Egyre többen keresik a gyékényesi bányatavat, pedig veszélyes benne fürdeni

Egyre többen strandolnak tiltott helyeken, bányatavakban, vagy hirtelen mélyülő folyókban. Ezeken a helyeken nem ismert a víz minősége, a felszín alatti akadályokat sem lehet látni, így ha óvatlanok vagyunk, a fürdőzés tragédiába is torkollhat.

Ahogy szinte minden régióban, úgy az ország dél-nyugati részén élőknek is van egy kedvenc fürdőhelye. A Somogy megyei Gyékényes melletti bányató, amit a helyiek Kotrónak neveznek, látszólag egy strand, de igazából nem hivatalos fürdőhely. A tó egy részén még ma is folyik a kavicsbányászat, de a már befejezett részeken kiszámíthatatlan a meder, és nagy a kockázat. Akik viszont itt strandolnak nem érzékelik a veszélyeket - tudósította az ATV Hiradó.

Gyékényesi kavicsbányatóForrás: wikipedia.org / Zerind

Gyékényes polgármestere szerint a tavon látszik, hogy nagyon tiszta a víz, így nem csoda, hogy sokan járnak a partjára. De akik ellátogatnak ide, azoknak tisztában kell lenniük a veszélyekkel is. A tóban ugyanis 20 méteres mélységek is előfordulnak, és van olyan, hogy már egy lépés után eltűnik a talaj a fürdőző lába alól.

Az ország keleti részén, a Keleti-főcsatorna az a hely, amit különösen kedvelnek a fürdőzők. A Tiszalök és Bakonszeg közötti, 98 kilométer hosszú csatorna a horgászok kedvenc helye is, de a fürdőzés hivatalosan nem megengedett. A szakemberek szerint nem nehéz megjegyezni, hogy a környéken hol szabad fürödni a természetes vizekben. Hajdú-Bihar megyében például a természetes vizek közül egyedül a Látóképi tófürdő az, ahol hivatalosan engedélyezett a fürdés. A Keleti-főcsatornán nincsen kijelölt fürdőző hely.

Keleti-főcsatorna, HajdúnánásForrás: wikipedia.org / Björn Láczay

A szakemberek így továbbra is azt javasolják, hogy aki szabad vízekbe merészkedik, csak olyan helyen tegye, ahol nem kerülhet veszélybe, vagy baj esetén számíthat arra, hogy hamar érkezik a segítség.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek