A legszebb kolostorokban ünnepelheti a szerzetesek világnapját

Amióta filmek és könyvek hatására is divatos lett kivonulni a jelenből, hogy megkeressük önmagunkat valahol a világ túlsó felén, azóta a Google keresőmotorjának találatai szerint, egyre többeket érdekelnek a távoli, eldugott helyek. Korábban már itt a Travelón is összegyűjtöttük a legnépszerűbb úti célokat, amelyeket sokan egy 21. századi zarándoklatként keresnek fel, sőt, túracipőben bejárható szakrális helyekről is írtunk már. Ezúttal azonban a február másodikai szerzetesek világnapja alkalmából gyűjtöttük össze a legszebb hazai kolostorainkat, amelyeket évszaktól függetlenül, bármikor érdemes felfedezni és izgalmas bejárni.

Tihanyban a szerzetessekkel süteményezhetünk

Legalábbis ezt tapasztalta tavaly nyáron egyik kolléganőnk, amikor legutóbb Tihanyban járt. Az Apátságban tevékenykedő szerzetesek ugyanis nemcsak élménytúrákat vezetnek a templomban, de annak lezárásként olykor szívesen ejtőznek a látogatókkal együtt az épület tövében található teraszos cukrászdában limonádét kortyolgatva. Kolléganőnket például Ágoston atya kalauzolta körbe, aki mesélt arról, hogy a térségben ez az egyetlen cukrászda, ahol a Balatonból felbukkanó nap sugaraiban megmártózva fogyaszthatjuk el reggelinket. A hely 8-tól 11-ig kérhető menüjében választhatunk magunknak például klasszikus bencés hidegtálat, vagy akár a szerzetesek kedvenc sajttálját is. Az italválasztékból mi kifejezetten Gellért atya gyógyteáit ajánljuk, de kóstolják meg a Tichon nevű, levendula ízű apátsági sört, amelyet a Stari főz a Tihanyi Apátság felkérésére.

Apátsági Rege CukrászdaForrás: www.1961.hu/Papplaszlo(B)Fured / regecukrászda.hu

Ha pedig egy különleges, kolostort felfedező élményt szeretnének begyűjteni, akkor nevezzenek be egy apátsági élménytúrára! A másfél, kétórás vezetett túrán olyan, a közönségtől egyébként elzárt helyekre is bejuthat a látogató, ahova máskor nem tehetné. A vendégek találkozhatnak szerzetesekkel, kipróbálhatják a tömjénezést, falak által őrzött titkot tudhatnak meg az apátságról, a program lezárásaként pedig a szerzetesek által készített, likőröket, gyógyteákat, szörpöket és sós süteményeket is megkóstolhatják.

Forrás: TIHANYI BENCÉS APÁTSÁG

És ha minden a tervek szerint halad, akkor még az idén felújítják az Apátsághoz vezető lépcsőt, az egykori magtár 19. századi műemléki épületét, az akadálymentesített épület földszintjén pedig egy turisztikai fogadóteret alakítanak ki. De a tervek része az is, hogy ide költözik a helyi Tourinform iroda és itt kap helyet az új kávézó, amely a Mádl Ferenc tér felé is nyitott lesz. Ugyanakkor az apátság egykori pincéjébe berendezett egyik kiállításon már azt is megnézheti, hogy hol és milyen szabályok szerint élnek a szerzetesek, hogy miben különbözik a refektórium egy átlagos ebédlőtől, egy másik kiállításon pedig apátsági rétest is kóstolhat. A tavaly beköltöztetett három új kiállításról korábban itt írtunk.

Apátsági élménytúra

Az élménytúra 12-30 fős csoportokban indul többnyire egy szerzetes vezetésével. A program a Tihanyi Bencés Apátság történetéről szóló rövidfilm vetítésével kezdődik, majd a barokk templom és az egyébként zárt barokk sekrestye bejárásával folytatódik, de a látogatók megnézhetik többek között I.András király kriptáját, IV. Károly király emlékszobáját és a szerzetesi kápolnát. Az apátsági múzeumban barangolás után pedig az Apátsági Rege Cukrászdában kóstolhatunk szerzetesi termékeket.
A túra részvételi díja: 4000 forint. Minderről bővebben itt.

Sopronbánfalván a kolostorban aludhatunk

A Sopronbánfalvi Kolostor Hotel falai közé azonban akár több napra is elvonulhatunk. Az egykor karmelita apácák és pálos szerzetesek által lakott, erdei hegyoldalba épített kolostor fekvéséből adódóan nyugodt környezetet biztosít a kikapcsolódásra. Ezért aztán jógaközpontoknak, vállalati és privát elvonulásoknak is kedvelt célpontja a szálloda. Mi legutóbb ősszel csak egy éjszakát töltöttünk a hotelben, a páratlan nyugalom és csend minden feltételt megteremtett ahhoz, hogy kipihenjük magunkat a puritán környezetben.

Sopronbánfalvi kolostor az erdőbe simulva áll 500 éveForrás: Bodnár Zsófi / Travelo

A hely egyébként nem csak szállóvendégek számára látogatható. Belépőjegy fejében bárki körbejárhatja a középkori templommal egybeépült kolostort, ahol a szerzetesek cellája már a szálloda vendégeinek szobáiként funkcionál. Nemcsak a meditációra alkalmas közösségi terei, de önmagában már csak a környező táj szépsége miatt is megér egy utat.

A majki remeteség bármely cellaházát kibérelheti

Majkon 2015 őszén adták át a kamalduli remeteség megújult kolostorépületét és díszudvarát. Ekkor nyitották állandó kiállításukat is, amelyenek anyagát harminc magyar múzeumból gyűjtötték össze, hogy a lehető legpontosabban és legtöbb tárgyi emlékkel mutathassa be a remeteség 18. századi történetét, a szerzetesek mindennapjait és II. Rákóczi Ferencnek a kamalduliakhoz fűződő kapcsolatát. De nemcsak a látogatói területet, gyakorlatilag a kolostor minden négyzetméterét az eredetihez legjobban hasonlító bútorokkal rendezték be. Ezek segítségével pedig a refektóriumnak nevezett kolostori ebédlőben, a díszteremben, a káptalanteremben, a könyvtárszobában és a kápolnában is könnyebben beleélhetjük magunkat abba, hogy mondjuk háromszáz évvel ezelőtt, milyen körülmények között tengették mindennapjaikat a szerzetesek.

A puritán cellaházak kifejezetten alkalmasak arra, hogy egy kicsit másképp vagy mögé lássunk problémáinknakForrás: Majk.hu

Majk egyébként Közép-Európában azon kevés kamalduli remeteségek egyike, amelyeknek épülete és környezete építészetileg eredeti formájában maradt fenn. A remeteséget 1733-ban kezdték el építeni, amelyben cellaházakat, templomot és közösségi épületet alakítottak ki. Minden, némaságot fogadó fehércsuhás szerzetes külön-külön elmélkedett saját cellaházában, és évente csak egyszer beszélhetett a többiekkel. Ma a remeteséghez 17 cellaház tartozik, közülük hét apartmanházként működik, és rendszeresen fogad látogatókat. Tavaly kolléganőnk is kibérelte az egyik cellát, akkor az egész kolostorban ő volt az egyetlen vendég. Arról, hogy hogyan töltötte azt a téli, magányos éjszakát, itt olvashatnak. A kolostorban egyébként idén tavasszal adják át a még javában készülő fogadóközpontot, a tervek szerint látogatható lesz majd egy feltárt kripta, és néhány cellaház is megújul majd.

Kamalduli remeteség

Nyitva tartás: hétfő kivételével naponta 10–18 óráig, nemzeti ünnepeken is
Csak tárlatvezetéssel látogatható minden egész órában.
Pénztárzárás és utolsó tárlatvezetés: 17 órakor.
Belépő: felnőtteknek 2000 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak: 1000 Ft, családi jegyár (2 felnőtt, 1 vagy több gyerek) 4000 Ft, rendezvények alatt a belépő: 600 Ft
Ezen az oldalon minden fontosabb infót megtalál, köztük azt is, hogyan jut el a kolostorhoz.


