Kihalóban lévő művészet: Kékfestő Fesztivál lesz Nagynyárádon

A ma már kevesek által gyakorolt kékfestő mesterség hagyományainak megőrzésére, a termékek népszerűsítésére tizenkilencedik alkalommal rendezik meg az Országos Kékfestő Fesztivált a hétvégén Nagynyárádon.

A baranyai község internetes oldalán olvasható tájékoztató szerint a programsorozat lesz az első olyan alkalom, amelyen Magyarország valamennyi kékfestőmestere egy helyen kínálja termékeit. Az érdeklődők szombaton és vasárnap megtekinthetik a településen élt, 2017 májusában 96 éves korában elhunyt Sárdi János kékfestő műhelyét, a templomot, a falumúzeumot, valamint textildesignerek és keramikusok alkotásaiból nyíló tárlatot is. Sárdi János sírját szombat délután koszorúzzák meg.

A kétnapos esemény zenei hátteréről mindkét nap művészeti együttesek gondoskodnak. A fesztiválon ezen kívül lesz kézműves kirakodóvásár, térzene, operettműsor és utcabál is.

Ehhez hasonló szépségekben gyönyörködhetnek majd a látogatókForrás: Facebook / Kovács Kékfestő Üzlet

Magyarországon már kevesebb mint fél tucatnyian gyakorolják az ősi német kékfestő mesterséget. Amíg a halvány búzavirágkék, indigókék anyagokból régen elsősorban a sváb lakosság hétköznapi ruháit varrták, ma inkább terítő, párnahuzat és függöny készül belőlük. A kékfestő textíliák ma is keresettek, a késztermékek nagy részét vendéglátóhelyek tulajdonosai vagy olyan magánszemélyek vásárolják fel, akik ezzel szeretnék díszíteni üzletüket, otthonukat, de egyre többen vannak, akik újra ruhákat varratnak belőle.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek