40 milliárd ömlik a turizmusba, Veszprém várliftet kap

Újabb 40 milliárd forint értékben valósulnak meg turisztikai programok Magyarország négy kiemelt turisztikai térségében – jelentette be a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerdán Veszprémben az MTI szerint.

Veszprém vára a Séd-völgy felőlForrás: Vungadu / Wikipedia

Guller Zoltán közölte, a négy kiemelt térségben 35 program nyert vissza nem térítendő támogatást:

  • A Balatonnál 18 program valósulhat meg közel 22 milliárd forintból,
  • ebrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és a Tisza-tó térségében 4 program indul több mint 6 milliárd forint értékben,
  • Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség területén 8 program kezdődik 13 milliárd forint értékben,
  • Sopronban és a Fertő-tónál pedig 4 program kapott támogatást 2 milliárd forint értékben.

A 2020 harmadik negyedévére elkészülő fejlesztésektől azt várják, hogy egymillióval növelik a négy térség turisztikai forgalmát. Emellett cél volt, hogy az akadálymentes és családbarát módon megvalósuló beruházások csökkentsék a szezonalitást és növeljék a térségek versenyképességét.

Guller kiemelte, a turizmus a nemzetgazdaság tíz százalékát állítja elő, több mint 400 ezer embernek ad munkát. Októberben csak a belföldi turizmus 10 százalékot nőtt, ami azt jelenti, hogy októberben az egy évvel ezelőttinél 53 ezerrel többen mentek el üdülni Magyarországon.

Veszprém új várliftet kap

Porga Gyula, a város polgármestere elmondta, Veszprémben közel 1,5 milliárd forint értékben valósul meg fejlesztés. Megépül egy panorámalift a vár keleti oldalán, amihez fogadóközpont és parkoló is létesül.

A volt piarista gimnázium épületében, ahová a lift érkezik, rendezvényhelyszínt, várostörténeti és sporttörténeti kiállítást alakítanak ki. Felújítanak egy, a várba vezető használaton kívüli lépcsőrendszert, illetve a vár épületeinek díszkivilágítását is kiépítik. Mindez a nemrég elnyert 2023-as európai kultfővárosi cím miatt is fontos beruházás lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek