A vízimadarak etetése nekünk jó móka, nekik halálos is lehet

A madár- és természetvédelmi szervezetek világszerte küzdenek a vízimadarak etetése ellen, ami valójában az egyik legkárosabb dolog, amit a vadon élő állatokkal tehetünk. A jó szándékú vízimadár-etetés nem csak az érintett állatok egészsége, de vizeink egyensúlyának megőrzése szempontjából is káros.

Az összefogás célja, hogy a látogatók és az állatrajongók tisztában legyenek azzal, hogy egy vadasparki kirándulás során, valamint a nyári vízparti üdülések és esti kikötői
séták alkalmával, ha emberi fogyasztásra alkalmas táplálékkal etetik a vízimadarakat, azzal csak ártanak a szárnyasoknak és a környezetnek is.

Forrás: Budakeszi Vadaspark

A tapasztalatok alapján ugyanis, a jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak nem igénylik az etetést, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot.

A vízimadarak etetésének egyik alapvető problémája, hogy kis területű, táplálékszegény, fiókanevelésre alkalmatlan környezetbe csalogatjuk vele az állatokat, emiatt fennáll a veszély, hogy a madár természetellenes helyekre építi a fészkét.

A másik probléma, hogy az etetésre összegyűlő madarak miatt a vizek szervesanyag-terhelése nő, amitől a víz minősége leromlik, növelve az elmocsarasodás kockázatát.

A vízimadár-etetés kapcsán nem utolsó szempont a humán-egészségügyi és balesetvédelmi vonatkozás sem: a vadon élő állatok és az emberek ilyen nagyságrendű, és ennyire testközeli érintkezése nem általános, sőt különösen veszélyes lehet. Az intenzív érintkezés fokozza az emberek és a madarak közötti konfliktushelyzetek kialakulását, és a legkülönfélébb betegségek, fertőzések terjedését - írja közleményében a Budakeszi Vadaspark.

Forrás: Pixabay.com / Capri23auto

Az etetés kapcsán leginkább érintett hattyú-, réce- és lúdfajok változatos, alapvetően zöld növényi részekből, füvekből, levelekből, valamint vízi- és kultúrnövények magjából álló táplálékukat a gyepeken, szántókon legelészve, nyáron pedig a víz felszínén vagy a víz alatt keresgélve szerzik meg. Az etetőhelyeken szintén nagy számban megjelenő szárcsák és vízityúkok jobban kötődnek a víz közelségéhez, ahol főleg rovarokat, csigákat, és növényi részeket szedegetnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek