Népi ékszerekből nyílik kiállítás Szekszárdon

Népi ékszerekből nyílik kiállítás Szekszárdon.

 A mai viselethez is illeszkedő népi ékszerekből rendez kiállítást a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület Szekszárdon – írja az MTI.

A Babits Mihály Kulturális Központ Bakta galériájában pénteken nyíló tárlaton a Berekai Éva országos népi ékszer pályázatra érkezett munkákból válogatnak.

Az egyesület felhívására 24 alkotó mintegy száz ékszert - nyakéket, fülbevalót, karkötőt - küldött be, amelyek közül 90-et mutatnak be a december végéig látható kiállításon - mondta Decsi-Kiss Mária rendező, gyöngyfűző népi iparművész az MTI-nek.

A pályamunkák között többségében gyöngyfűzések, -szövések és -hímzések találhatók, mellettük hagyományos és újragondolt pályamunkákat is küldtek az ékszerkészítők. Van rekeszzománcból készült és csontra rótt, sárközi mintás darab.

A kiállítás egyik különlegessége Kovács Anna pörbölyi gyöngyfűző sárközi formára, fémkarikákból készített ékszere, Kiss Gabriella miskolci ékszerkészítő a mérai gyöngyös kalapdíszeket dolgozta fel a helyszínen, és adta be a pályázatra.

A galériában kiállítanak nyakbavető elnevezésű, széles gyöngygallért, a régen a Sárközben a gyermektelen asszonyok főkötőjéhez csatolt bojtot, azaz csafringot, és szorítkó nevű, díszes övet is.

A pályázat célja annak bemutatása, hogy hogyan lehet átmenteni, beilleszteni a különböző műfajokban alkotó ékszerkészítők tudását a 21. századi viseletkultúrába - mondta Decsi-Kiss Mária, hozzátéve, hogy az egyesület feladatának tartja a sárközi gyöngyfűzést tanítását, korábban 15 éven át táborokat is szerveztek ékszerkészítőknek.

Fotó: Decsi-Kiss Marcsi / Facebook

A pályázatot, amelyet Berekai Éva decsi népdalénekesről (1892-1983), a sárközi gyöngyfűzés átörökítőjéről neveztek el, 2001 óta hatodik alkalommal hirdeti meg az egyesület, amely idén is díjazza a legjobb pályamunkát, és átad Két Berekai Éva-díjat, amelyekkel a hagyomány őrzését, illetve újragondolását ismerik el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek