Sosem volt még ennyi busó Mohácson, mint amennyi idén lesz

Rekordszámú, 49 busócsoport 1350 maskarása űzi el a telet az idei busójáráson, amely február 8-án kezdődik Mohácson. A szervezők ebben az évben is több tízezer résztvevőt várnak a híres farsangi fesztiválra. A fesztivál idejére 350 népművész, iparművész, kézműves, vendéglős kapott engedélyt a Duna-parti városban árusításra - írja az MTI.

A busójárás hat napja alatt mintegy 35 helyszínen reggeltől estig nyolcvan programra várják az érdeklődőket. A húshagyó keddi főtéri koporsóégetéssel záruló népszokás rendezvényei között lesz farsangi felvonulás, népdaléneklési verseny, többféle táncház és számos néptáncelőadás, sokacbál, busó lakodalmas, valamint maszkfaragó foglalkozások és kiállítások is neves művészek által készített busóálarcokból.

A fő programokat február 11-én, farsangvasárnap rendezik: a busók ekkor kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát Mohács főterén. Február 10-én és 11-én baba-mama melegedőket is nyitnak a Kossuth Filmszínházban és a városháza épületében.

Forrás: Mohacsibusojaras.hu

Idén is lesz ingyen wifi és Mohács app

A látogatók tájékozódását idén is okostelefonra letölthető, ingyenes alkalmazás is segíti, amelyben a programok mellett azt is feltüntették, hogyan lehet az adott helyszíneket megközelíteni. A rendezvény ideje alatt az egyik mobiltelefon-szolgáltató ingyenes wifi-csatlakozást biztosít. A szervezők 80-100 ezer látogatóra számítanak idén, a programokról bővebben itt olvashatnak.

A busójárást 2009-ben vette fel az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára.A sokácok híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A mohácsi sokácok körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból. A busójárás tradicionális elemei változatlanok: borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek