Európai Örökséggé választották a Dohány utcai zsinagógát

  Magyarországról idén a Budapesti Zsidó Hitközség Dohány utcai Zsinagógája válik az Európai Örökség részévé, az európai önazonosság hivatalosan is kitüntetett helyszínévé - írja a Turizmus.com.

  Forrás: Pelz / Wikipedia

  Az Európai Unió által kiadott elismerés a világörökségi minősítés mintájára jött létre. A kitüntetett helyszíneknek az európai kulturális önazonosság alakulásában betöltött szerepét díjazza. A zsinagóga a magyarországi zsidóság magyarrá válásának legfontosabb, legnagyobb emlékműve, egyszerre ihleti a zsidó hagyomány, a magyar nemzeti ébredés és az európai felvilágosodás öröksége. Az 1859-es átadása óta az aktív hitélet színtere, és ma a magyar főváros egyik leginkább látogatott turisztikai látványossága - teszi hozzá közleményében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége.

  Az Európai Örökség hivatalos helyszíneit jelenlegi formájukban 2013 óta jelölik ki. A szakértői bizottság előzetesen 25 kulturális örökségi helyszínt választott ki a pályázók közül az Európai Unió 19 tagországából, ezek közül végül kilencet terjesztettek fel a cím elnyerésére, közöttük a Dohány utcai Zsinagógát.

  Az elismerést ünnepélyesen 2018 márciusában adják át Bulgáriában, és ezzel 38-ra emelkedik az Európai Örökségi helyszínek száma. Hazánk eddig két helyszínnel gazdagította az Európai Örökséget: a soproni Páneurópai Piknik Emlékparkkal és a budapesti Zeneakadémia épületével.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!