Pannonhalma, ahol hamarosan wellneshotel is épül

Aki Pannonhalmán utoljára egy osztálykiránduláson járt, mondjuk húsz évvel ezelőtt, az alaposan meglepődik majd a látottakon, ha ismét arra viszi az útja. Az elmúlt években felépült egy turistafogadó és egy hozzá kapcsolódó gyalogos híd, létrejött az Apátsági Pincészet, megújult a gyógynövényes kert, felépült a Szent Jakab Zarándokház és a Viator Apátsági Étterem és Borbár, és már a Pannonhalmi Apátsági Múzeum is várja a látogatókat. Az utóbbit a Pannonhalmi Főapátság gyönyörű barokk ebédlőjével, a Boldogasszony-kápolnával vagy a könyvtárával együtt akár önállóan, egy audio guide készülékkel is bejárhatjuk, a kütyü mindig pontosan érzékeli, hol tartunk a turistaútvonalon, és automatikusan az ott látható sajátosságokat részletezi.

A Pannonhalmi Főapátság barokk, két szint magasságú, tükörboltozattal fedett, tégla alaprajzú ebédlőterme, amelyet az 1720-as évek második felében építettekForrás: bences.hu

És bár az apátság jelenleg is tud turistákat fogadni a Szent Jakab Házában, ahol még reggelit is kínálnak a vendégház ebédlőjében, 2020-ra valami egészen más jellegű szálláshelyet is terveznek ide. Kolostorközeli hangulat helyett egy Kneipp–szolgáltatásokra és apátsági gyógynövénykultúrára épülő Mariotte wellnesshotel nyitását ígérik. Az épület ma is áll, a Pannonhalmai Főapátság tulajdona, amelynek nagy részét teljesen újragondolják, miközben a jelenleg is működő Pausa Apátsági Cukrászdája mellé egy éttermet és egy látványsörözőt is terveznek.

Pannonhalmi Főapátság

Apátsági belépő audio guide használatával vagy tárlatvezetéssel: felnőtteknek 2400, diákoknak és nyugdíjasoknak 1200 forint, a családi jegyért 4800 forintot kell fizetni.
Pincészeti belépő: borkóstoló nélkül 1000 forint, 3, 5, 7 bor kóstolójával 2400, 3000 és 4000 forint
Vezetett gyógynövénykerti látogatás: felnőtteknek 1200 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 600 forint
A látnivalókról és a legfontosabb tudnivalókról bővebben az apátság weboldalán olvashatnak.

De akár a buddhista szerzetesek közé is beköltözhet

Igaz, ezt már Dél-Koreában teheti meg szertartásos étkezéssel, száznyolc leborulással, teaceremóniával és önként vállalt meditációt tartalmazó csomagban. Dél-Koreában több ilyen kolostor is működik, ahol egy kis időre bárki megélheti, hogy milyen egy buddhista szerzetes napja. Két évvel ezelőtt kolléganőnk is próbára tette önfegyelmét, és csatlakozott 24 órára az egyik kolostorhoz. Tapasztalatairól, a kolostori etikettről, és köztük arról, hogy pontosan hogyan és mivel telik el egy nap egy ilyen helyen, itt olvashatnak.

Bárkinek ajánljuk, aki kipróbálná magát egy egyszerű környezetben, pótcselekvések és felesleges beszéd nélkülForrás: Lehoczki Márta / Travelo

A „temple stay" (templomi tartózkodás) programot ugyanis direkt a turistáknak találták ki, hogy egy kicsit közelebbről is megismerhessék vagy legalábbis beleláthassanak a koreai buddhizmus 1700 éves hagyományaiba. A látogatók ezekben a kolostorokban különböző ceremóniák, gyakorlatok, meditációk és rituális étkezések során tanulhatnak a befelé fordulásról, megtapasztalhatják és fejleszthetik spiritualitásukat, vagy egyszerűen csak kizökkenve a hétköznapokból egy elképesztően nyugodt, csendes helyen töltődhetnek fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek