Még nem tudja, hol tömi tele a hasát a hétvégén? Adunk néhány tippet

Mert "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik, aki újbort nem iszik, egész évben szomjazik". Érdemes feleleveníteni a hagyományokat, ezért összeállítottunk egy ajánlót az ország különböző részeiből. Újborra fel!

A római időkben november 11-e a téli évnegyed kezdete volt, ekkor tartottak az új termésből és borból lakomát. Szent Márton úgy keveredett ide, hogy ő a püspökké választás elől egy libaólba menekült, de a ludak gágogásukkal elárulták. Márton napja ma a karácsonyt megelőző negyvennapos böjt előtti utolsó ünnepnap, így egyértelmű, hogy ilyenkor dőzsölni kell.

Budai élmények

A 11. kerületben abszolút érdemes lesz libák nyomába eredni. Mint korábban hírül adtuk, liba landolt a Gellértben, ahol óriási szerencséjére olyan séfek várták éles késekkel, mint Széll Tamás, Szulló Szabina és a Gellért konyhafőnöke, Héjja László. A libalakoma mellett itt világkörüli gasztrotúra is lesz, folynak majd a kézműves sörök és természetesen az újbor.

A fenti program egész hétvégén tart, de ha közben sétálni és kultúrát szívni támad kedve, a Bartók Béla út adja magát: a 11. kerület ugyanis tizenegy programmal készül szombaton, többek között gyerekkönyv-bemutatóval, galérianézéssel és változatos gasztroélményekkel a különféle kávézókban, éttermekben.

Fotó: Gellért Szálló

Innét épp csak egy kőhajításnyira található az Allée bevásárlóközpont melletti sétány, ahol szintén minden a Márton napi libáról szól majd. A legkisebbeket libasimogató, kézműves-foglalkozások és műsorok várják, felnőttek pedig természetesen újborokat és pálinkákat kóstolhatnak, a libás élmények mellett. Mivel ez a kerület napja, a "torkos szombaton" féláron fogyaszthatnak több mint ötven Márton napi ételt és italt.

Mindeközben a Budai Várban egy ingyenes rendezvényen ünnepelhetjük a libát és az újbort. Az ország húsz legismertebb séfje érkezik a Várba, hogy egyedülálló kóstolót kínáljon saját készítésű libafalatjaiból, valamint újborból is, mely a készlet erejéig szintén ingyenes. Ezenkívül egy izgalmas, meglepetéseket tartogató flashmob, azaz villámcsődület népesíti majd be a Mátyás-templom környékét. Az esemény középpontjában Szent Márton legendája és egy piros palást áll, de ennél többet nem árulnak el a szervezők.

Táncoló lovak és flamenco táncosok

Ismét világszínvonalú lovas show-nak ad otthont a Papp László Budapest Sportaréna. Az Auditórium Hungaricum szervezésében Spanyolország, és talán a világ legjobb lovasai, a Spanyol Királyi Lovasiskola tagjai, 2017. december 2-án és 3-án a magyar fővárosban mutatják be Andalúz Fiesta című lovas színházi előadásukat. Sztárvendég Miklósa Erika! Jegyinformáció itt. (X)

Debrecen

Az idén 20 éves Debreceni Őszi Fesztivál 20 izgalmas programmal várja az érdeklődőket. A kínálatban koncertek, színházi előadások, musicalek, előadóestek, kiállítások és gyerekprogramok egyaránt megtalálhatók. A november 6. és 18. között megrendezett programsorozat részeként 11-én szombaton KockaFeszt lesz, ahol a Legók életre kelnek.

November 10. és 12. között Debrecen Város és Eger Városa közös szervezésében a Márton Napi népi hagyományoké a Kossuth tér: Debrecen központjában, látványkonyhákban készülnek majd a hagyományőrző ízletes libaételek és egri borászatok kínálják finom nedűiket.

Villány

A Villányi borvidéken közel húsz pincészet és étterem várja a kedves vendégeket Szent Mártonhoz kapcsolódó szokásokkal, libatorral, újborokkal és különleges élményekkel. Programajánlójukból kiderül, hogy a Mandula étteremben és a Crocus Gere Bor Hotelben is degusztációs libamenük várják az érdeklődőket, ahogy például más nagy bornevek, a Vylyan és a Bock is erre a témára hangolva kínálja az újbort.

A Bock pincénél az ünnep két napig is eltart: már péntek este indul az ünneplés, többek között St. Martin élőzenéjével, szombat este pedig a KFT zenekarral mulathatnak a résztvevők.

Fotó: Hegyalja Fotó és Marketing

Tokaj

Az országban több mint kétszáz étterem csatlakozott a Márton napi hagyományokat felelevenítő kezdeményezéshez. A Világörökségi Bormúzeumban Márton napi "szöszmötölőt" tartanak, a Tokaj-környéki éttermek pedig a legjobb újboraikat és libaételeiket kínálják.

A környék ősszel amúgy is kirándulásra csábít, ráadásul az idén egyedülálló tájépítészeti alkotásokkal is gazdagodott.

A népi hagyományok hiteles nyomában

Hollókőn a Szent Márton Napi Vigasság keretében Szent Márton legendás csodatételének felelevenítésére, középkori és libás játékokra, vitézi bemutatókra, párviadalokra kerül sor. A rendezvény 11 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődő programok Szent Márton legendájából mutatnak be életképeket. Az ide látogatók a hollókőiek vendégei lesznek finom, meleg teára, forralt borra és zsíros kenyérre. Hollókő piacán libából készült finomságok, házi sütemények, lekvárok és kézimunkák vására lesz, de a vásáron találkozhatunk Ludas Matyival és Döbrögi Urasággal is. Középkori és libás játékok biztosítják a felhőtlen jókedvet, de idén is versenybe szállhatnak a belevaló legények a Hollókő Főgúnárja címért, olvastuk a rendezvény honlapján.

Hollőkő mesés helyszín minden hagyományokhoz kötődő ünnephezFotó: busakattilafoto / Facebook / Hollókő, az élő falu

Szentendrén a Szent Márton-napi népszokások elevenednek meg, libaételek és borok kerülnek terítékre a Skanzen Márton-napi fesztiválján november 11-12-én. Vidám tollfosztó, népi játékok, mesék, táncház és koncertek várják a látogatókat.

A Skanzen hétvégi fesztiváljára látogatók libaételeket, családi pincészetek újborait kóstolhatják, a portákon pedig előkerülnek az ősz csemegéi: a sült alma és a sült tök. A fesztiválszínpadon egymást érik a fellépők. Népmeséket, Márton-napi mondákat és legendákat láthatunk és hallhatunk. Szombaton a Magyar Vista Social Club és a Tinti's, vasárnap a Nana Vortex és Herczku Ágnes ad koncertet. Részletes programot itt talál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek