Eláruljuk, merre van a gyógygázfürdő

Tudja mi az a balneoterápia? Hallott már a mofettáról? Próbálta már a Salvus-vizet? Ne essen kétségbe, ha fogalma sincs ezekről! A Travelo új, tematikus mellékletet indít MedSpa címmel, ahol kivesézzük a gyógyturisztikai szolgáltatásokat: bemutatjuk milyen lehetőségeket kínál Magyarország, hova, mennyiért és miért érdemes ellátogatni, beszélgetünk szakértőkkel, megnézzük a trendeket és kitekintünk a nagyvilágba is.

A téma azért is aktuális, mivel Magyarország egészségturizmusának termál- és gyógyvízre épülő ága Európa vezető hatalma lesz 2015-ben, legalábbis az országos egészségturizmus-fejlesztési stratégia szerint.

Első cikkünkben a mofettát mutatjuk be, de fogunk írni majd a balneoterápiáról - amelynek semmi köze a bálnákhoz, hanem gyógyfürdőtant jelent - , és a Salvus-vízről is, mely Magyarország egyik legnépszerűbb gyógyvize és összetételét tekintve a világon egyedülálló.

Víz külsőleg
Galéria: Mofetta
Fotó: Iványi Orsolya / Travelo

Sok helyen olvashatjuk, hogy Magyarország az érbetegek országa, minden ötödik ember szenved valamilyen keringési betegségben. A mofetta pedig pontosan ezt tudja kezelni hatásosan, mivel erős értágító hatással rendelkezik.

De mi is ez a mofetta? A mofetta egy vulkáni utóműködésként gyakran jelentkező gázkiömlés, aminek összetevői a bőrön át a véráramába bejutva gyógyító hatást fejtenek ki. Magyarországon két helyen – Mátraderecske és Parád - élvezhetjük ezt a széndioxid gyógygázfürdőt. A sajtóúton, ahol ki is próbáltam ezt a kezelést, elmondták, hogy kizárólag ezen a két helyen találunk természetes mofettát Magyarországon.

Wellness csirkeáldozattal

Az ország első mofettáját Mátraderecskén találták, 1930-as feljegyzések szerint a faluban szén-dioxidos vizet találtak az ásott kutakban. A helyi népi legenda szerint úgy fedezték fel a mofetta jelenlétét, hogy egy erős vihar alkalmával a csirkéket bezárták a pincékbe, ahol szegények mind elpusztultak. Viszont ennek köszönhetően megtalálták a gázt, és így épült meg a mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő.

A fürdőbe belépve mókás látvány fogad: jó pár ember ücsörög egy üres medencében. De ez csak a látszat! A medencében gyógygáz van, mely ugyanúgy viselkedik, mint a víz. Azaz ha mozgunk, hullámzik. Éppen ezért szigorúan csak felügyelet mellett vehető igénybe a kezelés, hiszen a gáz belélegezve halált okozhat. A széndioxidgáz a beteg derekáig hat, 15 perc körül van a benn tartózkodás, és kúraszerűen javasolt a kezelés.

A mofettázáshoz még levetkőzni sem kell, ruhában ülhetjük végig a 15-20 perces kezelést. Olyan, mintha egy repülőn ülnék idegenekkel, még be is vagyunk szíjazva. A megfelelő hatás elérése érdekében, minimum 10 napon keresztül érdemes napi egy kezelést megejteni, és évente kétszer megismételni.

Üres medence
Galéria: Mofetta
Fotó: Iványi Orsolya / Travelo

A mofetta amúgy nem csak érbetegségekre jó, hanem magas vérnyomásban, csontritkulásban szenvedők, krónikus bőrbetegek, cukorbetegek, gerinc és ízületi elváltozások, meddőség, ízületi gyulladás kezelésére használják.

Természetes doppingszer

Az egészséges emberek még egészségesebbek lesznek tőle, hisz a gáz teljesítményfokozó hatása miatt egyfajta természetes doppingszerként is viselkedik, így én egy alkalom után is felfrissülve jöttem ki a mofetta medencéből.

A kezelés előtt elengedhetetlen az orvosi kivizsgálás, amit ott helyben végeznek. Jó hír, hogy társadalombiztosítási támogatással is igénybe vehető kezelés, helytől függ a támogatási kedvezmény. A parádi Erzsébet Park Hotelben 1700 forint a mofetta alkalmanként, egy 10 alkalmas mofetta kezelés esetén pedig két orvosi, valamint egy EKG vizsgálatot is kaphatunk ajándékba.

A hotel idén kapta meg a gyógyszálló minősítést, a Parádfürdői Állami Kórházzal karöltve számos gyógyászati csomagot kínálnak, melyek között kiemelkedőnek számít a nőgyógyászati megbetegedések kezelésére alkalmas infertilitas gyógyászati eljárás.

És hogy mikor menjünk? Július 11-13 között hagyományőrző hétvégére készülnek Parádon a palóc kultúra jegyében: gasztronómiai, ének és néptánc örökséget bemutató programokkal, lesz vadételfőző verseny, palóc lakodalmas és népi kézműves kirakodóvásár is. A csomag ára fejenként és éjszakánként 13 ezer forintnál kezdődik. Korábbi cikkünket a környék látványosságairól itt találja.

Cikkünk a Magyar Turizmus Zrt által szervezett sajtóúton készült.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek